Noel 的無花果-6/9-香港盆種的無花果拼盤

作者: noel_tt 發表于 2013-1-24 17:19:15
31870 218
noel_tt 發表於 2013-7-13 11:30:32 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果-13/7- 32g 意大利金果丰產黃

13/07--昨晚收咗人生的第1個意大利金果丰產黃 32g

這個未熟夠, 甜度滿意. 相比bun bun我都覺得 bun bun 甜過豐產, 大過豐產, 淡淡肉過豐產.  遲D又要插苗.

IMG_4544 (Small).jpg

IMG_4548 (Small).jpg

IMG_4549 (Small).jpg

還有好多果子

IMG_4554 (Small).jpg

回復

noel_tt 發表於 2013-8-5 18:26:42 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果- 05/08 - 39g 意大利金果丰產黃 & 波姬紅

今朝收咗 1 個 39 g 意大利金果丰產黃. 樹仔細細果子大大

IMG_4884 (Small).jpg

IMG_4885 (Small).jpg

第1粒波姬紅

IMG_4866 (Small).jpg

IMG_4867 (Small).jpg

IMG_4880 (Small).jpg

今年2月插枝的波姬紅, 轉眼間 第 1 造 有 30 多個 BB

IMG_4876 (Small).jpg
回復

ABANGEL 發表於 2013-8-5 19:27:23 |顯示全部樓層
哇!好多果子阿

謝謝欣賞  發表於 2013-8-6 12:53
回復

chichi1014 發表於 2013-8-6 12:22:22 |顯示全部樓層
想問出左bb果後需要點樣打理? 要keep住落肥嗎?
回復

noel_tt 發表於 2013-8-6 12:51:24 |顯示全部樓層
keep住落肥 + 包佢
回復

noel_tt 發表於 2013-8-26 11:13:35 |顯示全部樓層

28/08----36 G 布蘭瑞克

LONG TIME NO UPDATE.......................

今年第l造 36 G 布蘭瑞克, 甜架, 口感林

IMG_5086 (Small).jpg

IMG_5096 (Small).jpg

IMG_5097 (Small).jpg

我家的波波, 2月插枝第l造 30多粒, 真的要多謝我自吽的廚水.

IMG_5089 (Small).jpg

上年 BUN BUN 插枝, 今年第2造, 嘩,,,,,, 大BB, 小 BB . 勁豐產, 勁甜, 勁大果. 暫時是我最愛吃它

IMG_5038 (Small).jpg

IMG_5039 (Small).jpg

IMG_5040 (Small).jpg

IMG_5041 (Small).jpg

身子弱的豐產黃

IMG_5088 (Small).jpg

花友送的森記啡果. 2棵 死咗1棵,勁爆橫枝

IMG_5104 (Small).jpg

花友送贈的瑪斯義又爆橫枝

IMG_5101 (Small).jpg

我家小當當, 謝謝海星出售給花友, 花友冇私分享

IMG_5090 (Small).jpg

IMG_5090 (Small).jpg

我果棵無花果生得好慢,你種得咁靚,可以教我嗎?用廚餘水,要幾耐落一次?一公升水開幾多廚餘水?  發表於 2013-9-11 14:25
Very Good ^u^  發表於 2013-8-26 11:43
回復

happyjoyjoy 發表於 2013-8-26 12:27:36 |顯示全部樓層
係咪布布最大3xg,那啡果幾多g?

我見花友種可以好似雞蛋 size. 啡果就豐產,當日送給朋友的第l造都有 30 多個. size大少就要種過才知. 我不聽網上留言, 無花果太多品種.  發表於 2013-8-26 12:56
回復

candylpy 發表於 2013-8-26 15:20:09 |顯示全部樓層
布兰瑞克:原产于法国的夏秋兼用品种,是我国目前集 约栽培面积较大的黄色品种。 该品种树势较中庸,细枝发生多,随树龄的增高,生长逐 矮化,节间短3—5厘米,叶裂刻较深,通风透光性好,叶 色深绿,光合性能强。 果基部黄绿色,顶部浅红色,果肉红褐色,随昼夜温差的 增大甜度增加,果皮色变深。成熟果以中后期鲜食较佳。 可溶性固形物含量18%,夏单果重一般80克左右,秋单果 重35—60克。具芳香味,品质上乘。是加工制品的优良品 种,也可以用于鲜食。 缺点:果实基部与顶部成熟度不一致。 栽培特点:该品种抗寒性是目前无花果之首,其抗逆性强 (抗寒、耐旱、耐盐碱、耐脊薄)适应性广(各种土壤和气 候条件)也优于其他品种。株型紧凑、结果性,丰产能力 强,稳产性能好,植株较矮,增产潜力大,合理密植可发 挥其良好的增产性能。

布布都唔錯喎  發表於 2013-8-28 11:22
thanks  發表於 2013-8-26 18:13
回復

Melb 發表於 2013-8-28 10:57:41 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-2-5 15:30
05/02- 這麼多個品種中, 中国紫果枝絛出綠葉芽. 有冇花友吃過中国紫果? 甜嗎?

