DIY: 第一個廚餘桶~~~ (加入教學)

作者: 豆腐仔 发表于 2013-1-16 02:10:40
4105 9

爬左好幾日文..
終於的起心肝整番個..
初頭仲諗住去買個大桶..
最後係屋企搵到個... 超值牌麥皮桶..
又有幾個水樽.. 仲要搵到.. 一年前用剩O既鋼塑.. 同埋三年前買落而又未用過O既膠格仔網..
所以今次DIY O既全部材料都可以話.. 零支出..

整一個大約.. 半個鐘度啦..
最開心係... 又有整有機肥.. 又有得廢物利用.. ^^

成品圖

成品圖

出水口內

出水口內

膠格網

膠格網

雖然整好左個桶..
但係.. 原來我屋企係無飯家庭.. 無廚餘...>.<

(呢兩日係快餐店.. 拎左好多咖啡渣番黎.. 應該有... 5L以上..
依家等緊.. 淘X O既EM原液.. 同EM粉到手.. 到時就可以整LU)

DIY 廚餘桶連結

下一個係.. 大型洗衣粉廚餘桶..

評分

查看全部評分

Richjo 發表於 2013-1-16 09:12:47 |顯示全部樓層
個桶整得好靚, 唔用太浪費...唔一定要煮飯先有廚餘, 有冇食生果? 果皮都可以堆肥, 又或買飯盒有冇食剩骨頭同餸? 屋企有冇過期的食物(如過期奶粉)? 面包/蛋糕/餅乾有食剩或過期的嗎? 統統都可以堆肥. 又或者你樓下有冇街市? 晚上行過可以去菜檔望下有冇爛瓜菜掉出來, 執番屋企又係堆肥材料了
noel_tt 發表於 2013-1-16 10:17:42 |顯示全部樓層
原來大家都喜愛堆肥, 追求減炭生活
tomtomtom 發表於 2013-1-16 10:26:53 |顯示全部樓層
零支出又整到,一定好開心
無飯家庭可以用生果皮,茶葉咖啡渣都可以。唔一定要一次裝滿,慢慢加入都得。
elevala 發表於 2013-1-16 11:52:34 |顯示全部樓層
我都係咁做咗一個啊, 但係無你呢個咁完美!

我既缺憾係...
1. 無網格可以零空隔住, 我用咗幾舊BBQ 既炭再加報紙.,.... ← 其實咁樣唔知可唔可以, 而且都佔咗唔少既高度...
2. 無玻璃膠槍, 得熱熔膠槍封口.... ← 試到無漏水就算, 但係已經用咗我一條膠... ^^"

所以我個瓶口做得無你咁靚~

其實我用咗成個月架啦, 但係就咁用普通培養土堆咋, 同埋間唔中用咗飲淨咗既益力多加少少水倒入去..
到而家一直無廚餘水流出唻....
所以我忍唔住, 噚日啱啱買咗EM廚餘粉, 諗住咁樣試試...

我第一個小桶已經滿咗, 係時候做多個了

報紙會吸水,可能因為咁冇廚餘液流出  發表於 2013-1-16 12:35
ahgeeinheaven 發表於 2013-1-16 11:56:13 |顯示全部樓層
我有罐過期咖啡粉你有無興趣要呀?
http://hkplants.com/thread-131125-1-1.html
交收地點可再約,我唔想送罐咖啡粉去堆填咁浪費呀
elevala 發表於 2013-1-17 01:03:32 |顯示全部樓層
tomtomtom  報紙會吸水,可能因為咁冇廚餘液流出

哦~ 原來係咁~~~
等我搵時間搞搞佢先~~ ^^
Richjo 發表於 2013-1-17 12:44:00 |顯示全部樓層
想請問各位, 葯完中葯的葯材渣可以用來堆肥嗎?

之前爬過文, 中葯渣好似可以的, 但唔好用太多~  發表於 2013-1-17 12:52
豆腐仔 發表於 2013-1-18 02:15:49 |顯示全部樓層

其實整一個廚餘桶..
真係唔難..
熟手大約半個鐘就可以..
生手大約1個鐘..

首先CUT 左個水樽.. 留番個樽口位...
仲要有少少叉開果個位. 但唔留太多

然後係個桶度界一個窿.. 最好就同個水樽口差唔多大..
係開埋蓋之後個樽口.. 因為插個樽口入桶後.. 個位差唔多大..
不過.. 插入去果陣會頂住.. 但因為麥皮桶係膠做有彈性..
可以"霸王硬上弓"咁迫入去.. ^^

外觀
內觀

之後就緊係用鋼塑固定..

最後用熱溶膠固定埋個網同埋補多層係個桶O既內同外啦.. 防漏水麻.. ^^
最後用熱溶膠固定埋個網同埋補多層係個桶O既內同外啦.. 防漏水麻.. ^^

當日整埋熱溶膠.. 大約廿五分鐘度啦..
因為所有器材屋企都有.. 好方便..

桶身.. 最好係用鑽鑽一堆細窿.. 再界會方便D..
唔夠大就再用鉸剪剪開少少.. 咁 就得啦..

豆腐仔 發表於 2013-1-18 02:24:01 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2013-1-16 11:56
我有罐過期咖啡粉你有無興趣要呀?
http://hkplants.com/thread-131125-1-1.html
交收地點可再約,我唔想送 ...

多謝你先..
不過呢幾日係快餐店O既姊姊知我要咖啡渣..
佢地都留左好多比我啦..
我依家整左四個桶都用唔晒..
所以.. 留比其他有需要O既朋友啦..

多謝晒你.. ^^

唔洗客氣 ^^  發表於 2013-1-18 13:02