不如大家分享下DIY既溫室箱

作者: byau 發表于 2008-5-26 16:47:56
18082 46
除左買D現成既溫室箱,我諗好多人都會廢物利用自製溫室箱。不如大家post上黎分享下, 等其他人可以參考下,同埋睇下大家幾有創意

我而家就用緊膠袋, 膠罐做溫箱, 不過因為個膠罐冇窿,所以耐唔耐開少少口比佢疏下氣。右面新買既育苗盤就未搵到岩既物料做溫箱:

ringring1968 發表於 2008-5-26 23:45:19 |顯示全部樓層
我會用水樽,上下分開,,上面做頂,,下面鑽洞當花盆.
當用來當溫室時,,就把上面蓋上,當水蒸氣多個時,,將樽蓋打開就得啦.
回復

芬妮燕 發表於 2008-5-27 01:39:58 |顯示全部樓層
我用過膠雞蛋盒連蓋, 不過要自己係蓋處加透氣孔, 底下我就無開孔! 一開就有六格, 培菜苗好方便!
回復

raccoon 發表於 2008-5-27 08:52:45 |顯示全部樓層
我喜歡用卷蛋盒,因為夠高身,可放六七個1oz杯。
回復

八王爺 發表於 2008-5-27 10:55:05 |顯示全部樓層
哈 ... 我超 簡单,就是一個 透明 膠袋。
回復

maywong918 發表於 2008-5-27 11:34:40 |顯示全部樓層
我就樣樣都有D.膠雞蛋盒(而家買果D唔使開窿),蛋卷盒,蛋撻盒,水樽,扭蛋殼,七仔思樂冰杯,M記粟米杯,雪糕杯,粟米盒,"胃"康超市買既甜品,有杯可做迷岩花盆,又有盒做溫室,仲有生果盆,而家有埋蓋,可以用來發種籽...哇~原來我真係儲左唔少呢D野... 難怪我果個成日話我執垃圾

膠雞蛋盒

膠雞蛋盒

粟米盒

粟米盒

生果盆

生果盆

粟米杯

粟米杯
P4241384 (Small).JPG
回復

八王爺 發表於 2008-5-27 12:48:19 |顯示全部樓層
哈 .... 25世紀 屋邨!
回復

Oskar 發表於 2008-5-27 14:03:25 |顯示全部樓層
我有這些~
P1010016 (Small).JPG
P1010011 (Small).JPG
P1010012 (Small).JPG
這個其實有暗花的~可能睇唔到
P1010013 (Small).JPG
P1010014 (Small).JPG

回復

sandy 發表於 2008-5-27 15:22:53 |顯示全部樓層
麥當當既雪糕杯好好用.
回復

maywong918 發表於 2008-5-27 18:19:49 |顯示全部樓層
仲有龜靈膏個杯
P5131421 (Small).JPG
P5131422 (Small).JPG
回復

Tony 發表於 2008-5-27 18:35:55 |顯示全部樓層
我用思樂冰杯,個蓋有"lone",但係數量係一個問題,1-2個唔係問題,但多就食到肚痾都似
回復

maywong918 發表於 2008-5-27 18:49:58 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-27 18:35 發表
我用思樂冰杯,個蓋有"lone",但係數量係一個問題,1-2個唔係問題,但多就食到肚痾都似

一日一杯囉~ 嘿嘿...我都有唔少思樂冰杯... (84)[1].gif
回復

byau 發表於 2008-5-27 19:31:13 |顯示全部樓層
我又唔食思樂冰個D,所以比較難搵物料做溫箱。扭蛋殼似乎大個隻先岩使,我又唔係成日抽扭蛋,所以依排成日經個扭蛋機都會望下有冇人留低D蛋殼
回復

maywong918 發表於 2008-5-27 20:10:26 |顯示全部樓層
呵呵~我都好少食~不過我有一對仔女,思樂冰同扭蛋呢D唔少得,甜品蛋糕都會買,所以儲埋唔少...哈哈~
P5271464 (Small).JPG
P5271466 (Small).JPG
P4191391 (Small).JPG
P4091374 (Small).JPG
回復

Tony 發表於 2008-5-27 20:10:42 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-5-27 18:49 發表

一日一杯囉~ 嘿嘿...我都有唔少思樂冰杯...41143

一日一杯?得唔得呀?我驚個肚頂唔順喎
回復

maywong918 發表於 2008-5-27 20:19:00 |顯示全部樓層
哈哈~其實都無架~我見好熱先買咋~ 不過兩個成日爭所以一買就兩杯,實際上我一杯,兩個細路一杯,(要執手尾... )
回復

george 發表於 2008-5-28 02:15:47 |顯示全部樓層
大家都好環保
回復

maywong918 發表於 2008-5-28 02:26:55 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-5-28 02:15 發表
大家都好環保

回復

芝士波 發表於 2008-5-29 10:30:59 |顯示全部樓層
我用伊藤家個芝士蛋糕盒~~好good架
同埋一個膠盒加透明紙~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-5-29 10:49:54 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-5-27 20:10 發表
呵呵~我都好少食~不過我有一對仔女,思樂冰同扭蛋呢D唔少得,甜品蛋糕都會買,所以儲埋唔少...哈哈~

噫! 請問你用乜野 "箭"住盆花黎 "朗" 高佢架?
回復

123下一頁