比左EM 水仲食唔食得ga???

好似幾易種...

當然食得, 点解唔食得???  發表於 2013-8-28 11:02
回復

Melb 發表於 2013-8-28 11:20:48 |顯示全部樓層
請問什麼是EM 水?

http://hkplants.com/thread-135258-1-1.html  發表於 2013-8-28 14:09
回復

noel_tt 發表於 2013-9-9 10:05:09 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果-09/09- 第1粒日本紫果

09/09- 第1粒日本紫果.

今年2月出果, 等到頸都長. 1直冇避雨, 近果熟才避雨, 甜度 ok, 如果全避雨, 可能超甜

IMG_5237 (Small).jpg

IMG_5243 (Small).jpg

IMG_5244 (Small).jpg

皮好黑色,熟要等7個月,真系好耐啊。  發表於 2013-9-9 17:00
回復

carachili 發表於 2013-9-9 15:24:31 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-6-25 10:54
今朝數1數, 我的波姬小絲 (波姬紅) 有 16 個 BB 啦............
   ............是今年 2月頭 朋友比的波姬 ...

請教插枝要不要先浸水養根? 還是直接落泥呢?
回復

Melb 發表於 2013-9-9 15:53:18 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-9-9 10:05
09/09- 第1粒日本紫果.

今年2月出果, 等到頸都長. 1直冇避雨, 近果熟才避雨, 甜度 ok, 如果全避雨, 可能 ...

真係好...大豐收!! 羨慕死!!!
回復

MilkMilk 發表於 2013-9-11 18:47:18 |顯示全部樓層
是否可連皮食?

當然可以, 我用有機泥種植.  發表於 2013-9-23 10:30
回復

noel_tt 發表於 2013-9-22 17:57:48 來自手機 |顯示全部樓層

9月20日第一粒收成22g的亞當.

Magichand : 這個正常嗎?

回:           花友插枝比我1個月咗右, 我就立即換14 吋口盆, 比足夠的生長空間比佢, 唔會在細盆變老苗, 所以, 佢大得好快. 2月尾插枝 到現在有第1粒果吃, 還有 2x 多個無花果, 有5 呎多高. 我估初果是細1點, 種1年後, 果實是應該大1點. 不過, 這是我估, 正確要問專家. 你好似有這品種? 它有果未??  

這個正常嗎?  發表於 2013-9-22 19:48
回復

malike 發表於 2013-9-22 18:56:15 |顯示全部樓層
係咪尋日見果粒?
回復

noel_tt 發表於 2013-9-22 19:46:38 |顯示全部樓層
malike 發表於 2013-9-22 18:56
係咪尋日見果粒?

是呀,昨天,分享給3⃣️個花友吃的無花果,還有其他品種,其實布蘭瑞克都好甜
回復

2020 發表於 2013-9-22 20:47:53 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-9-22 19:46
是呀,昨天,分享給3⃣️個花友吃的無花果,還有其他品種,其實布蘭瑞克都好甜 ...

好好味,好香! 正到爆,yum yum yum!
多謝noel豬豬請我食!

靚女2020,你吃不是亞當,是瑪斯義,如果今日食應該更甜,因未全熟,下次請你吃亞當  發表於 2013-9-22 21:25
回復

2020 發表於 2013-9-22 21:47:00 |顯示全部樓層
noel_tt
靚女2020,你吃不是亞當,是瑪斯義,如果今日食應該更甜,因未全熟,下次請你吃亞當  發表於 19 分鐘前
==========
只要係你種既,食咩都係正既,你種D野咁靚

thanks  發表於 2013-9-23 10:48
回復

神仙鱼 發表於 2013-9-23 12:34:23 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-9-22 19:46
是呀,昨天,分享給3⃣️個花友吃的無花果,還有其他品種,其實布蘭瑞克都好甜 ...

流口水呀!!!我又要要要要!!!!
noel_tt   遲D和2020 來探你
欢迎欢迎热烈欢迎

遲D和2020 來探你  發表於 2013-9-24 12:05
回復