水母diy 香薰蠟燭

作者: jellyfishy 发表于 2012-12-19 11:20:17
29549 46

聖誕元旦快到了~  今次安排這個小禮物, 既溫馨又浪漫, 有小孩的家庭當然要小心使用了, 作為擺設也可, 香香地, 無限期架~

這是利用香薰油 (不是化學香精, 是essential oil) 製作出迷人的香薰蠟燭, 唔放火都有香味, 令人快樂. 當然, 設計香味係有要求和留意的地方架, 大家到真係製作時, 可以再問.

蠟燭製作容易,當然,要設計到靚靚的色彩蠟燭,就要比較多心機和念頭喇.

材料:
(1) 全精製白石蠟 / 大豆蠟 / 蜂蠟 / 堪地利蠟
(註:深水埗至荔枝角道太子方向的化工行有售,提下大家,有些diy 工作室, 如香x 工房, 天x , L ... 都有賣材料, 但貴幾倍, 用來燒的, 實際有無需要咁貴呢? 請自行決定了.)
(註:有說石蠟對人體有害, 燃點時可能會釋出有害氣體和一氧化碳, 但石蠟成本比黃豆蠟和蜂蠟低6-8倍, 比堪地利蠟低10倍以上呢!!!!  香x工房和一些diy美容店教人用靚蜂蠟和堪地利蠟造蠟燭.  個人實驗過用靚蠟造蠟燭,超級富貴之餘,溶蠟時間長, 造色不易, 要長幾倍時間脫模,最大問題係超貴!!用到咁名貴的蠟, 有沒有實際需要呢?見人見致了. )

(其實呢, 只要購買時留意要買全精石蠟, 即經過多種過濾蒸煮的石蠟, 蒸煮過程已去除有害殘餘, 這些爉在燃燒時不會出煙的, 並在空氣流通下燃點蠟燭, 就沒乜問題了.)

(2) 已上蠟的無煙蠟芯和芯托 (沒芯托也可)
(強烈建議買上蠟的蠟芯, 或自己上蠟也可以, 因為上了蠟的芯不會在燃點時出煙造成污染和怪味.)
(小蠟燭用細股數 : 17-20股 (幼線); 大一點的蠟燭用大股數 : 25-30股, 如此類推)

(3) 爉蠋托 -- 可循環再用的玻璃瓶 / 用完的蠟燭托/ 不用的杯  (盡量不要用膠質東西裝蠟)

(4) 色蠟 和 香油 (可以不放)

工具:
(1) 鐵杯/ 鐵煲/ 錫紙盆/ 錫紙蛋糕杯, 切記不能番用來裝飲食呀!!!

(2) 木筷子, 橡筋, 或白書夾

(3) 匙 (不用作飲食)

(4) 保鮮紙和報紙 (鋪枱用, 蠟燭托下放保鮮紙, 就算倒瀉蠟在保鮮紙上, 都可以刮出來, 番熱再用)

程序:
1. 石蠟座熱溶化, 記得要用超細火溶蠟, 大火燒會燶!

2. 準備蠟燭芯, 蠟燭托和芯托, 無芯托的話, 就要用筷子夾住條芯作為定直用, 方便d的話, 可以用黑書夾, 在筷子上夾住芯頂定直.

有芯托的話, 就把芯穿入托內, 用鉗夾扁托孔, 放入蠟燭托中間, 完成.

強烈建議小型蠟燭要用芯托, 因為條芯太短係超難用筷子夾的.

3. 蠟溶化後, 不要貪快一下子倒入蠟燭托內, 會好易出事的, 咁熱的東西, 不是水呀, 會黏著的, 倒瀉就煩了. 初學者不宜.  

記得要用匙分開倒少少入蠟燭托內, 等蠟乾了, 固定條芯, 再倒滿蠟燭托.

等待固化和涼, 才好脫模, 如果用玻璃托, 就不用脫模了, 很方便.
我有膠模, 和一些吃完糖果剩下的膠杯, 剛好四四方方不太深, 可以作為蠟燭模, 蠟燭倒滿開始固化時, 可以放入冰格10分鐘加速固化.

緊記, 心急脫模, 蠟燭會變花面貓的.

4. 若要加色或 essential oil, 就要用錫紙杯分開調色和香味. 我習慣淺色一隻杯, 深色一隻杯.
先準備少量色蠟在杯內, 逐點熱蠟燭液加入杯內, 用匙攪溶調色, 落多幾匙蠟, 色會淺d, 就是這樣調色. 要留意部份色蠟固化後會淺色d , 有些會深d, 所以都係講經驗, 要自己留心了.

這是喝完的梅酒玻璃杯, 也可有所作為呢~

這就是吃完的糖果杯造出來的蠟燭~  都算好看吧?

