香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 插一瓶花

插一瓶花

作者: 八王爺 發表于 2008-5-25 12:44:56
5259 14
昨天 面交完,経过忍唔住手,撿了些草花回家,

插了一瓶花。
Anita 發表於 2008-6-1 22:52:44 |顯示全部樓層
這是什麼花?好靚
回復

sandy 發表於 2008-6-1 23:05:03 |顯示全部樓層
牡丹 is my favourite
成日見倒都好想買堆回來插. 實在太靚. 太grand
回復

soy 發表於 2008-6-2 00:50:17 |顯示全部樓層
有些淺粉紅色與白的一起插是我最愛
回復

kawing3310 發表於 2008-6-19 16:38:33 |顯示全部樓層
哇,,,~
好令牙~
不過我多數插玫瑰
回復

CHUNMA 發表於 2008-6-20 11:45:01 |顯示全部樓層
係呀係呀, 佢都係我至愛呀! 但係點解花墟唔係成日見到有得買? 同埋試過唔係朵朵都開得禁靚o既? 有D直情唔開潻呀!! 點解呀?
回復

八王爺 發表於 2008-6-20 12:30:33 |顯示全部樓層
原帖由 CHUNMA 於 2008-6-20 04:45 發表
係呀係呀, 佢都係我至愛呀! 但係點解花墟唔係成日見到有得買? 同埋試過唔係朵朵都開得禁靚o既? 有D直情唔開潻呀!! 點解呀?

想牡丹开 只有兩個方法。
1. 買已經剛开的,这样花苞才夠熟,而且顏色係你想要嘅。很多花苞打开后会係比想象中淺色。
2. 買花苞很大的,回家立刻全部枝條插入水桶中,只留花苞在水面上,这样約2-3小時,讓它們充分吸水,甚至有些花苞明顯更大了或剛打开。因為花店不想牡丹快謝,一般出售的桶內只有很小水(1cm) 或冇水。

最後,在有空調的地方,牡丹才耐放,可以放4-6天,若沒有空調,根本1-2天就熱死了,花苞又怎能打开。
回復

Tony 發表於 2008-6-20 13:16:09 |顯示全部樓層
我擺過最耐係5日,好靚ge花
回復

CHUNMA 發表於 2008-6-20 14:05:52 |顯示全部樓層
  好! 等我再試下先
回復

fnv234 發表於 2008-6-20 14:32:46 |顯示全部樓層
我鐘意單瓣多D,重瓣好似一堆廁紙整埋一舊咁 聽人講呢種唔係牡丹喎,好似係芍藥,而且牡丹應該唔係呢個時間開喎
回復

CHUNMA 發表於 2008-6-20 19:49:26 |顯示全部樓層
no la!  芍藥唔係咁ga.  一定係牡丹
回復

sel 發表於 2008-6-20 20:53:10 |顯示全部樓層
To be exact, they are 芍藥!!

Due to there are no 芍藥 in HK, flower farmer called Dahlia(大麗花) as 芍藥 in the old days.

Hence, when the cut flower 芍藥 come over from Holland about 20 years ago, flower farmers called them 牡丹 since they are very similar, the 芍藥 name is taken by Dahlia(大麗花) and they can charge a higher price if called 牡丹.

Now in Europe & America, Peony is usually referred as 芍藥,  牡丹 is called Tree Peony. This is the same in China before Tang Dynasty, 牡丹 was called as 木芍藥(Tree Peony)

If you go outside Canton province, people usually can tell what is 芍藥 what is 牡丹 & what is Dahlia. Now in HK, 習非成事, Peony & Tree Peony are 牡丹 , Dahlia(大麗花) is 芍藥 .

Please refer to the following article by 國立自然科學博物館 for more information:
http://www.nmns.edu.tw/nmns/activity/news/960329.htm

您能分辨牡丹跟芍藥嗎?牡丹與芍藥就像孿生姐妹,都是毛茛科芍藥屬(Paeonia L.)的多年生植物,外型相似、容易混淆。但牡丹是木本、芍藥為草本,都是耐寒的多年生落葉植物。

簡單來說,牡丹在落葉期還可看到地面上的枝條;而芍藥在落葉期時地上部分幾乎消失。兩者花朵構造也略有不同,牡丹花的心皮外圈基部有明顯可見的膜質或革質構造,甚至將心皮全部包覆,稱為花盤;而芍藥的花盤構造不明顯,或無花盤。

牡丹花色包括粉紅、暗紫、紫、深紅、乳白及淡綠,而以紅、白兩色最常見。花瓣型態多樣,包括單瓣、複瓣與重瓣,花謝後會結成蓇葖果。台灣由於地理緯度與氣候關係,無法普遍種植牡丹,目前只有阿里山、杉林溪、清境農場及武陵農場等地,才有小規模栽培。

芍藥株莖高約60~90公分,葉子呈狹長的卵形或橢圓形;也有單瓣和複瓣,花色大多為白或紅,花謝後會結3~5個蓇葖果。芍藥名氣雖不如牡丹,但也是重要的觀賞花卉,花型繁多、色彩豔麗。

植物園的牡丹芍藥特展將於3/30至4/22在特展室展出,美艷群芳,錯過可惜。
回復

八王爺 發表於 2008-6-25 12:55:31 |顯示全部樓層
多謝 sel 的正義分析。
所以一般插花者稱此為草牡丹(peony),因為牡丹(tree peony) 根本不能作插花用。
回復

襲人 發表於 2008-6-25 23:32:32 |顯示全部樓層
sel....多謝你既講解丫
我而家終於都明白呢種係芍藥,並唔係牡丹啦
其實牡丹係唔係新年個段時間先係花季架?
回復

Alfphy 發表於 2008-6-26 11:47:55 |顯示全部樓層
其實現在有很多花都係溫室培植,基本上在香港差唔多全年都可以在花店買到peony啦!
回復