深圳洪湖水族街 (魚街)

作者: jellyfishy 发表于 2008-6-2 01:55:51
51179 31
bluemoon 發表於 2008-6-5 09:54:31 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-5 08:44 發表
而且水母好怕熱, 一熱就爛頭~

太古地下$10隻
買來花費貴成百倍計...
Tony 發表於 2008-6-5 16:31:26 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-5 09:54 發表

太古地下$10隻
買來花費貴成百倍計...

吓.......$10,平咗咁多,一隻水母只係值$10
D有生命ge野,愈平就愈多人買,只會害死更多無辜ge生命
bluemoon 發表於 2008-6-5 21:37:11 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-5 16:31 發表

吓.......$10,平咗咁多,一隻水母只係值$10
D有生命ge野,愈平就愈多人買,只會害死更多無辜ge生命

哎...生意手法係咁...
芝士波 發表於 2008-6-6 15:30:34 |顯示全部樓層
如果係怕吸入泵/濾材..
好多軟體都會...
可以係個吸水咀個位加濾綿包住..
就唔會吸入去架啦..
不過煩係煩d,要成日換..因為塞左就吸少d水,影響水流..
bluemoon 發表於 2008-6-6 15:51:39 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-6-6 15:30 發表
如果係怕吸入泵/濾材..
好多軟體都會...
可以係個吸水咀個位加濾綿包住..
就唔會吸入去架啦..
不過煩係煩d,要成日換..因為塞左就吸少d水,影響水流.. ...

佢會痴0係個棉度
MTRLB_CHRIS 發表於 2008-6-6 15:54:28 |顯示全部樓層
我而家都養緊淡水草..
不過用緊fan 降溫..keep 到26-27度..24小時長開
都想買水冷..唔知大陸咩價,,
不過尋日我起哂d草搞過...
因為有d有綠藻!!
我都係養左2-3個月1ja><
芝士波 發表於 2008-6-6 23:49:29 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-6 15:51 發表

佢會痴0係個棉度

即係就唔得lu.....
bluemoon 發表於 2008-6-8 01:45:08 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-6-6 23:49 發表

即係就唔得lu.....

早幾年電視新聞做過話, 白炸好易養
唔洗用過濾, 氣泵, 咩都唔洗, 就咁用比重0岩ge海水就得喎...

但係...你知d新聞好幾勁ga la...
海狗變"毛海豹"呀...
細菌變病毒呀...
林檎日報, 好野!!
jellyfishy 發表於 2008-6-10 01:48:10 |顯示全部樓層
水母今日正午從台灣回港,回家放底野就心癢的走左上洪湖街買了個水冷回家....
哈哈哈~~ 好抵~!
80L 的製冷片冷水機,唔多製熱(當然也不能太冷),
RMB 690! 佢地有好幾個國產貨你選,間店名叫...
熱帶海森林水族館
大家不防去看看,水母'至爆'推介(家下台北人也'超勁'愛說'爆','超之類的'潮語',真係同香港同聲同氣)
jellyfishy 發表於 2008-6-10 01:50:26 |顯示全部樓層
好喇~夜喇~明早要上班,俾水母多一點時間攪下野(個水冷)~
哈哈哈~~~ 
(我都唔明自己今晚搞乜咁好精力)
lameric 發表於 2008-6-10 03:05:28 |顯示全部樓層
水母大人,聽人講製冷片水冷唔係好得 gu ju wor。遲 d 可唔可以 "包膠"(國語) 一下效能呀,仲有你個 FOT / RT 幾大容量嫁?
jellyfishy 發表於 2008-6-10 13:02:46 |顯示全部樓層
原帖由 lameric 於 2008-6-10 03:05 發表
水母大人,聽人講製冷片水冷唔係好得 gu ju wor。遲 d 可唔可以 "包膠"(國語) 一下效能呀,仲有你個 FOT / RT 幾大容量嫁?

嘩~ 乜大前大後三分險, 叫水母or小水母or水母小姐都得啦~
我的rt 缸不算大, 20 寸長, 14寸深, 用冷片水冷應該都ok. 部機 size 好細, 12寸x 11寸x 10寸高左右, 對住在細小住所的我來說是一件'姣東思' (國語)啊~
如果唔係要養海柏飛碟海綿之類很怕熱的珊瑚, 這個冷片水冷都應該ok 的.
等部機 run多幾天, 到時再 包膠 呀~