請問有無人曾經種這種花?要用幾大個盤?

作者: beingacat 发表于 2013-3-2 12:07:12
1564 10
迷你小麗花(Dahlia)佢寫20x25cm,係咪八至十英寸圓形花盤只可以種一棵花苗?

黃茉莉(four o'clock)佢寫30x30cm,係咪至十英寸圓形花盤只可種一棵花苗?

謝謝!
silicon 發表於 2013-3-3 00:14:49 |顯示全部樓層
你指的現在是種子or成株?
beingacat 發表於 2013-3-3 08:33:10 來自手機 |顯示全部樓層
出左苗,在植苗盤中,要般去圓形花盤定植,但係唔知成株後幾大棵,唔知要預備幾大個花盤,謝謝!
caca8j 發表於 2013-3-3 23:00:23 |顯示全部樓層
佢講的應該係成株要用咁大個盆,
呢個大小差不多啦!
細一兩吋都得嘅
silicon 發表於 2013-3-4 00:02:55 |顯示全部樓層
beingacat 發表於 2013-3-3 08:33
出左苗,在植苗盤中,要般去圓形花盤定植,但係唔知成株後幾大棵,唔知要預備幾大個花盤,謝謝! ...

成株可以用以上的size種植;但小苗要用較小的盆栽種,由小盆分階段換至大盆中
beingacat 發表於 2013-3-4 00:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
Thanks! ^^
littlelittlep 發表於 2013-3-4 17:10:56 |顯示全部樓層
公司有同事種了 4 o' clocks  ...
由種子種起,  用了8cm 的小盆 .,.都可以種到很大棵呢...
FIC1 029.JPG
FIC1 026.JPG
beingacat 發表於 2013-3-5 20:58:41 來自手機 |顯示全部樓層
好大棵,謝謝你的相片,很有用。
hiatus 發表於 2013-3-5 21:09:26 |顯示全部樓層
我家的花园有好大片的^^从来不用管,年年生得都茂盛。
开完花后结一粒粒黑色的圆种子^^
beingacat 發表於 2013-3-6 07:42:47 來自手機 |顯示全部樓層
那就合適喇,又有種子,謝謝,我想你是種在地上而不是用盤種植。
hiatus 發表於 2013-3-6 09:32:24 |顯示全部樓層
beingacat 發表於 2013-3-6 07:42
那就合適喇,又有種子,謝謝,我想你是種在地上而不是用盤種植。

是的,乡村里的,自家小院。
我们那里叫 耳环花,因为花中心的花蕊抽出来挂着,像耳环一样漂亮^^