非洲紫羅蘭- 不開花之謎?

作者: Melb 发表于 2013-4-3 21:07:02
18991 21
大家好!

本人想問問為什麼, 我的非洲紫羅蘭為什麼不開花??

我已見泥乾才澆水濕透至盆底, 亦有每一至二星期施肥一次?

請問各位高手, 有什麼方法令它長期開花呢?

謝謝
Melb 發表於 2013-4-4 15:28:23 |顯示全部樓層
補充多一個問題:

請問什麼時侯換盆才合適呢?? 及盆要多大才好?
lok_1980 發表於 2013-4-4 21:47:57 |顯示全部樓層
夠光嗎?
Melb 發表於 2013-4-4 21:57:09 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2013-4-4 21:47
夠光嗎?

每天都至少用白光燈照直射4小時 (6-10pm)

平日早上8:30 至 下午6:00 就靠室內的光燈散射照著.....

我不敢用射燈直射它, 怕它的葉會曬射傷....
siuhamster 發表於 2013-4-4 22:11:10 |顯示全部樓層

你可以試下換泥同去老葉

記住定期去老葉同換泥對花花有益

佐治版主的換盆心得: http://hkplants.com/thread-135049-1-1.html

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2013-4-4 22:26:37 |顯示全部樓層
siuhamster 發表於 2013-4-4 22:11
你可以試下換泥同去老葉

記住定期去老葉同換泥對花花有益

Haha....我暫時未有老葉, 換泥就比多一至個半月時間睇睇. 因為那棵非洲紫羅蘭不是買了很多....一個月多左右....

但剛剛睇完那條link....我心怯怯怕我換泥會否弄死那植物

看看勁照燈會否開花先...

多謝你提供的資料. Thank you very much!
linda_lam 發表於 2013-4-5 10:28:11 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-4-4 22:26
Haha....我暫時未有老葉, 換泥就比多一至個半月時間睇睇. 因為那棵非洲紫羅蘭不是買了很多....一個月多左 ...

棵非洲紫羅蘭只係買左1個多月? 如果係, 佢一定冇咁快開花啦, 佢都未完全適應新環境....另外棵花可能好耐冇換過泥, 因為你唔知賣家之前幾時換過泥, 不過如果怕換泥都可以等下先既....我有d新買返黎一年後先開花.....樓主都係比d耐性啦......
Breeze 發表於 2013-4-5 11:32:33 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-4-4 22:26
Haha....我暫時未有老葉, 換泥就比多一至個半月時間睇睇. 因為那棵非洲紫羅蘭不是買了很多....一個月多左 ...

看看勁照燈會否開花先... <---- 小心過光, 弄巧反拙~ 一般AV 只需 ~8~12 小時燈光 及 最少8小時黑暗環境

請問什麼時侯換盆才合適呢?? 及盆要多大才好? <---- 我一般會以植株葉面直徑的1/3 作花盆的大小~ 花盆應選擇較矮身的~

請問各位高手, 有什麼方法令它長期開花呢? <---- 不知你長期開花的定義是怎樣, 一般成熟的植株, 照顧得宜, 一年可以開花1~3次

如樓上熱心的花友提及, 剪去老葉片或生長不良的葉片, 可以幫助植株生長~

saolan 發表於 2013-4-5 12:24:41 |顯示全部樓層

如果心急睇花可以日日上黎,咩靓花都有得睇
有好多舊贴可以帮到你!比心机種好佢,只要環境(光,水),植料等配合,佢自然會長期開花比你睇
Melb 發表於 2013-4-5 19:37:11 |顯示全部樓層
linda_lam 發表於 2013-4-5 10:28
棵非洲紫羅蘭只係買左1個多月? 如果係, 佢一定冇咁快開花啦, 佢都未完全適應新環境....另外棵花可能好耐 ...

哈哈, 我最後都心思思走去買左包蘭花泥去換......希望佢健康成長!!!!!!!!!!!

Melb 發表於 2013-4-5 19:39:04 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2013-4-5 12:24
如果心急睇花可以日日上黎,咩靓花都有得睇  
有好多舊贴可以帮到你!比心机種好佢,只要環境(光,水) ...

我會的! 一定不會放棄! Never give up!!

將來有機會開花, 那份成功感....一定好正!!
Melb 發表於 2013-4-5 19:42:32 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2013-4-5 11:32

Wa...8小時燈照....我又無咁多.....最多得4-6小時....

8小時黑暗就一定有.....我現在見有些不健康的葉子都剪了先....

多謝提點 ^.^
Juna 發表於 2013-4-5 19:57:13 |顯示全部樓層
圖中的盆有幾大個?你的AV係標準型嗎?照睇相似係苗
Melb 發表於 2013-4-5 20:16:56 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-4-5 19:57
圖中的盆有幾大個?你的AV係標準型嗎?照睇相似係苗

係苗lei ga!

苗就要等佢長大先會開花  發表於 2013-4-5 21:39
Melb 發表於 2013-4-5 21:50:28 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-4-5 20:16
係苗lei ga!

但我買返來時已好左一次花了....現在謝左....所以想知點樣先令佢再開花 及 開花次數加密....
BluePrincess 發表於 2013-4-6 01:26:18 |顯示全部樓層
催谷對植株有不良的影響,分分鐘整死埋佢。
最緊要有適合既環境,自自然然就會好快開花,開得一次其實代表佢已經成熟左。
kammy198659 發表於 2013-5-28 01:15:16 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2013-4-5 11:32

點先知個塊係老葉
abbychan02 發表於 2013-5-28 12:32:50 |顯示全部樓層
kammy198659 發表於 2013-5-28 01:15
點先知個塊係老葉

老葉是最外圍的變黃了的葉片, 或者可以輕輕看一看葉背(或葉面), 最外圍葉片如葉背的葉邊綑了啡邊都是老葉..
powergun 發表於 2013-5-28 13:16:33 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-4-5 19:37
哈哈, 我最後都心思思走去買左包蘭花泥去換......希望佢健康成長!!!!!!!!!!!

...

我免得都唔同佢換泥的, 尤其是我呢d 新手, 一個唔該棵花可能換死的
如果棵花睇落健康的話, 最多剪下老葉或加少少開花肥, 慢慢等下好過, 有時d野欲速不達的
Melb 發表於 2013-5-28 13:30:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-5-28 13:16
我免得都唔同佢換泥的, 尤其是我呢d 新手, 一個唔該棵花可能換死的
如果棵花睇落健康的話, 最多剪下老葉 ...

我棵AV 現在好正常....只係唔開花....剪左一塊葉, 試緊水種...剛出左根...

但相比...其他花友D葉靚好多......

依度真係好多高手係度.....

係呀, 學種花的不二之選, 重要係香港人的網站, 同聲同氣  發表於 2013-5-28 13:43
12下一頁