貓貓患糖尿病

作者: Fleur 发表于 2013-3-18 22:13:09
7990 28
邦妮 發表於 2013-3-23 22:19:01 |顯示全部樓層
邦妮 發表於 2013-3-19 20:43
我隻貓而家都係有糖尿病,每日都要打兩次針控制病情,同埋要食糖尿貓餅。 ...

「糖尿貓餅」即係專供患糖尿病的貓貓吃的貓餅,是醫生配方的,坊間的寵物店是買不到的。

是有的, 我打算買Royal Canin  發表於 2013-3-25 02:10
希望我隻貓肯食啦  發表於 2013-3-23 23:01
Fleur 發表於 2013-3-23 22:58:00 |顯示全部樓層
今日第六日, Brandi第一次先己食嘢同飲水!!!! 非常開心, 護士話佢見到食物好雀躍, 而且摸佢仲咕咕叫, 我摸佢時佢仲會整起個pat pat, 真喺好番好多. 醫生話情況一直好,佢可以周一出院了. 不過我見佢血糖仍高,呢點唔明, 但今日醫院N咁多人,未有機會同醫生詳談, 佢只喺話返屋企過番正常生活, 同打針, 咁會令血糖慢慢低番.  我即時為Brandi準備糖尿病食物, 睇咗啲Post好多人建議Applaws同Wellness,Pet shop 店主兩隻都有,佢都有糖尿猫,反而建議我買Kakato,買咗幾款口味,先俾家中另外三隻試吓,好like喎,一陣間食晒,希望佢真喺可以周一回家啦。又再次多謝各位支持。

Brandi - Day 6.jpg

太好了,返到屋企就好喇!  發表於 2013-3-25 08:55
好消息呀!可以回家最好!  發表於 2013-3-24 19:03
可以回家就好了。  發表於 2013-3-24 14:44
kakato同applaws咪一樣,果時applaws斷貨,店家話二個牌子同一個廠出架,內容物都九成似,但普遍黎講係kakato貴D囉!  發表於 2013-3-24 00:35
prodorothyhkg 發表於 2013-3-24 12:15:06 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2013-3-23 22:58
今日第六日, Brandi第一次先己食嘢同飲水!!!! 非常開心, 護士話佢見到食物好雀躍, 而且摸佢仲咕咕叫, 我摸 ...

好囉,肯食野
Fleur 發表於 2013-3-25 02:10:13 |顯示全部樓層
第七日, Brandi今日見到我老公好開心, 我老公叫佢,叫仲識喵喵回應! 姑娘話body check時佢好乖同打咕嚕咕嚕, Dr. Liza今日終於返工, 佢話明午應該可以回家休養. 同時, Brandi有可能只喺暫時性糖尿病, 想問點解,佢話明日再check真啲胰臟至講, 趕收工!!!!
詳細我明日會同Dr. Maggie講,今日佢休息....呢個Dr. Liza真喺唔recommend, 我覺得佢唔盡力。但Maggie喺好醫生,我知佢今晚11pm會返去同Brandi打多0.5 unit, 依家1.5units 好似唔夠.

C.C 發表於 2013-3-25 05:06:46 |顯示全部樓層
我隻貓都有糖尿3年, 今年15歲(仲好精神咁打交), 當時發現佢痾好多尿又密同埋瘦左好多, 帶睇愛協問左情況用血糖機一check就confirm, 初初打每日2次每次1 unit, 打左2個月覆診, 唔夠之後1.5, 又2個月覆診, 而家打2格都有2年幾lor.
記得果時佢頭幾日因為要試劑量要留院, 唔習慣所以唔肯食野, 第2日要吊點滴(打針唔食野怕血糖太低)見到我去探又好可憐咁痴住我, 第3日仲唔食我就堅持出院(見我攞貓袋唔知幾開心) 醫生見佢咁都俾佢出, 不過強調番去2日都唔食野就要入番去.
我就無轉糧,(因屋企放長糧又唔止佢一個) so far 年檢驗血keep得好好.
你brandi唔食野應該關d牙事, 之後再發現其他問題....坊間太多唔好既醫生實在唔敢博, 所以我一直只睇愛協, 煩係煩d不過一定無dum症丫麻.
祝bandi病情都快d穩定

多謝,祝你隻貓都精神奕奕.  發表於 2013-3-26 01:46
Fleur 發表於 2013-3-26 01:45:51 |顯示全部樓層
Brandi 返咗屋企啦, 佢好開心, 瞓咗幾粒鐘,之後食小小嘢同飲水. 醫生話佢情況好特殊,因為如果喺真正糖尿, 一定喺應該病發一段時間,但我隻貓只喺一日唔肯食嘢同佢喺無瘦過嘅. 牙喺另一件事, 佢話可能喺胰臟炎誘發暫時性糖尿病,要觀察一段時間至可以証實.

當時我隻貓第三日都唔肯食, 我無要求出院, 反而我接納醫生建議插喉強迫餵食.....因為佢當時有埋丙酮超標,真喺生死時刻! 其實我帶隻貓去Nine Life 喺由於幾年前佢醫好我另外一隻貓口腔問題, 當時我帶隻貓睇晒天后啲獸醫,個個都睇唔到佢咩事, 直至去Dr. Maggie到...上星期 我帶其他貓去愛協打針, 順便提Brandi糖尿病去咗Nine Life, 個Vet 都話佢哋喺好醫院, 我更加放心.  愛協其實唔平, 佢報價同我隻貓脫牙驗血都要三千幾呀.

咁你隻貓返屋企又即刻食番嘢啦?  你打成2個月至加重劑量?我隻貓打咗幾日就加重啦, 依家都喺2格.

可以回家真好,貓貓都是喜歡留在家中的。  發表於 2013-3-26 20:54
安心了!  發表於 2013-3-26 13:59
邦妮 發表於 2013-3-26 21:13:35 |顯示全部樓層
估計Bandi係因為糖尿問題導至丙酮超標,進而令牠唔肯食嘢。因為我的貓貓之前亦有相同的情況,只要能夠令血糖回復正常數值,丙酮亦會隨之正常,貓貓也會食返嘢的了。如今Bandi肯食返嘢,是好的開始,只要日後keep住同佢打針,多留意飲食情況,同埋定期覆診,相信問題是不太大的,這是一場持久戰,亦很明白你現時的心情。
Fleur 發表於 2013-3-26 22:14:07 |顯示全部樓層
今日Brandi又唔肯食,又無咩精神,懷疑自己有無打到啲胰島素俾佢......
Fleur 發表於 2013-4-11 16:12:02 |顯示全部樓層
如果其他人想知多啲貓貓糖尿問題可以去呢個forum:

http://www.discuss.com.hk/viewth ... id%3D424&page=4