家裡的香草園

作者: powergun 发表于 2013-1-20 13:41:59
38601 485
powergun 發表於 2015-9-6 10:30:47 |顯示全部樓層
檸檬羅勒
Cora 發表於 2015-9-6 14:13:46 |顯示全部樓層

好成功呀!
powergun 發表於 2015-9-6 14:15:48 |顯示全部樓層

多謝光臨, 你d 種子好掂呀, 除左甜羅勒外, 全部都發哂了
風之拉斐爾 發表於 2015-9-6 18:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
小弟初到 岩岩開始種 都係想自己種自己用 除了新鮮 慳錢就係健康 肥料仲諗緊係自己整堆肥定係買 泥就用左呢一種(希望咁show出黎唔會違規) 盡量都想自己種既食得安全 有冇巴打或大大可以俾點意見 畢竟香港地方淺窄 堆肥其實都好有難度
powergun 發表於 2015-9-6 18:16:34 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-9-6 18:11
小弟初到 岩岩開始種 都係想自己種自己用 除了新鮮 慳錢就係健康 肥料仲諗緊係自己整堆肥定係買 泥就用左呢 ...

歡迎新花友, 我地係屋企種的, 都係買科學泥的, 無計了, 只要唔用化肥就當係有機了
風之拉斐爾 發表於 2015-9-6 18:58:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-6 18:16
歡迎新花友, 我地係屋企種的, 都係買科學泥的, 無計了, 只要唔用化肥就當係有機了 ...

其實我當初都係買左包$8科學泥 之但係番到屋企硬係覺得唔自在 琴日打開新聞第一單就係強國有人整紙大米....... 心諗食得既都咁....唔食得既真係自己用左都唔係咁安心 畢竟自己種黎食
所以第二日又去買番包來佬貨 當買個安心 個包科學泥就賞賜左俾屋企既盤栽 雖然唔能夠樣樣都盡善盡美乜都用哂有機 但係都想盡力做到自己可以控制個一PART

BTW 岩岩查資訊既時候發現用草木灰施肥都好好 香港地地方細 未必個個做到堆肥發酵 又未必個個屋企可以接受到有異味傳出 所以我諗緊可唔可以係路邊OR公園執D枯枝枯葉係月餅罐度燒成灰當肥料用
(PS. 各位千萬不要隨手收割路邊花草 要有公德心) 但係考慮到路邊花草樹木可能會用到除蟲/滅蟲劑/老鼠餌等藥劑 又怕會有化學品沾到 各位大大巴打覺得呢個IDEA如何????
powergun 發表於 2015-9-6 19:47:31 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2015-9-6 18:58
其實我當初都係買左包$8科學泥 之但係番到屋企硬係覺得唔自在 琴日打開新聞第一單就係強國有人整紙大米.. ...

呢樣野就好講的, 睇下有無信心的, 其實都唔係食多, 唔使咁講究的, 我地種野玩的居多, 都唔捨得剪佢地黎食
powergun 發表於 2015-9-12 12:46:22 |顯示全部樓層
檸檬羅勒大左好多了
powergun 發表於 2015-9-19 13:37:32 |顯示全部樓層
好香的檸檬羅勒
powergun 發表於 2015-9-27 11:19:24 |顯示全部樓層
檸檬羅勒長到咁大了
powergun 發表於 2015-9-27 11:24:46 |顯示全部樓層
換左個大盆比佢了
powergun 發表於 2015-10-4 10:33:55 |顯示全部樓層
檸檬羅勒
powergun 發表於 2015-10-11 10:44:27 |顯示全部樓層
update 檸檬羅勒
powergun 發表於 2015-10-17 16:53:39 |顯示全部樓層
update 檸檬羅勒
powergun 發表於 2015-11-1 11:17:09 |顯示全部樓層
屋企重光後, 香草的狀態明顯地好轉了
碰碰香都壯返d了
powergun 發表於 2015-11-1 11:18:16 |顯示全部樓層
到手香應唔好咁高啦
Salt 發表於 2015-11-9 18:44:51 |顯示全部樓層
原來檸檬羅勒d葉咁平家我盆basil d葉生到成頂帽咁 好奇問問。檸檬羅勒嘅味係似檸檬裡面加少少basil,定係basil入面加少少檸檬家?
powergun 發表於 2015-11-9 21:04:04 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-11-9 18:44
原來檸檬羅勒d葉咁平家我盆basil d葉生到成頂帽咁 好奇問問。檸檬羅勒嘅味係似檸檬裡面加少少basil,定 ...

都唔係呀, 可能我呢盆種得唔好至係咁的
Salt 發表於 2015-11-9 21:31:50 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-11-9 21:04
都唔係呀, 可能我呢盆種得唔好至係咁的

咁你有冇得閒就咬佢兩啖?

唔係喎我啱啱search 咗search,好似真係平d家波  你個d同search見到個d一模一樣好標準阿
powergun 發表於 2015-11-9 21:34:56 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-11-9 21:31
咁你有冇得閒就咬佢兩啖?

唔係喎我啱啱search 咗search,好似真係平d家波  你個d同search見到個d ...

我邊捨得食佢呀
係咩?