加 essential oil 方面呢, 若單用一隻味, 當然不用事先預備啦, 每10ml 熱蠟左右入 3-5滴精油就夠. 先滴精油入錫紙杯內, 然後幾匙熱蠟倒入杯, 混好就可以倒入蠟燭托了.

如果要溝香味, 一定要預早幾天準備, 除了可令香氣穏定, 安全是重要考慮, 不要在製蠟燭時,  A B C 幾支精油慢慢滴, 份量難控之餘, 一次拿上放下幾支精油, 好易倒瀉熱蠟生意外架!

果香不是不好, 但燒出來個下, 味道不是很果香的, 要行好遠才感覺到果香, 所以呢.... 控制香氣是一門高深學問. 大家共同研究啦~~

~~~~多謝欣賞~~~~

淺色有淺色的單純, 鮮有鮮艷麗~~~

這是今晚食飯要派的禮品啊~~

還有....

祝大家有個溫馨浪漫 home sweet home 的快樂聖誕~

評分

查看全部評分

claudiatang 發表於 2012-12-19 11:25:10 |顯示全部樓層
之前都有看過好多篇教做蠟燭的帖。但一想到又要買材料就郤步了。

有機會的話,俾d材料你試玩下啦~  發表於 2012-12-19 12:02
我找材料和工具有個多月呢, 否則點會知邊d 店食水深.... 材料沒有保存限期, 可以一次過買很多~  發表於 2012-12-19 11:31
土豆貓 發表於 2012-12-19 11:33:37 |顯示全部樓層

整得好靚丫, 尢其果d有兩層色既, 真係睇到都感覺到點左果時有幾錦warm, 幾錦sweet!!!

jellyfishy  嗚~~~~ 好開心~~~~ 水母d野有人(貓)欣賞~~~ ^O^ 感謝啊~~
禾係水母你既die hard fans丫, 你吳知咩???

jellyfishy  錫晒你~~ my sexy 貓女~~ ^o^ 一定留番件俾你~
嘩, 我都鍚晒你呀....

die hard 又有新一集喎~ 今次係父子兵~ 2013上畫~hahahaa~~~  發表於 2012-12-19 16:05
DIE HARD 喇你兩個,咁鬼肉麻!  發表於 2012-12-19 15:05
錫晒你~~ my sexy 貓女~~ ^o^ 一定留番件俾你~  發表於 2012-12-19 12:00
嗚~~~~ 好開心~~~~ 水母d野有人(貓)欣賞~~~ ^O^ 感謝啊~~  發表於 2012-12-19 11:36
N-Blythe 發表於 2012-12-19 11:45:26 |顯示全部樓層
很浪漫啊!
祝你們今晚個個都甜在心頭 4216.gif a.gif

yes ~~~ happy sweet sweet every day ~~~  發表於 2012-12-19 12:00
Springonions 發表於 2012-12-19 12:00:44 |顯示全部樓層
多謝你讓我們過一個温暖的聖誕

你都令我常滿....歡樂~~~ 呵呵~~~  發表於 2012-12-19 12:02
pekkleking 發表於 2012-12-19 13:30:16 |顯示全部樓層
水母, 好靚好吸引~~~

如果間屋有吸煙人士, 咩香薰適合呢?

另外, 請問熔蠟係咪要加水?
化工原料店可買芯嗎? 可能PM我地址嗎?

蠟和水不能溝在一起的.除非你玩藝術蠟燭啦.蠟要在錫紙盆內座熱溶,好似座熱牛奶咁易.  發表於 2012-12-19 15:54
深水埗有幾間化工原料店有賣, 荔枝角道近永興個頭也有化工店賣白蠟. 但暫時最平係淘宝. 要留意白蠟有重量, 要運費的.  發表於 2012-12-19 13:52
有煙味的空間,其實也沒有特別要求,反而要看你想香味如何協助營造空間氣氛.  發表於 2012-12-19 13:50
sausau 發表於 2012-12-19 14:00:42 |顯示全部樓層
燭光永遠給人一種溫暖和安寧的感覺.我媽媽祈禱時一定要點蠟燭的.
祝你們今晚有個愉快的聚會.

男丁鍾意點蠟燭, 家有一些用完的燭托, 所以想到呢個玩意, 可以循環再用那些燭托.  發表於 2012-12-19 14:07
sausau 發表於 2012-12-19 14:03:27 |顯示全部樓層
忘記讚讚水母做的美麗蠟燭添...
那些分層顏色的真係好靚,很舒服的感覺.

同感, 分層果d真係好靚丫  發表於 2012-12-19 16:55
謝謝欣賞呀~ 好好玩架~ 你有機會也玩下啦~   發表於 2012-12-19 14:07
pekkleking 發表於 2012-12-19 14:28:39 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2012-12-19 13:30

