小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
503222 8743
小寶 發表於 2008-6-30 16:06:28 |顯示全部樓層

回復 58# 蛀米虫 的帖子

吓?! 係牙, 唔緊要, 一於再來過!!
回復

小寶 發表於 2008-6-30 16:08:13 |顯示全部樓層

回復 59# 芬妮燕 的帖子

多謝先呀! 好心急添! 你果d係咪黃色花的秋葵呀?
回復

小寶 發表於 2008-7-5 16:03:45 |顯示全部樓層

小寶初耕作 - 我也來update一下 (5/7)

當天氣好起來的時候, 我便著手落種, 落了較早前的日本南瓜, 迷你青椒, 除了南瓜已率先標芽外, 辣椒今天也發芽了

update一下植物情況
花園仔話因為盆種泥太少, 我的第一只壽司青瓜已變成"C"型

見到咁, 拿拿臨換個大些少的盆, 泥量多左, D根第二日又馬上生到上泥面~
看看左邊的瓜瓜, 每日都見佢長大
天氣熱, D葉都照到皺哂, 點補水都唔掂

蕃茄呢, 好像沒有開花就凋謝了, 相信都是用左細盆種和養份不足有關, 也換了盆子了
希望快D可以開花結果啦

至於日本南瓜, 已長了2片真葉, 呢株特別壯, 與其他發出來的芽明顯大許多

另外好早前的牛油豆, 好像仍然很瘦弱, 種過的網友可否話我知牛油豆係咪咁的樣架呢?
最靚仔係呢棵架喇, 是否因為天氣太熱所以生得唔好?

回復

貓貓 發表於 2008-7-5 16:36:53 |顯示全部樓層
天氣熱,青瓜葉係會謝謝地。
唔單止青瓜,遲 d 南瓜大左都會有咁樣情況出現,不過應該到黃昏涼快番 ,d 葉就無事 ,回復原狀。
回復

fianfumy 發表於 2008-7-6 22:53:02 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-7-5 16:03 發表
當天氣好起來的時候, 我便著手落種, 落了較早前的日本南瓜, 迷你青椒, 除了南瓜已率先標芽外, 辣椒今天也發芽了

update一下植物情況
花園仔話因為盆種泥太少, 我的第一只壽司青瓜已變成"C"型
4 ...

小寶 :
[img][/img]
我D牛油豆都係呀 , 好鬼幼 , 早幾日好太陽 ,曬了一個小時 ,  右手邊是Nana 分享給我的牛油豆已謝了 , 唉....我都唔知點好 !
回復

小寶 發表於 2008-7-6 23:27:08 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-7-5 16:36 發表
天氣熱,青瓜葉係會謝謝地。
唔單止青瓜,遲 d 南瓜大左都會有咁樣情況出現,不過應該到黃昏涼快番 ,d 葉就無事 ,回復原狀。

我果d都係,我好驚太陽太兇恨,要搵d陰暗位先
不過呢幾日都係落雨,又要諗下幫佢整個頂遮下雨..好煩呀
回復

小寶 發表於 2008-7-6 23:28:35 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-6 22:53 發表

小寶 :

我D牛油豆都係呀 , 好鬼幼 , 早幾日好太陽 ,曬了一個小時 ,  右手邊是Nana 分享給我的牛油豆已謝了 , 唉....我都唔知點好 ! ...

點解我地果d牛油豆咁難重得好架 ...今日佢地仲謝謝地添呀~
回復

fianfumy 發表於 2008-7-6 23:32:34 |顯示全部樓層

回復 67# 小寶 的帖子

我 2 顆 牛油豆昨日開始已陷入昏迷狀況了 !
回復

jonathanku 發表於 2008-7-6 23:41:55 |顯示全部樓層
我家種著的牛油豆葉子被哂到卷卷曲曲軟乃乃,幼幼的莖還是頑強地頂著幾塊變形的葉子...
不過太陽若果再來得猛烈些,應該...或者....有可能...有機會....感覺...會掛。
一係大大雨,一係大日照,真係爽到會死。
回復

fianfumy 發表於 2008-7-6 23:51:27 |顯示全部樓層

回復 69# jonathanku 的帖子

我家的牛油豆葉子同樣是被曬到卷卷曲曲軟乃乃的 , 有一顆d葉子已 " 向下" 了
真係要向Nana 請教了 .
回復

小寶 發表於 2008-7-7 00:06:44 |顯示全部樓層

回復 70# fianfumy 的帖子

係呀, 好想佢來我呢個post俾d意見呀
你估會唔會因為氣溫太高所致呢?
回復

NaNa 發表於 2008-7-7 09:15:00 |顯示全部樓層
艾吔!我都唔係好識嫁咋。不過睇嚟天氣太熱有關,因我家的豆豆响進入炎夏初期已嗚呼了 我會再試重新下種。不過睇嚟個盆細咗dd。
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-7 10:27:58 |顯示全部樓層
又下大雨啦......  
回復

小寶 發表於 2008-7-7 10:52:40 |顯示全部樓層

回復 72# NaNa 的帖子

定植的盆大約要多大呀?
回復

fianfumy 發表於 2008-7-7 11:34:50 |顯示全部樓層

回復 74# 小寶 的帖子

我次前問過Nana  , 應是10吋盤啦 !  我就為了慳位 , 3顆暫放 1個10吋盤 , 打算大小小再分盤 , 點知已陷入半死狀態 !
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=6974&page=4
回復

小寶 發表於 2008-7-8 00:31:15 |顯示全部樓層
哦...10寸1棵牙..咁我果D全部唔合格
回復

芬妮燕 發表於 2008-7-9 01:07:34 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-30 16:08 發表
多謝先呀! 好心急添! 你果d係咪黃色花的秋葵呀?

小寶, 我d秋葵係黃色花家! 之前收了兩顆, 比市面的大又軟, 勁好味!
第一顆果子己經有成7-8cm長, 唔知收得種子未, 佢個身有成隻手指公咁粗!
回復

小寶 發表於 2008-7-9 14:05:57 |顯示全部樓層

回復 77# 芬妮燕 的帖子

好想試下味呀
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-9 15:06:24 |顯示全部樓層
原帖由 芬妮燕 於 2008-7-9 01:07 發表

小寶, 我d秋葵係黃色花家! 之前收了兩顆, 比市面的大又軟, 勁好味!
第一顆果子己經有成7-8cm長, 唔知收得種子未, 佢個身有成隻手指公咁粗!

係點食法架?
回復

芬妮燕 發表於 2008-7-9 23:43:20 |顯示全部樓層

回復 79# 蛀米虫 的帖子

蛀米虫,
新鮮秋葵, 就咁用滾水白烚, 連鹽都無加, 真正原汁原味!

唔知有無人種過秋葵收種子呢? 我想知點收種子呀?
回復