出讓虎尾蘭Dwarf Samurai 及 Silver Blue

作者: Monk's 發表于 2012-11-16 15:51:27
3975 12

兩個月前收到這兩種虎尾蘭,發現它們十分易種,對土壤、陽光及肥料的需求均不高,因此在此介紹給大家。Dwarf Samurai (姬武士)名氣之大價錢之高不用多作介紹了。Sansevieria "Silver Blue",有人稱是「最美麗的虎尾蘭」、「一定要擁有…」雖然我未覺有Silver Blue特徵,但植株外觀上亦十分吸引,看看大家有否興趣一起種?

注意事項:
1 .請花友登記後PM本人聯絡電話預約交收
2. 花友交收時請自備購物袋,不設找續
3. 植株為棵根,要自行上盆
4. 由於經過運輸過程,植棵外觀並不完美,細看慎買
5. 植株名字為外地賣家提供,本人不保証名字的真確性
6. 當中收益5%捐贈 "香港園藝館"作經費

Sansevieria "Dwarf Samurai"
Sansevieria "Dwarf Samurai" $150
1)
2)
3)

Sansevieria "Silver Blue"
Sansevieria "Silver Blue" $150
1)
2)
3)
八王爺 發表於 2012-11-16 17:33:06 |顯示全部樓層
Sansevieria "Dwarf Samurai" $150 (中文名:姬武士)
1)
2)
3)

Sansevieria "Silver Blue" $150 (中文名:電光藍)
1) 八王爺要1號仔!明天我可能去花墟,但也可以星期一石塘咀M記。
2)
3)
回復

reikocc 發表於 2012-11-16 20:17:35 |顯示全部樓層
Sansevieria "Dwarf Samurai" $150 (中文名:姬武士)
1)
2)
3) reikocc

Sansevieria "Silver Blue" $150 (中文名:電光藍)
1) 八王爺要1號仔!明天我可能去花墟,但也可以星期一石塘咀M記。
2) reikocc
3)
回復

marimo 發表於 2012-11-16 21:12:23 |顯示全部樓層
又有新貨返啦~~
回復

Monk's 發表於 2012-11-16 22:43:47 |顯示全部樓層
marimo 發表於 2012-11-16 21:12
又有新貨返啦~~

訂開嘢所以買多少少:p

share番運費仲可以平少少添 :)  發表於 2012-11-16 23:48
回復

siusumm 發表於 2012-11-16 23:29:42 |顯示全部樓層
1)
2)
3) reikocc

2) reikocc
3)siusumm
回復

JenniferC 發表於 2012-11-21 11:48:00 |顯示全部樓層
姬武士…
我之前在花墟見到的只有6-7cm大,以為有個"姬"字都會好迷你,見Monk兄這些姬武士葉片長開有15cm左右,對我花槽來說SIZE都唔細…,好想買好想買…,但買左返去會比父母鬧死。

可以切細種,好粗生。  發表於 2012-11-21 20:34
收埋種^^  發表於 2012-11-21 15:57
回復

Monk's 發表於 2012-11-21 18:52:06 |顯示全部樓層
JenniferC 發表於 2012-11-21 11:48
姬武士…
我之前在花墟見到的只有6-7cm大,以為有個"姬"字都會好迷你,見Monk兄這些姬武士葉片長開有15cm左 ...

上星期見Bun Bun 有一盆葉展約6cm的, 價錢好似二佰頭, 有興趣可看看

小朋友始終要長大呢~~,我想問,15cm左右是否最大size了?(或者…d盆左移移右移移…迫埋d…放多一盆)  發表於 2012-11-21 21:55
回復

sasock 發表於 2012-11-21 20:30:07 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2012-11-21 18:52
上星期見Bun Bun 有一盆葉展約6cm的, 價錢好似二佰頭, 有興趣可看看

Bun bun 那盆是姫鮑魚,價錢是$300。

切細種都得? 有機會試下~~  發表於 2012-11-21 22:45
兩者的分別是否:姬鮑魚葉較尖、姬武士葉較圓?葉圓的較可愛~  發表於 2012-11-21 22:01
回復

Monk's 發表於 2012-11-21 22:15:23 |顯示全部樓層

Re : JenniferC  小朋友始終要長大呢~~,我想問,15cm左右是否最大size了?(或者…d盆左移移右移移…迫埋d…放多一盆)

15cm已是很大的了, 始終是"姬"武士

至於姬鮑魚, 個人認為葉子為放射型, 較姬武士尖, 大小比姬武士略小, 葉顏色較灰藍, 上圖的葉展有8cm.

姬武士的葉子較翠綠, 一層層生長似梯級一般

回復

JenniferC 發表於 2012-11-22 00:16:43 |顯示全部樓層
…我……忍…
姬武士同姬鮑魚都係我杯茶,可惜姬武士太大隻,同虎刺梅排排坐會令姬武士體無完膚吧?!之前虎刺梅+大風已經前後插死兩盆肉肉,要等初春分d草球走先有安全位置,走寶都無辦法。

所以我最近都無逛花墟了,有得睇唔係無得食…,而係唔敢食,慘﹗

如果要細,可以考慮Sansevieria gracilis 姬葉虎尾蘭 http://hkplants.com/home.php?mod=space&uid=60399&do=album&picid=201866&goto=down#pic_block  發表於 2012-12-3 18:10
肉肉被插死?人間慘事...  發表於 2012-11-22 07:57
回復

gunbuster363 發表於 2012-11-26 09:28:24 |顯示全部樓層
點解你會有咁多架
回復