制作縮圖

作者: minmin 发表于 2007-8-11 20:15:34
25931 60
因為本論壇限制了圖片上載size,所以很多時都需要把圖片的size縮細左先可以上載,現在為大家介紹一個簡單的方法.

首先下載軟件(放心這是microsoft軟件,For Windows XP only)
http://download.microsoft.com/do ... erPowertoySetup.exe

如果你使用Windows 7 / Windows Vista 請下載本貼的符件,請選定Windows 版本.

安裝它之後,你會發現指向圖片按下mouse右鍵會多了一個選項: Resize Picture
用法如下:

當安裝了,在你想縮少的圖中按下右鍵,會見到 Resize Picture

當安裝了,在你想縮少的圖中按下右鍵,會見到 Resize Picture

按下Resize Picture,你會看到圖中的視窗,這時就選擇small或者medium,按下ok

按下Resize Picture,你會看到圖中的視窗,這時就選擇small或者medium,按下ok

你會見到會多一幅圖,檔名會多一個small的,你可以upload這個

你會見到會多一幅圖,檔名會多一個small的,你可以upload這個

ImageResizer-2.1_x64.msi

351.5 KB, 下載次數: 507

Windows 7/Vista 32Bit 版本

ImageResizer-2.1_x86.msi

1.18 MB, 下載次數: 504

Windows 7/Vista 32Bit 版本

比得大帝 發表於 2007-8-14 23:14:02 |顯示全部樓層
幾好用, 多謝總陀主

俾你一個叻

試吓先

Nemo (Small).jpg
Tony 發表於 2007-8-14 23:45:53 |顯示全部樓層
條魚咁假ge
比得大帝 發表於 2007-8-15 08:50:55 |顯示全部樓層
係真魚嚟嫁, 人地打晒燈, 在海底拍的啊.
Tony 發表於 2007-8-15 12:54:21 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-15 08:50 發表
係真魚嚟嫁, 人地打晒燈, 在海底拍的啊.

哦~~~~~原來如此
everydayfan 發表於 2007-11-8 18:05:17 |顯示全部樓層
想問下, 如果用Vista, 裝呢個程式得唔得架?
Tony 發表於 2007-11-8 18:42:36 |顯示全部樓層
洗唔洗錢ga
everydayfan 發表於 2007-11-9 12:03:00 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-11-8 18:42 發表
洗唔洗錢ga

我見原本個link就唔洗錢架
yannes 發表於 2008-1-3 00:30:50 |顯示全部樓層
我的是Vista...下載唔到...有其他的嗎??
mandy 發表於 2008-2-24 02:17:52 |顯示全部樓層
幾好wor
試下先
thank you ^^
bogle 發表於 2008-3-5 01:23:40 |顯示全部樓層
下載後試用...

small後變成無效圖片=.=""
makyc1119 發表於 2008-3-30 15:45:53 |顯示全部樓層
睇唔睇到呢?
makyc1119 發表於 2008-3-30 15:48:48 |顯示全部樓層
睇唔到既..
Freestar 發表於 2008-4-4 21:02:09 |顯示全部樓層
按了都沒有另一張圖出現
WHY?
yingyiu 發表於 2008-4-5 15:24:50 |顯示全部樓層
好有用.
謝謝!
冷夜 發表於 2008-5-6 17:50:06 |顯示全部樓層

我都試下

朱頂蘭.jpg 我都試下
peter1953 發表於 2008-5-6 20:07:29 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-8-11 20:15 發表
因為本論壇限制了圖片上載size,所以很多時都需要把圖片的size縮細左先可以上載,現在為大家介紹一個簡單的方法.

首先下載軟件(放心這是microsoft軟件,官方的)
http://download.microsoft.com/download/whistler/Inst ...

真係又快又好, 冇得頂!
prodorothyhkg 發表於 2008-5-9 00:43:09 |顯示全部樓層
我都得左

Anita 發表於 2008-5-9 08:14:46 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

你可用Vista預蛓的小畫家,按影像再按調整大小/扭曲,便可把照片調整至你理想的呎吋大小.

貝貝 發表於 2009-3-17 18:17:51 |顯示全部樓層

首先下載軟件(放心這是microsoft軟件,官方的)
http://download.microsoft.com/download/whistler/Inst ...
minmin 發表於 2007-8-11 20:15

多謝介紹,已用緊,真係好方便
1234下一頁