在家暫住的南瓜,將要移落田了~~ 要請敎

作者: igscip 發表于 2008-5-23 10:17:35
1908 4
大約一個月前,朋友買左個日本南瓜,佢將種子發左芽之後比左我去種,因為我重未收到田既關係,祇好用花盆養住先,由小花盆種養到大dd既花盆,終於頂到今個星期日,可以種落社區園圃了~~~

其實我已經分批去換大盆,但係呢兩個星期,佢地真係大得好快,有部份已經唔夠力去支撐,我唯有加支竹喺度頂住先,後日我一次過將佢地移晒落去 不過真係唔知點搞佢地,我估要整個棚,等佢地有得欄下,但係我都睇過下書,係講唔要整棚既,但如果佢地一味向高發展,喺唔夠力生之下,最終可能會斷枝架喎,所以我都唔知點算好..

我已經買左3-4斤混合既有機肥去開田用,不過我第一日既簡介(係明天下午)去唔到,大家可以睇下張相啦,比少少意見我,睇下可以點做啦... 同埋我都想知第一日既briefing通常會講d什麼架?
cestbaga 發表於 2008-5-23 12:15:54 |顯示全部樓層
南瓜唔駛搭棚, 因為佢係'懶'地嘅~ :]
回復

igscip 發表於 2008-5-23 20:39:36 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-5-23 12:15 發表
南瓜唔駛搭棚, 因為佢係'懶'地嘅~ :]

咁我係咪可以放開d竹, 等佢自己喺地上繼續生呀? 會唔會死架?
回復

peter1953 發表於 2008-5-23 21:44:45 |顯示全部樓層
原帖由 igscip 於 2008-5-23 10:17 發表
大約一個月前,朋友買左個日本南瓜,佢將種子發左芽之後比左我去種,因為我重未收到田既關係,祇好用花盆養住先,由小花盆種養到大dd既花盆,終於頂到今個星期日,可以種落社區園圃了~~~

其實我已經分批去換大盆,但係呢兩個 ...

我屋邊有棵係咁,牠是用種子放在地上種的,同時根本無打理,天生天養。

第二棵是爬上鐵絲網,所以比較好。

你D苗太大啦,最好用第三張相那盆,因為小一點會比較容易種落地,大了會在落地時傷了根而活不成,所以一定要小心,不可以傷了或弄斷根。
回復

carolc 發表於 2008-5-24 00:19:08 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

你既種有 so so 應該可以比佢爬野喎

我都係玩咗約一個月, 大家交流下啦

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=10615
回復