Utricularia alpina 高山狸藻

作者: KUNO 發表于 2008-6-1 21:25:13
8906 15
Scientific Name 學名 : Utricularia alpina

Native to 產地 : Antilles and northern South America 安的列斯群島和南美洲

Family 科名 : Lentibulariaceae 狸藻科

Genus 屬名 : Utricularia 狸藻屬

Subgenus 亞屬 : Utricularia 狸藻亞屬

Species 種名 : U. alpina

Section 節 : Orchidioides 蘭花狸藻節

Common Names 英文俗名 : Alpine Bladderworts

Chinese Names 中文俗名 : 高山狸藻

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
IVAN 發表於 2008-6-1 21:26:55 |顯示全部樓層
No.1 哈哈 ~ d 花好靚 ^^真係好似蘭花 ...
回復

semi-alba 發表於 2008-6-1 21:28:33 |顯示全部樓層
哦~真係幾大朵
不過怎麼會有鳳仙的感覺
回復

Exodus 發表於 2008-6-1 21:29:00 |顯示全部樓層
oh gosh!好似連盆都無換
超多馬毛鬃...

花真係好可愛
回復

Exodus 發表於 2008-6-1 21:29:51 |顯示全部樓層
原帖由 semi-alba 於 2008-6-1 21:28 發表
哦~真係幾大朵
不過怎麼會有鳳仙的感覺

唔開花似文心蘭的花梗同秋海棠的花苞
開左似鳳仙
回復

semi-alba 發表於 2008-6-1 21:34:51 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-1 21:29 發表

唔開花似文心蘭的花梗同秋海棠的花苞
開左似鳳仙

回復

KUNO 發表於 2008-6-1 21:42:27 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 1/6/2008 21:29 發表
oh gosh!好似連盆都無換
超多馬毛鬃...

花真係好可愛

嘻嘻~~~~~~唔係好似,根本就無換過.
只不過有將植株起出來之後再混入水苔與蘭石,就連個牌都無掉(因為個牌幾靚!)
回復

Exodus 發表於 2008-6-1 21:50:18 |顯示全部樓層
這詭異植物揉合了各大熱帶雨林科的特色(石葦蕨,蘭,impatiens,begonia)
卻是一棵高山植物
回復

KUNO 發表於 2008-6-1 21:52:30 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 1/6/2008 21:50 發表
這詭異植物揉合了各大熱帶雨林科的特色(石葦蕨,蘭,impatiens,begonia)
卻是一棵高山植物

大自然就是這麼有趣!
回復

LEUK9884 發表於 2008-6-2 15:54:04 |顯示全部樓層
真係一支強心針呀!! 再想問 , 適應至開花要幾耐?  日常點打理?要唔要保濕?
回復

KUNO 發表於 2008-6-2 23:47:51 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2/6/2008 15:54 發表
真係一支強心針呀!! 再想問 , 適應至開花要幾耐?  日常點打理?要唔要保濕?

我記得這是上年差不多這時間買回來的,當時也是有花苞的.
但回家後因環境轉變很大所以花苞都消掉沒有開過.
而且葉片也相繼脫落,直到約一個月後葉片再次開始生長.
之後立即起出植株的部份只留下最上面的表土,而餘下的底層土則換上水苔與蘭石混合介質.
露天全日照不加遮光,底部使用大盆腰水且每天自動灑水四次.
另外我這裡冬季的低溫有助於它的花芽分化.
不過老實說,我是不懂種CP的,我說的看看就好了喔!
回復

LEUK9884 發表於 2008-6-3 09:28:41 |顯示全部樓層
適應期要一個月 , 明白了!
(選擇沒有花苞是對的 )
版主不是香港的 ? 還是狸藻不是種在香港?
回復

細毛 發表於 2008-6-3 09:58:41 |顯示全部樓層
有沒有根的照片.....
想像不到咁大棵狸藻的根是什麼樣子的?
回復

KUNO 發表於 2008-6-4 00:42:05 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 3/6/2008 09:28 發表
適應期要一個月 , 明白了!
(選擇沒有花苞是對的 )
版主不是香港的 ? 還是狸藻不是種在香港?

兩樣都是在香港的.
回復

Exodus 發表於 2008-6-4 01:37:48 |顯示全部樓層
但唔係正常的市區氣候
回復

細毛 發表於 2008-8-26 19:15:34 |顯示全部樓層
近排手痕, 想養一養「大葉」的附生狸藻....

想問一問:
1. 森森現在有兩種, 一種係就死的賤價狸藻, 一種係d葉幾茂密較貴的, 兩種有咩分別?

2. 種在冷氣房, 有咩要注意? 濕度? 光照? 介質?
回復