請問近來有沒有人去過深圳福田花市場?

作者: Conniesee 發表于 2013-1-8 03:04:22
4269 8

我今個星期六想去!但唔知個花市場仲有冇係度?其實我想買多肉植物,上星期去咗花虛行見到唔係太多品種同價錢都好貴,跟住去咗淘宝網睇見到有好多品種價錢都好平,但我係生手初種所以想去看看實物順便行下街,各位師兄師姐有冇人知深圳邊到有花市場同有多款多肉植物買?
tomtomtom 發表於 2013-1-8 12:10:37 |顯示全部樓層
深圳南山的荷蘭花卉小鎮有多肉賣,去年9月買了生石花,人仔25一粒。撘羅寶線地鐵大新站B出口行約10多分鐘。

幫襯一間香仙x店子,女店東好好傾,知我新手就介紹d平d的品種,仲有教點種。

人仔25,差不多港币30,不用上去買吖!  發表於 2013-1-10 10:04
回復

Conniesee 發表於 2013-1-9 03:04:12 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝Tom!
唔知福田區有冇花市場?之前好似聽人講過有!我約咗幾個朋友一齊上,佢地唔想去咁遠,福田區好似熟啲咁(✿ฺ◕ฺ‿◕ฺ)ウフッ♥

近春节都是出售年花,沒什么好看的。  發表於 2013-1-10 10:05
如果由落馬州出發可以坐地鐵去紅荔路花卉市場(龍崗線:蓮花村站),或者農科花卉市場(羅寶線:車公廟站),不過因近過年大多商店買年花為住  發表於 2013-1-9 22:07
剛有花友問起: http://hkplants.com/thread-131365-1-1.html  發表於 2013-1-9 06:36
回復

henrypoon 發表於 2013-1-10 23:16:25 |顯示全部樓層
新鮮花過唔過得境?

可以  發表於 2013-1-11 09:00
回復

Conniesee 發表於 2013-1-14 01:01:17 來自手機 |顯示全部樓層
唔知!但係我見到羅湖過香港關前都有花買!應該得呱!
回復

Conniesee 發表於 2013-1-14 01:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
植物及植物病蟲害
根據香港法例第207章《植物(進口管制及病蟲害控制)條例》 (在新視窗開啟) ,凡未備有漁農自然護理署預先簽發的有效進口証或授權書而進口植物、植物病蟲害或土壤到香港,均屬違法。不過,進口內地出產的植物則不受此限,而且,從其他國家進口切花及供食用的蔬果,亦不受此限。

瀕危動植物
進口任何瀕危物種動植物,不論其是否活生、死亡、其標本、身體部分或衍生物,均須受香港法例第586章《保護瀕危動植物物種條例》管制。

凡進口任何瀕危物種,均須就每次運入事先領取漁農自然護理署簽發的許可證。
回復

Conniesee 發表於 2013-1-14 01:07:47 來自手機 |顯示全部樓層
進口內地出產的植物則不受此限,而且,從其他國家進口切花及供食用的蔬果,亦不受此限。

蘭花要小心是否受管制品種  發表於 2013-1-14 09:30
回復

Conniesee 發表於 2013-1-14 01:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
我去咗福田花卉世界!多肉植物品種唔係太多!花市啲人講冬天及接近新年期間會比較小!而價錢比淘宝的平均要貴!所以在款小價高情況下我只買了八棵!而寶貝們比我想像中大,如果要合拼種植,拼出美美多肉盆景都有難度!更可況我這新手!
回復

Conniesee 發表於 2013-1-14 01:30:23 來自手機 |顯示全部樓層
回港後聯絡了淘宝店家,店家住在深圳,但沒有實體店(即冇舖位)她說可當面在深圳交收,及她的多肉全都是小小的,因此我一次向她買了二十多種多肉!約了下星期深圳交收!很期待下星期初見小小的多肉寶寶!~~~ヾ(^∇^)

專程上去交收,直係好有心  發表於 2013-1-14 09:32
回復