Hosta undulata 波葉玉簪

作者: KUNO 发表于 2008-5-27 02:14:36
3814 10
Scientific Name 學名: Hosta undulata

Family 科名: Agavaceae 龍舌蘭科

Genus 屬名: Hosta 玉簪屬

Species 種名:  undulata

Common Names 英文俗名: Wavy-leaved plantain lily

Chinese Names 中文俗名:  波葉玉簪

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
Tony 發表於 2008-5-27 16:05:48 |顯示全部樓層
好得意呀,佢朵花實際大唔大ga?
八王爺 發表於 2008-5-27 16:42:50 |顯示全部樓層
唔大,不过 十分清雅。
Exodus 發表於 2008-5-27 17:18:10 |顯示全部樓層
不知道這hosta會香嗎 ?
Tony 發表於 2008-5-27 17:57:08 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-27 16:42 發表
唔大,不过 十分清雅。

同意,我覺得清清地好靚呀
KUNO 發表於 2008-5-27 22:39:02 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 27/5/2008 17:18 發表
不知道這hosta會香嗎 ?

好像沒有聞到香味喔!
Monse 發表於 2008-5-29 02:12:46 |顯示全部樓層
版主我黎隻係咪玉簪黎架?種左好耐都唔開花既,一到冬天就會死晒,最近又生番晒出黎啦。
KUNO 發表於 2008-5-29 02:16:18 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 29/5/2008 02:12 發表
版主我黎隻係咪玉簪黎架?種左好耐都唔開花既,一到冬天就會死晒,最近又生番晒出黎啦。

左邊有斑點的是Drimiopsis maculata 闊葉油點百合,而右邊大葉的是Eucrosia bicolor 尤克羅西亞,龍鬚石蒜.
Monse 發表於 2008-5-29 02:31:29 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-5-29 02:16 發表

左邊有斑點的是Drimiopsis maculata 闊葉油點百合,而右邊大葉的是Eucrosia bicolor 尤克羅西亞,龍鬚石蒜.

你果然眼利連油點百合都比你看到,哦!另外果棵原來係Eucrosia bicolor 尤克羅西亞,龍鬚石蒜呀,是台灣花友送我的,記得佢同我講是玉簪啊,但見你貼出來的葉有點不同所以問吓你囉,龍鬚石蒜會開花咕呵,你好犀利呀剩睇葉都知佢係物 ,唔該晒版主。
KUNO 發表於 2008-5-29 02:54:24 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 29/5/2008 02:31 發表

你果然眼利連油點百合都比你看到,哦!另外果棵原來係Eucrosia bicolor 尤克羅西亞,龍鬚石蒜呀,是台灣花友送我的,記得佢同我講是玉簪啊,但見你貼出來的葉有點不同所以問吓你囉,龍鬚石蒜會開花咕呵,你好犀利呀剩睇葉都知佢係 ...

其實不是什麼利害的事啦!
因為我兒時也開始有種,日對夜對.
就好似自己的兒女一樣,那又怎會認不出呢!
八王爺 發表於 2008-5-29 09:19:36 |顯示全部樓層
不过,玉簪 种 類實在太多,

我种过的 葉和花都不同。一般淡紫色花的都沒有香味,白的有淡淡香味。