天台種乜東東

作者: BanbieChan 发表于 2008-5-29 23:02:32
887251 20178
maymay靚 發表於 2008-5-30 00:09:59 |顯示全部樓層
我原來咁叻.....   醜死人啦!!
不過胸襟廣濶, 唔計較, 我就一定認 ------  一定係tim
chrisng 發表於 2008-5-30 00:15:07 |顯示全部樓層
哇!你好厲害  用盆都種得那懡好。 真羡慕您。。。。
ChrisTsui 發表於 2008-5-30 00:24:31 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-29 23:57 發表

嘩﹏ 我好榮幸, BanbieChan 你一註冊就邀我做你好友

哈哈~我都係呀~
我仲以為係佢按錯制,所以唔敢覆tim~
涼粉子 發表於 2008-5-30 05:50:59 |顯示全部樓層
種左好多生果呀...........
多謝你邀我做好友~~~
BanbieChan 發表於 2008-5-30 08:31:39 |顯示全部樓層

回復 22# chrisng 的帖子

唔係嫁 我係新丁一名咋!樹苗買返嚟的,我只是每天澆澆水,間中翻翻土、除草、修葉及施點肥而己,在這裡見到大家都由種子種起,令我很佩服及有點慚愧呢!所以我也開始試試用種子種起,也想同大家分享,有這裡真好,為我每天添上很多樂趣,感恩啊
藍天使 發表於 2008-5-30 09:32:15 |顯示全部樓層
嘩, 全部種天台, 好勁呀.  可唔可以影張大合照睇下你全部果樹呀
農夫 發表於 2008-5-30 09:49:03 |顯示全部樓層
好勁呀,我以為芒果要種落地先得
原來用盆種都ok
lammadick 發表於 2008-5-30 09:50:02 |顯示全部樓層
我都有份成為好友一份子呀...感激感激
NaNa 發表於 2008-5-30 10:49:15 |顯示全部樓層
絕對agreed MayMay 是大好人,有幸昨天見面
yuwaiman 發表於 2008-5-30 11:16:39 |顯示全部樓層
我都無唸過天台可以種到咁多果樹, 而家只係種緊紫葵同雞旦花呢d比較大嘅植物咋, 其餘都係d玫瑰, 日日春, 家樂花, 朱頂蘭, 風雨蘭呢d普通嘢
famoon 發表於 2008-5-30 13:26:20 |顯示全部樓層
買樹苗番黎種, 都唔係咁易種到有果實o架...
繼續努力, 希望年年都有果實收.
yangac 發表於 2008-5-30 16:59:43 |顯示全部樓層
想請問一下你啲芒果仔甜唔甜?因為我屋企有棵芒果樹好大棵,但係冇一粒芒果係甜嘅!點先可以種到甜啲芒果呢?
maymay靚 發表於 2008-5-30 17:23:15 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-5-30 10:49 發表
絕對agreed MayMay 是大好人,有幸昨天見面

好榮幸 -  認識你  (仲要係家附近) 多好....
maymay靚 發表於 2008-5-30 17:27:22 |顯示全部樓層
被邀的朋友有沒有做 【接受】的步驟...
可參巧:
http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost
besthaha 發表於 2008-5-30 18:00:20 |顯示全部樓層
嘩,天台變成個果園了!
你用咩肥料o架?點解用盆都種到咁好......?
花園仔 發表於 2008-5-30 18:36:59 |顯示全部樓層
用龍缸種棵細種木瓜體空中花園就Very good嘞!
BanbieChan 發表於 2008-5-30 22:20:12 |顯示全部樓層

回復 32# yangac 的帖子

依家仲係好細隻咋,仲要跌淨9隻,都唔知有冇得食
BanbieChan 發表於 2008-5-30 22:24:07 |顯示全部樓層

回復 32# yangac 的帖子

我係喺花店買肥料的,老板娘話係有機肥,黑色一粒粒有D臭臭味,佢話佢種菜都係用呢種喎
BanbieChan 發表於 2008-5-30 22:49:27 |顯示全部樓層

回復 36# 花園仔 的帖子

花園仔,唔好意思 ....請問點樣先可以post更多相呀,我仲有D相一直上載失敗 ,話我的附件大小超過論壇限制?!
carolc 發表於 2008-5-30 23:39:11 |顯示全部樓層
你既生果好美味咁呀
種瓜種菜快收成喎, 有冇打算試下???