九層塔 葉上有黑點,土又有蟻

作者: hideoskin 發表于 2008-5-29 09:01:07
5683 5
我有一盤 [九層塔 + rosemary + basil],發現土有細蟻,帶紅色
九層塔上有黑點,唔郁 ga,又吹唔走。
第一日我用 garlic + chilli 水,又放 garlic + chilli 在土上。
第二日,土冇咁多蟻,但九層塔上的黑點激增,
有成3-4片。
我好驚,驚九層塔 會死,我更驚昆蟲,我可以點做?
DAVIDYIP 發表於 2008-5-29 11:50:47 |顯示全部樓層
九層塔的黑點是否在葉背,若是用手按黑點後,
發現有點紅色,就是害蟲紅蜘蛛。
回復

小白 發表於 2008-5-29 13:12:24 |顯示全部樓層
你會否用殺虫水, 上次我用了 bun bun 的 "7 days Contxxx", 狂嘖.  第 2 天便沒有了黑色點點.
看看是否一樣:
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=9406
回復

hideoskin 發表於 2008-5-29 16:53:57 |顯示全部樓層
davidyip, 是在葉面, 同我唔敢掂

小白, 有 d 似啊! bun bun 的 "7 days Contxxx" 是什麼東東,因我的是香草, 會食用的. bun bun 的 "7 days Contxxx" 在那兒在售?
回復

小白 發表於 2008-5-29 17:38:36 |顯示全部樓層
原帖由 hideoskin 於 2008-5-29 16:53 發表
davidyip, 是在葉面, 同我唔敢掂

小白, 有 d 似啊! bun bun 的 "7 days Contxxx" 是什麼東東,因我的是香草, 會食用的. bun bun 的 "7 days Contxxx" 在那兒在售?

"7 days Contxxx" 殺虫水, 是植物用的.   花虛的 "繽x " 好多分店的那間.
回復

hideoskin 發表於 2008-6-1 19:58:43 |顯示全部樓層
我買左 "蘆薈液",ok 左 d。加上我大剪特剪。
花店店主話好可能是"介殼蟲",因蟻同佢地係好朋友。
我仲加左殺蟻的東東在泥上,有2個星期唔食得香草
我好唔明點解我換盆才出事,旁邊的蕃茄同百里香一只蟻都冇
回復