如果間屋有吸煙人士, 咩香薰適合呢?

thx, 水母嘅資料.

如果平日放工, 大約1900去到, 關門未呀~~~

咁就不清楚了. 或上淘宝找找吧.有間廣東佛山的店也幾好.但記得留意運費.  發表於 2012-12-19 14:32
bestplayer 發表於 2012-12-19 14:55:35 |顯示全部樓層
好有心思 ~ 好有心機 ~ 同好詳盡資料 ~ Thanks  水母 ~~

評分

查看全部評分

DORA 發表於 2012-12-19 15:02:04 |顯示全部樓層
水母 d 蠟蠋好靚感覺好溫馨!

前日去旺角,店主都極力推介用大豆蠟做蠟蠋,不過真係好貴,有 d 猶疑,無買到, 可以 pm 我邊間五金鋪可買到全精石蠟嗎?

另外想問第八幅圖個 d 圓形珠珠係咩黎咖?有咩作用咖?
jellyfishy 發表於 2012-12-19 15:09:24 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-12-19 15:02
水母 d 蠟蠋好靚感覺好溫馨!

圓形珠珠 - 無乜作用架,諗住試下當造型放响底,好似人地加貝殼入蠟燭裝飾咁囉.

無記錯的話,太子站行去荔枝角道方向,近永興/金鳯餐廳附近有間地鋪賣化工香油原材料,它的全精白蠟從德國來,每LB 20元~即450g 20元左右啦.
DORA 發表於 2012-12-19 15:15:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-12-19 15:09
圓形珠珠 - 無乜作用架,諗住試下當造型放响底,好似人地加貝殼入蠟燭裝飾咁囉.

無記錯的話,太子站行 ...

多謝水母提供咁詳細既資料!

等我去搵下先!

找到了, 輝利原料. 太子道一轉入荔枝角道幾步路就到.  發表於 2012-12-19 15:35
jellyfishy 發表於 2012-12-19 15:37:57 |顯示全部樓層
估唔到咁多人有興趣~~ 之前我周圍搵門市時, 有間公司要求 25kg 白蠟才出貨, 我無要. 現在再問佢, 佢又唔賣了.

or 我下次再訂材料和配件時, 訂多d, 睇下你地要唔要啦.

預我一份, 謝謝!  發表於 2012-12-19 16:25
唔該哂水母!  發表於 2012-12-19 15:44
jellyfishy 發表於 2012-12-19 15:53:08 |顯示全部樓層
蠟燭芯,可以買佛具店浸油燈個種綿芯,自己回家用錫紙碟座溶白蠟(幾mm薄薄一層就得了),放芯入內,luk下條芯,記得要keep住條芯直身,這就能上蠟了.吸了蠟的芯係硬身的,方便做蠟燭定直用. 

那 輝利 有芯買?? 我搵左芯好耐都未搵到 因為每次點完蠟燭都剩一點, 收埋收埋想 recycle :)  發表於 2012-12-20 00:34
jellyfishy 找到了, 輝利原料. 太子道一轉入荔枝角道幾步路就到 ------> 俾十個讚你!  發表於 2012-12-19 15:57
tomtomtom 發表於 2012-12-19 16:21:27 |顯示全部樓層

冇錯,你見過水母?

人地讚d蠟燭咋~ =.=  發表於 2012-12-19 17:21
malike 發表於 2012-12-19 16:27:16 |顯示全部樓層
呵呵呵~ 巧靚呀!
點起重巧浪漫呀!

謝謝欣賞啊~  發表於 2012-12-19 16:40
jellyfishy 發表於 2012-12-19 16:43:33 |顯示全部樓層
好感動,成年無試過有咁多花友欣賞水母的手作了~~~ 好感動啊~~

我check過,除白蠟要大家自己找,"白蠟芯/蠟芯托/色蠟"這些東西,我是訂了一定數量的,大家如果有需要,可以找我查詢啦.成本價俾你地啦.
mono 發表於 2012-12-19 16:48:32 |顯示全部樓層
呢個聖誕暖笠笠。
DORA 發表於 2012-12-19 16:59:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-12-19 16:43
好感動,成年無試過有咁多花友欣賞水母的手作了~~~ 好感動啊~~

我check過,除白蠟要大家自己找,"白 ...

我就超級欣賞,我諗其他花友都係,只不過有時唔係好識,唔敢亂咁講咋。

等你呢個帖好耐啦 ,今朝都未見,下晝見就即刻問喇

如可以讓 d 白蠟芯/蠟芯托/色蠟 俾我要點交收呢?唔該!

你知我好易心軟~  發表於 2012-12-19 17:05
pm 傾啦.  發表於 2012-12-19 17:00
123下一頁