DIY 迷你魚菜共生

作者: BACKWING 发表于 2013-4-15 19:55:23
19801 69
crabcrab 發表於 2014-10-17 23:15:13 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-10-17 23:16:37 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-10-17 23:05
睇電視有節目影過水稻養魚中國自故已有
收米時同時收魚,d 魚叫田魚,其實係鯉魚的一種
好似仲有其他魚都 ...

稻田養魚
http://www.twwiki.com/wiki/%E7%A8%BB%E7%94%B0%E9%A4%8A%E9%AD%9A
m36252 發表於 2014-10-19 20:11:23 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-10-17 23:16
稻田養魚
http://www.twwiki.com/wiki/%E7%A8%BB%E7%94%B0%E9%A4%8A%E9%AD%9A

除左養魚, 仲有養鴨, 鴨會食福壽螺.
以前種菜, 會養下雞, 雞除左會食蟲, 仲有雞屎肥; 可惜特區政府斬腳指, 一刀切, 唔再比養雞, 鴨.

近呢一年, 我深深體會, 種野, 最好係平衡. 雖然, 難以做到『自然農法』, 但希望可盡量做到.
crabcrab 發表於 2014-10-19 21:45:58 來自手機 |顯示全部樓層

早排睇個節目就係講有個港人俾特衰正苦玩死
最後走返大陸養雞,剩係賣雞屎嘅錢已夠出人工俾幾個伙記
隔離開塘養魚,洗雞場流落塘養肥微生物魚又食微生物,又慳不少飼料
養魚要健康冇泥味又收魚定抽水清塘,塘泥魚屎又用來種菜又唔洗肥料
nomisgnuey 發表於 2014-11-21 23:30:18 來自手機 |顯示全部樓層
請問用乜嘢餵魚?
bbtt 發表於 2014-12-29 13:07:29 |顯示全部樓層
有些特別......讚.....
hftc2010 發表於 2015-10-21 16:04:18 |顯示全部樓層

有D問題想請問各位有種植開 魚菜共生 的大大們
希望大大可以解答我以下幾樣問題

因為我上網睇左好多呢方面既問題
不過就好似好多都冇咩點樣講到 硝化池入面(硝化菌) 呢樣野係點樣先有(生長)
因為上網睇話要有呢樣野先可以將D 魚排出有毒既野先可以分解成無毒既野
之後再變成植物需要既野

咁我既問題黎

1. 硝化池入面(硝化菌) 呢樣野係點樣先有(生長) ??
2. 如果硝化池入面(硝化菌) 冇法自行生長係咪要係養魚種菜之前加D咩野入去先 ??
3. 硝化池入面果D 發泡鍊石 有咩作用 ?? 因成見好多到係用呢樣野同埋有無其他野可以代替 ??
4. 硝化池入面 D 魚既排泄物 係咪會自動分解 ??
5. 硝化池使唔使定期清洗 ??
6. 係咪只要開住個循環系統就得 ?? 定係有時間限制 ?? 以及對硝化菌會唔會有咩唔好既影響 ??

希望各位大大唔好覺得我咁長氣可以解問我既問題啦

謝謝各位大大
BACKWING 發表於 2016-10-30 18:50:08 來自手機 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-10-17 23:16
稻田養魚

有泥鰍或者有蝦蟹
BACKWING 發表於 2016-10-30 19:02:42 來自手機 |顯示全部樓層
hftc2010 發表於 2015-10-21 16:04
有D問題想請問各位有種植開 魚菜共生 的大大們
希望大大可以解答我以下幾樣問題

養魚種菜 先養水3天,用生物環或陶瓷石 制造住宿環境給養出硝化菌 這些材料耐用容易找到,水循環時間可以因養魚的密度 採用較大泵水量的水泵,要運作時間可以1至2小時運行1次短時間足夠水循環多次
基本不用清洗魚池,魚糞分解雖然很慢,把魚養大收獲時才考慮清洗
BACKWING 發表於 2016-10-30 19:04:42 來自手機 |顯示全部樓層
nomisgnuey 發表於 2014-11-21 23:30
請問用乜嘢餵魚?

有基物,有些魚什麼都愛吃