Noel 的無花果-6/9-香港盆種的無花果拼盤

作者: noel_tt 发表于 2013-1-24 17:19:15
31733 218
tam-tam 發表於 2013-5-15 16:52:56 |顯示全部樓層
好多果~~·羡慕
noel_tt 發表於 2013-5-27 18:06:44 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果- 27/05 自然淘汰

27/05-----因黑雨, 黃雨, 的関係, BUN BUN 無花果自然淘汰了許多. 又要拋去廚餘桶

IMG_3834 (Small).jpg

亞當來了我家差不多两個月, 佢真係生長得有點狂野    下星期落 14 號盆

IMG_3835 (Small).jpg

今年 2月頭 朋友比的波姬紅枝條, 是否有1種無花果樹的姿態

IMG_3837 (Small).jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

mikecho: 可否細心比較一下波姬紅、bbq、bunbun,它們外觀很像?好有兴趣知道是否同種!  發表於 3 天前
        回:  波姬紅成熟的果子是深紫色嗎???

神仙鱼  都是天的错,不然過多一排有得食啦  發表於 2013-5-28 16:26
      回:  天氣是自然的事, 因遇到這黑雨, 令我加深咗經驗.   

happyjoyjoy  好浪費呀!心痛死!  發表於 2013-5-27 18:09
           回:       心痛架沒法

我那棵也由六七十個果,跌整二三十個。。。。。。。  發表於 2013-6-27 14:10
可否細心比較一下波姬紅、bbq、bunbun,它們外觀很像?好有兴趣知道是否同種!  發表於 2013-6-2 12:17
都是天的错,不然過多一排有得食啦  發表於 2013-5-28 16:26
好浪費呀!心痛死!  發表於 2013-5-27 18:09
noel_tt 發表於 2013-6-5 16:54:35 |顯示全部樓層

5/06- 雨後無花

06/05------------ 上两星期, 連續大雨, 令我的 bun bun 由 7拾多個bb , 轉變成 3拾多個bb .  大家數l數.

IMG_3927 (Small).jpg

IMG_3929 (Small).jpg

IMG_3930 (Small).jpg

我的丰產黃 1 D都唔丰產 , 只有 7 個

IMG_3968 (Small).jpg

布蘭瑞克遲遲都沒有果

IMG_3938 (Small).jpg

狂野的小當當, 來我家只是 2 個的月, 換咗 14 吋盆比佢
IMG_3941 (Small).jpg

1月尾插枝的波姬小絲有 BB la

IMG_3965 (Small).jpg

IMG_3964 (Small).jpg

都重有好多果果呀!  發表於 2013-6-5 21:03
神仙鱼 發表於 2013-6-6 14:22:11 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-6-5 16:54
06/05------------ 上两星期, 連續大雨, 令我的 bun bun 由 7拾多個bb , 轉變成 3拾多個bb .  大家數l數.  ...

我咯都系,1月淘返来D苗,遲遲都没有果,都唔知點解。
ht333147 發表於 2013-6-6 14:26:05 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2013-6-6 14:22
我咯都系,1月淘返来D苗,遲遲都没有果,都唔知點解。

為何會認定它們現在應該有果?
小QQ 發表於 2013-6-6 14:30:47 |顯示全部樓層
味道如何?
神仙鱼 發表於 2013-6-6 14:36:35 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-6-6 14:26
為何會認定它們現在應該有果?

3年大苗應该有果啦!
ht333147 發表於 2013-6-6 14:45:21 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2013-6-6 14:36
3年大苗應该有果啦!

三年''樹''當然可以結果.
問題是它1月淘回來, 根莖葉都嚴重受損(不說它是否真的有三年樹齡),
為著表示它有''三年'', 枝條要夠長吧, 但為容易運輸, 大削根, 你收到種下, 幾乎等於再插枝
它現在正在復原, 那有空檔長果? 就是勉強長出來都不大, 失去原來風味的.
所以淘苗回來, 其實一年, 兩年, 三年, 對長果其實分別不太大, 它們都要有一段復原時期.(無花果)
神仙鱼 發表於 2013-6-6 14:58:47 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-6-6 14:45
三年''樹''當然可以結果.
問題是它1月淘回來, 根莖葉都嚴重受損(不說它是否真的有三年樹齡),
為著表示它 ...

我都是第一次淘苗回来,店家说檔年可以结果,而且苗木粗壮,故認為它应该有果,多谢Ching指点!會耐心等待!

ht333147  我只是口痕, 請勿見怪.
答:Ching千企唔好0甘講。多谢你答我系真!

我只是口痕, 請勿見怪.  發表於 2013-6-6 15:07
tclau 發表於 2013-6-7 20:07:24 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-6-5 16:54
06/05------------ 上两星期, 連續大雨, 令我的 bun bun 由 7拾多個bb , 轉變成 3拾多個bb .  大家數l數.  ...

