AV有什麼地方吸引你 ?

作者: EddieOR 發表于 2008-6-1 15:00:06
4312 20

看到這麼多的人種植,我也想試試,但從來未種過,大家有什麼建議 ?
PACO 發表於 2008-6-2 05:15:14 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-6-1 15:00 發表
看到這麼多的人種植,我也想試試,但從來未種過,大家有什麼建議 ?

-花款多,往往到開花又會有驚喜(走色)!
-病痛多,難度高
-由苗種到開花,是十分興奮的事!!
回復

bbcat 發表於 2008-6-2 05:38:10 |顯示全部樓層
可以種在室內, 唔使全日晒! 有d花好靚, 但一定要有陽光先種到, 唔係人人都有個大花園 ga ma. av用黎裝飾屋企真係一流!
回復

littlejojo 發表於 2008-6-2 20:42:46 |顯示全部樓層
有迷你..有半迷你..又有標準...不過都係唔大得去邊...賞花既有唔同花型同顏色....賞葉又有斑葉..少女葉....
加上可以自己培植...由浸葉開始到開花....過程真係好開心好有滿足感架....
種過一盆就唔停得手....
回復

jacky 發表於 2008-6-2 21:47:20 |顯示全部樓層
我都係咁
之後開始中毒
回復

Tony 發表於 2008-6-2 23:58:59 |顯示全部樓層
一個字......."靚",最重要係我同佢都要涼冷氣,齊齊happy
av呢樣野.......唉!中咗毒就不能自拔,要諗清楚至好掂 ,一入"堇"門深似海呀

回復

janice 發表於 2008-6-3 01:08:11 |顯示全部樓層
只要有一塊葉就有得玩
回復

David 發表於 2008-6-3 03:06:37 |顯示全部樓層
Also, AV only take one year (or even only half a year if you're lucky) to reach mature stage.  Its a plant that changes all the time (be it size, or colour)
回復

nuage 發表於 2008-6-3 03:12:58 |顯示全部樓層
因為d花好靚﹗花色變化多﹗細細盆佔地唔多﹗
回復

jay 發表於 2008-6-27 09:39:10 |顯示全部樓層

回復 4# littlejojo 的帖子

跟littlejojo好有同感. 加上我覺得AV好易打理, 見d泥乾就淋, 放係有反射光既陽台便種得好好啦.
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 16:03:51 |顯示全部樓層
花種多, 而且唔使成日淋水, 岩晒我呢D懶人種~
但同樣, 有佢的難度, 又怕熱又怕濕, 一到夏天就係你考試的日子, 分分鐘每年越到的問題都唔同~

最重要, d花真係好鬼靚~
回復

scorpiodinner 發表於 2008-7-16 16:06:02 |顯示全部樓層
因為花很美, 閃o下閃o下的
回復

sammy 發表於 2008-7-16 22:22:22 |顯示全部樓層
有D花好雖然粗生唔理都生得好好, 但冇成功感; 有D好醃尖有挑戰性, 但做乜都種唔好, 只有挫敗感;
AV就好公平, 要求唔高, 但你對佢好D, 佢先生得好D, 所以有挑戰性, 亦有成功感. 睇一個人種既AV, 唔多唔少睇到佢的性格

回復

nuage 發表於 2008-7-17 00:53:47 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-6-1 15:00 發表

我上星期買咗d無名av﹗剛修葉你要唔要呀﹗試吓種﹗
回復

gilbert 發表於 2008-7-21 10:19:56 |顯示全部樓層
祝它快高長大
回復

傻朱朱 發表於 2008-7-22 03:47:16 |顯示全部樓層
細細盆, 花很靚
回復

ivo 發表於 2008-7-22 22:12:42 |顯示全部樓層
靚.....開始左種3個月未夠.... 黎左呢到睇多幾睇......中毒勁深.
回復

kelly 發表於 2008-7-23 14:42:16 |顯示全部樓層
品種多, 一世都種唔哂~ 有滿足感, 訓練細心 & 耐性~
可以從失敗中吸收經驗, 而又無傷大雅(至多個荷包傷d)
回復

青青河邊草 發表於 2008-8-1 21:16:41 |顯示全部樓層
有生命力,學習到感恩欣賞及愛, 種花得花.
回復

larryling 發表於 2008-8-8 12:07:40 |顯示全部樓層
唔駛問啦,試吓就知啦add10icon
不過不能自拔時唔關我事o架add12icon
回復

12下一頁