小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
503217 8743
小寶 發表於 2008-6-21 00:49:26 |顯示全部樓層

回復 40# 貓貓 的帖子

嗯, 下雨下個不停
經驗我沒有太多, 我是一名新到唔新的新手, 要你多多指導

骨粉和夫粉我混在一起, 沒有單獨的一樣, 可以嗎?
回復

貓貓 發表於 2008-6-21 08:47:36 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-21 00:49 發表
嗯, 下雨下個不停
經驗我沒有太多, 我是一名新到唔新的新手, 要你多多指導

骨粉和夫粉我混在一起, 沒有單獨的一樣, 可以嗎?

要小心不要讓花生「夫」粉接近根部,否則容易燒傷根。
基肥可以用混合肥料,追肥最好分開用,因應不同需要而施量。
如果家中還有大量混合肥料存貨,都是用完才買吧!

我也是邊做邊學,還有很多植物未種過,一起努力吧。
回復

小寶 發表於 2008-6-21 23:53:17 |顯示全部樓層
收到! 結到果再匯報!
回復

maymay靚 發表於 2008-6-22 00:55:55 |顯示全部樓層
小寶 -- 去左旅行, 難怪不見你, 台灣好好玩喎.....
回家又有驚喜,  so happy.
回復

小寶 發表於 2008-6-22 01:08:32 |顯示全部樓層
嘻嘻, 如果可以在短時間內再去第二度就好囉(狂想下先)  
回復

小寶 發表於 2008-6-28 23:40:46 |顯示全部樓層

小寶初耕作 - 日本南瓜 (28/6)

前幾天發芽的日本南瓜已發芽了, 未試過發d芽葉可以咁大塊

呢幾日青瓜不理雨天陰天不斷開花

唔知呢隻咁靚的係咩野蟲呢, 在棵瓜一日一夜喇, 有冇人可以話我知呀?  

而蕃茄都有花, 不過底部的葉有黃點, 有些擔心
回復

maymay靚 發表於 2008-6-28 23:45:58 |顯示全部樓層
哇﹏. 暴雨中都有咁好成績. 好叻呀!!
我 d 死左 88/99. 新落既種完全無表現 (因無太陽伯伯照住)add2icon
回復

小寶 發表於 2008-6-29 00:04:42 |顯示全部樓層

回復 47# maymay靚 的帖子

我唔記得報告下田的情況添
就係牛油豆吹斷左2條, 粟米就全部訓低哂咯
我已經將牛油豆挖起用盆種, 免得再受風吹雨打
田裏的莧菜苗大得好慢, 又種得密, 唔知仲會唔會生長呢?

靚靚, 其實我都有好多種子發唔到, 無講咋
回復

maymay靚 發表於 2008-6-29 00:13:16 |顯示全部樓層
不緊要...  明天假期我會重新黎過, 之後就有陽光 la... (天文台話既)add13icon
一齊努力...
回復

芬妮燕 發表於 2008-6-29 00:21:54 |顯示全部樓層

回復 46# 小寶 的帖子

小寶,大家都係新手,你真係好叻!
我四月頭種的秋葵,居然係打完風之後開第一朵花!明天會更好!
加油! 留得種子在, 那怕風雨狂!
呀!你圖中的虫虫睇書話係叫伊貝鹿蛾Wasp Moth (Ceryx imano)身上有三條黃色就係記號!
加油!
回復

小寶 發表於 2008-6-29 00:40:31 |顯示全部樓層

回復 50# 芬妮燕 的帖子

唔好咁講啦, 我唔叻架
我就話經得起風雨的秋葵喇
其實我都想種秋葵, 因為營養豐富, 可惜最終都無種到, 唔知難唔難種呢?
原來佢叫伊貝庇蛾, 奇怪我用手搞佢都唔走呀
回復

lammadick 發表於 2008-6-29 09:06:25 |顯示全部樓層
你好得呀....我都係初種野....不過就種乜都唔係好得
尤其呢排....死傷無數....初下種的全無了
回復

chiman 發表於 2008-6-29 09:50:45 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-29 00:40 發表
唔好咁講啦, 我唔叻架
其實我都想種秋葵, 因為營養豐富, 可惜最終都無種到, 唔知難唔難種呢?
原來佢叫伊貝庇蛾, 奇怪我用手搞佢都唔走呀 ...

秋葵都幾易發芽
回復

小寶 發表於 2008-6-29 10:48:01 |顯示全部樓層

回復 53# chiman 的帖子

嗯, 我知宜家岩發, 我諗下d地的安排先~

半日之嘛, 棵南瓜苗又大左
看來一開始用個1號盆係錯架
d根已經生到底出哂來喇

回復

小寶 發表於 2008-6-29 10:48:58 |顯示全部樓層

回復 52# lammadick 的帖子

我唔係架, 一般架咋, 係多左時間打理咁囉
回復

chiman 發表於 2008-6-29 11:30:53 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-29 10:48 發表

d根已經生到底出哂來喇

前排我都種過....不過佢俾薰衣草傳染左D蟲...
回復

athernas 發表於 2008-6-29 21:15:22 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-29 10:48 發表

d根已經生到底出哂來喇

我果棵高得好恐怖,你果棵係唔係有太陽晒住架?你會換幾大嘅盆啊?我個盆都好細架.
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-29 21:31:26 |顯示全部樓層
我已全軍覆沒了......
努力吧!
回復

芬妮燕 發表於 2008-6-30 00:54:04 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-29 00:40 發表
唔好咁講啦, 我唔叻架
原來佢叫伊貝庇蛾, 奇怪我用手搞佢都唔走呀 ...

小寶, 正如chiman話秋葵好易發芽, 我那時下了八粒種子100%發芽。4月8日下種, 因為其後陽光一直不足, 所以生得慢。今天已經有三顆果子了(看圖其中一粒, 細細粒有毛毛, 好cute), 第一顆, 我會讓它成長至可以收種子, 七月都仲可以種, 如果趕得切收種子, 寄些給你! 到時再pm你喇!
秋葵020 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2008-6-30 15:47:24 |顯示全部樓層

回復 57# athernas 的帖子

又唔係喎, 我都係23號落種..呢幾日都無咩陽光
但係種子係放戶外的, 唔知有冇關係呢?
回復