請問大家要等幾耐至發芽?

作者: charles604498 发表于 2007-8-13 18:01:14
2166 9
我下的種是Drosera 毛氈苔種子,我是上星期至下種,我用既泥土泥炭土比例較多,為保持濕度放了係盒內,要等幾耐至發芽?
如不發芽要等幾耐至叫失敗!
xchoix 發表於 2007-8-13 19:58:22 |顯示全部樓層
我個d快則兩星期, 慢就....兩個月都無
Hime 發表於 2007-8-13 21:25:05 |顯示全部樓層
我個試過快則兩星期, 慢就....永遠   
tata 發表於 2007-8-14 12:19:57 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2007-8-13 18:01 發表
我下的種是Drosera 毛氈苔種子,我是上星期至下種,我用既泥土泥炭土比例較多,為保持濕度放了係盒內,要等幾耐至發芽?
如不發芽要等幾耐至叫失敗! ...

我嗰啲Drosera tokaiensis都落咗有三個星期, 都係無嘜動靜.....................
Fonica 發表於 2007-8-14 13:07:12 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-14 12:19 發表

我嗰啲Drosera tokaiensis都落咗有三個星期, 都係無嘜動靜.....................

krista, 食蟲妳都有呀 ~ 佩服
tata 發表於 2007-8-14 13:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-8-14 13:07 發表

krista, 食蟲妳都有呀 ~ 佩服

初學咋, 不過睇怕都唔得架喇.......
charles604498 發表於 2007-8-14 19:07:37 |顯示全部樓層
即係話唔定啦!多謝各位!
Hime 發表於 2007-8-14 20:31:07 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-14 12:19 發表

或者說說我以前的萌芽方法

保鮮紙遮蓋盆子, 再在保鮮紙上破小洞, 放置於光館下, 盆子光館距離大約20-25cm, 每天光照約14小時
快的四星期, 但是最慢的需要一個多月萌芽

tata 發表於 2007-8-14 23:45:58 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2007-8-14 20:31 發表

保鮮紙遮蓋盆子, 再在保鮮紙上破小洞, 放置於光館下, 盆子光館距離大約20-25cm, 每天光照約14小時

4262 ...

咁我返去幫佢換個位先~
cross 發表於 2007-8-15 10:28:27 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2007-8-14 20:31 發表

4262 ...

我冇窿/超小透氣地方的陰暗地方也可以..不過時間比較久
給大家參考