你啲無花果結好多果啊!
我種咗两棵,棵豐產黄影都冇個,棵中紫就有好幾個果。不過唔知你要唔要用網保護啲果?同乜嘢時候開始張網?

noel_tt 發表於 2013-6-25 10:54:18 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果- 25/06- 波姬小絲與狂野的亞當

今朝數1數, 我的波姬小絲 (波姬紅) 有 16 個 BB 啦............
   ............是今年 2月頭 朋友比的波姬紅枝條自已插枝出來

用咗我自已吽EM廚水................ 勁呀

IMG_4336 (Small).jpg

狂野的亞當在2月尾 插枝......... 哈哈, 現在又有BB la,  

IMG_4341 (Small).jpg

IMG_4342 (Small).jpg

1 月 購 入的布蘭瑞克又有 bb la,

IMG_4335 (Small).jpg

你們的新購入的無花果又如何??   原來我自已插枝出來的無花個苗 原來是那樣丰產  

dincat 發表於 2013-6-25 10:58:32 |顯示全部樓層
你吽D肥真係好得  

謝謝欣賞, 我的肥水每次都有改良........... 今期吽咗EM魚肥  發表於 2013-6-25 11:05
noel_tt 發表於 2013-7-6 12:20:25 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果-9/07-80g 的無花果

[ 本帖最後由 noel_tt 於 2013-7-9 10:54 編輯 ]\n\n06/05--今年Bun Bun  母樹第 1 造 就有 70多 個 無花果, 好可惜今年雨水太多, 大部份都跌了, 發毛了, 只淨下30多個, 其後, 我用咗
花盆走佬碌碌

今天收幾個無花果
其中有80g & 65g 的無花果

IMG_4388 (Small).jpg

甜唔甜??? 你地見唔见到的糖心.

IMG_4391 (Small).jpg

Bun Bun 的 無花果大果, 丰產, 好甜 (有避雨) . 真係要食過才知.

你們看 上 年插枝的 Bun bun 苗, 又出第2 造無花果bb

IMG_4436 (Small).jpg

Wo, good good good ^^  發表於 2013-7-6 13:49
cylau0910 發表於 2013-7-6 23:21:18 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-7-6 12:20
[ 本帖最後由 noel_tt 於 2013-7-6 12:43 編輯 ]\n\n今年Bun Bun  母樹第 1 造 就有 70多 個 無花果, 好可 ...

你的無花果很勁, 一個切開有隻手三分之二咁大, 超羨慕, 我今年也學你買了盆bUN bUN , 也是$3XX,沒加價, 但可能品種不同了,要待果熟後才知道是什樣的!

現在的 bun bun, 和我之前買的好似不同品種  發表於 2013-7-9 10:50
請問今年幾時有得賣  發表於 2013-7-6 23:34
cylau0910 發表於 2013-7-6 23:47:03 |顯示全部樓層
cylau0910 發表於 2013-7-6 23:21
你的無花果很勁, 一個切開有隻手三分之二咁大, 超羨慕, 我今年也學你買了盆bUN bUN , 也是$3XX,沒加價,  ...

至四哥,今天仍見到一盆, 但一個果都無, 你可去看看, 是荷蘭品種。

又細又冇果, 好似就快死咁, 都企硬@350, too bad  發表於 2013-7-8 14:54
唔該晒  發表於 2013-7-7 00:14
noel_tt 發表於 2013-7-9 15:28:14 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果-9/7- 80g 的無花果

06/05--今年Bun Bun  母樹第 1 造 就有 70多 個 無花果, 好可惜今年雨水太多, 大部份都跌了, 發毛了, 只淨下30多個, 其後, 我用咗
花盆走佬碌碌

今天收幾個無花果

其中有80g & 65g 的無花果

甜唔甜??? 你地見唔见到的糖心.

Bunn Bun 的 無花果大果, 丰產, 好甜 (有避雨) . 真係要食過才知.

=====================================================================

lola : 裡面和我的紅矮生一模一樣。  發表於 昨天 09:08
lola : 糖心的,一定很甜。  發表於 昨天 09:07

回:  我相信我的bun bun 和你的紅矮生是有好大分別.  果型, 重量, 豐產, 甜度.................................  

magichand  有包果嗎? 我甜的都給雀吃過!!  發表於 昨天 00:15

回:   開始轉紅時才包, 不包1定冇得食

你這個bun bun很厲害呢又多產又甜, 我那個波姬紅的種不太好吃, 反而木木木的那個種很香甜  發表於 2013-7-12 11:55
裡面和我的紅矮生一模一樣。  發表於 2013-7-10 09:08
糖心的,一定很甜。  發表於 2013-7-10 09:07
有包果嗎? 我甜的都給雀吃過!!  發表於 2013-7-10 00:15
loyuensau 發表於 2013-7-10 15:36:20 |顯示全部樓層
請問點樣整 EM廚水?
noel_tt 發表於 2013-7-11 06:39:43 來自手機 |顯示全部樓層
loyuensau 發表於 2013-7-10 15:36
請問點樣整 EM廚水?

好簡單買個廚餘桶,加廚餘粉,加碎廚餘,就OK
辦公室小農夫 發表於 2013-7-11 09:16:16 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-7-6 12:20
[ 本帖最後由 noel_tt 於 2013-7-9 10:54 編輯 ]\n\n06/05--今年Bun Bun  母樹第 1 造 就有 70多 個 無花果 ...

80G , 好犀利!!

我見你落雨跌左好多果, 睇到都心痛, 有無方法可以落雨唔跌果?
noel_tt 發表於 2013-7-11 09:48:19 |顯示全部樓層
辦公室小農夫 發表於 2013-7-11 09:16
80G , 好犀利!!

我見你落雨跌左好多果, 睇到都心痛, 有無方法可以落雨唔跌果? ...

有, 就是避雨