你哋有冇見過花店D花有蟲?

作者: fnv234 發表于 2008-5-24 18:51:58
3530 17

今日行花墟見到有間花店有蟲,本來想買D花,但係近睇就見到有好多蚜蟲,又唔知同唔同店員講好:icon30
Tony 發表於 2008-5-24 21:00:07 |顯示全部樓層
"推介"日X城 ,次次都見有蟲,最離譜係上次,棵羅漢松上面,有紅蜘蛛,蚜蟲,棉花蟲
回復

fnv234 發表於 2008-5-24 21:08:01 |顯示全部樓層
我係見到有棵非賣品鳳仙(應該有D人知係邊間)朵花上面見到,雖然其它花睇唔到有,不過都係唔敢買野
回復

Tony 發表於 2008-5-24 22:10:01 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

綠XX???
回復

mandy619 發表於 2008-5-24 22:55:40 |顯示全部樓層
繽x d av, 月中買反黎, 後來cut左d根再種, 到依家仲冇起色.
回復

jacky 發表於 2008-5-24 23:22:11 |顯示全部樓層
日x城d花花千祈唔好買呀
我有次買左棵花
睇到佢好似冇害蟲wo
點知番到屋企幫佢地消毒ge時候
d芽蟲係d泥度爆晒出黎
好似成支軍隊咁呀
嚇到我拎支有機殺蟲水黎狂噴
之後盆花仲掉埋tim
所以而家都唔會去日x城買花
淨係睇花多
回復

joey 發表於 2008-5-25 00:11:23 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-24 21:00 發表
"推介"日X城 ,次次都見有蟲,最離譜係上次,棵羅漢松上面,有紅蜘蛛,蚜蟲,棉花蟲

成日都唔知佢o個度係買菜乾定係盆栽
有蟲不突止, 仲要大部份枯左, 都唔知佢地想點.
回復

Tony 發表於 2008-5-25 12:48:40 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

枯咗你一睇就知,但上次見倒有棵av,俾佢地淋到濕漉漉,睇真D,仲發埋"毛"添
回復

fnv234 發表於 2008-5-25 14:01:12 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-24 22:10 發表
綠XX???

原帖由 mandy619 於 2008-5-24 22:55 發表
繽x d av, 月中買反黎, 後來cut左d根再種, 到依家仲冇起色.

我以前買咗2盆AV,開得好靚,但係有一日生晒芽蟲,而家攪到出面D花都有
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 16:15:10 |顯示全部樓層
係bun bun見過D AV中毒, 仲要係中蟎毒~ 嚇屎人~
回復

orchids 發表於 2008-7-16 19:07:07 |顯示全部樓層
我試過兩年前森x買的非洲鳳仙有d鉛筆咁粗嘅虫,d虫將兩塊葉stick together,條虫就住在裡面.
上年分兩次在不同店舖買咗5~6盆夏堇,第一次買的植株有芽虫泥有棉花虫,第二次買的只有芽虫,唔知係邊次買的擺咗約一個月,連紅蜘蛛都出埋.
回復

Exodus 發表於 2008-7-16 20:01:21 |顯示全部樓層
邊會未見過
拎上手掉隻百足出黎都試過, 當場妖左出聲......
回復

阿晴 發表於 2008-7-16 20:12:51 |顯示全部樓層
又未見過~蝴蝶同蜂就有好多~
回復

Tony 發表於 2008-7-16 20:36:28 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-7-16 20:01 發表
邊會未見過
拎上手掉隻百足出黎都試過, 當場妖左出聲......

我會尖叫 ,我好驚百足同蜘蛛呢D多腳怪物
回復

tinwui 發表於 2008-7-26 12:16:17 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-24 18:51 發表
今日行花墟見到有間花店有蟲,本來想買D花,但係近睇就見到有好多蚜蟲,又唔知同唔同店員講好

無得講啦!!之前及現在之花墟唔同曬啦! 現在大多數D鮮花、植物都直接在大陸到港。
係平左(價錢)但品質就很差.無保養過、無滅蟲、殺菌。商店又細,又小空間!唔有蟲就啦!
回復

tinwui 發表於 2008-7-26 12:27:42 |顯示全部樓層
原帖由 tinwui 於 2008-7-26 12:16 發表

無得講啦!!之前及現在之花墟唔同曬啦! 現在大多數D鮮花、植物都直接在大陸到港。
係平左(價錢)但品質就很差.無保養過、無滅蟲、殺菌。商店又細,又小空間!唔有蟲就啦! ...

請留意!!花墟一星期內走"鬼"3-4次。就係因為無品質之植物,鬥多鬥平,就放在商店以外(落貨車區)道路上!
So 花墟成日有車到人D事情 我個人就十分唔認同 無法律...
回復

Alfphy 發表於 2008-7-28 06:20:07 |顯示全部樓層
成日都係花店見到植物有蟲,超驚!
所以挑選時會特別留意,費時把蟲帶回家,「惹」開晒!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-28 06:21:55 |顯示全部樓層
原帖由 tinwui 於 2008-7-26 12:27 發表

請留意!!花墟一星期內走"鬼"3-4次。就係因為無品質之植物,鬥多鬥平,就放在商店以外(落貨車區)道路上!
So 花墟成日有車到人D事情 我個人就十分唔認同 無法律... ...

所以買平花要份外留意,否則回家要做多重的清理、清毒功夫……單係時間和金錢就已經蝕左啦!
回復