萍果薄荷 + 水果鼠尾草 + 柚子薄荷

作者: fianfumy 發表于 2008-5-21 22:14:14
9125 26
以下是朋友分枝給我的幾款香草 :

萍果mint 25Apr08.JPG

[img][/img]
比我的朋友話是 "萍果薄荷" , 但有另外一些花友話是 " 斑鳳梨薄荷" , 所以我都唔敢肯定是那一種薄荷 .
顆薄荷高得很快 , 所以我有再幫它分枝 .

[img][/img]
這顆是水果鼠尾草 , 初時接手只有3番葉 , 由於生長緩慢 , 所以剪了最大一塊葉出來 , 看看能否分枝 , 而我發現 , 塊葉越大 , 葉的香味會越小 .  

柚子mint 25Apr08.JPG
[img][/img]

這顆是柚子薄荷 , 生長速度都不是太快 , 主要是曬得不足 .

草民 發表於 2008-5-21 23:30:26 |顯示全部樓層
冇錯,第一圖係斑葉鳳梨薄荷,都係由蘋果薄荷演變出黎。
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-21 23:32:22 |顯示全部樓層

好精緻

好得意wor

會吾會太早就分株呢?

柚子薄荷的柚子勁吾勁?
回復

fianfumy 發表於 2008-5-22 00:24:08 |顯示全部樓層
草民兄 ...thanks 你解答 !
gtrnismo :

哈哈 ...其實有3幅 "大個仔" 的相 , show out 唔到 , 明photobucket今晚唔知做乜 , hand hand 地 , 我download唔到 .
斑鳳梨薄荷我都唔想剪枝 , 但越生越高 , 又企唔直 , 但一剪了 , 就出好多分支 .  
水果鼠尾草 , 朋友比我得3番葉 , 有一塊大的葉比我剪了後 , 出多買塊葉 , 現在合共 7塊葉 .
柚子味道好香 , 最近比我剪頂 ( 剪小小咋)  , 嘩 .... 立即出了2顆分支 .
仲有一顆 "甜菊" 比我玩死了 , 唯有星期六去香薰園看看能否買到啦 .
回復

fianfumy 發表於 2008-5-22 22:48:09 |顯示全部樓層
3張相攪番好了
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-12 17:49:30 |顯示全部樓層

香薰園?

邊度尼架?

有種子賣嗎?
回復

小閒 發表於 2008-6-12 21:59:02 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-12 17:49 發表
邊度尼架?

有種子賣嗎?

我都想種下唔同既薄荷,邊到有得賣?
回復

fianfumy 發表於 2008-6-17 11:13:58 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-12 17:49 發表
邊度尼架?

有種子賣嗎?

香薰園在粉嶺的 , 我唔見有種子賣 , 但有一盤盤香草賣的 !
http://hk.myblog.yahoo.com/katrinafu-fianfumy
回復

fianfumy 發表於 2008-6-17 11:16:12 |顯示全部樓層
原帖由 小閒 於 2008-6-12 21:59 發表

我都想種下唔同既薄荷,邊到有得賣?

香薰園都有好幾款薄荷 , 我見有朱古力 , 斑鳳梨 , 胡椒薄荷等 !
回復

fianfumy 發表於 2008-7-7 16:15:55 |顯示全部樓層
經過一個月的長大  , 幾顆植物都有些改變及長大 !

[img][/img]
這顆水果鼠尾草差點比我噴辣椒水整鬼死佢 , 噴了辣椒水後 , 所有葉都 "軟乃乃 " 及瞓低了  , 我發現後即沖水 , 沖了好幾次才逃過一劫 !

[img][/img]
柚子薄荷多了D分枝

[img][/img]
生長得好快  , 但近月經常落雨 , 冇得曬太陽 , 所以又幼又高 !
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-7 16:36:42 |顯示全部樓層
水果鼠尾草是什麼顏色的花呢??
回復

fianfumy 發表於 2008-7-7 17:54:09 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-7 16:36 發表
水果鼠尾草是什麼顏色的花呢??

我唔知呀 ! 都未有機會比我種到開花 .
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 19:07:20 |顯示全部樓層
水果鼠尾草我都種過~~佢真係好香甜ga~~
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-7 19:09:23 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-7 19:07 發表
水果鼠尾草我都種過~~佢真係好香甜ga~~

食得架咩??
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 19:11:10 |顯示全部樓層
fianfumy~
請問香薰園有冇柚子mint r~~好似好有趣~~
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 19:15:18 |顯示全部樓層

回復 14# 蛀米虫 的帖子

上網睇d人多數用黎沖香草茶~~我諗將佢浸出黎d水做果凍都應該ok ge~~ 我試過用迷迭香加蜂蜜做果凍~都幾正~ 盆土水分少時搓一下葉子~~好大陣類似熱帶果ge味~~又似鳳梨~橙、蘋果~都唔知似乜味~~不過聞聞下又有d似小學果時d水果味擦膠陣味~~不過聽說越夏有d難度~

回復

fianfumy 發表於 2008-7-7 19:19:15 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-7 19:09 發表

食得架咩??

真係食得架 .........
回復

fianfumy 發表於 2008-7-7 19:19:19 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-7 19:09 發表

食得架咩??

真係食得架 .........
回復

fianfumy 發表於 2008-7-7 19:20:36 |顯示全部樓層

回復 15# 阿晴 的帖子

香薰園唔見有柚子薄荷喎 , 但斑鳳梨薄荷就有啦 , 仲大大盤呀 !
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-7 19:22:13 |顯示全部樓層
聽你甘講又真係幾好甘por~, 團講時沒買到走寶tim!!
甘櫻桃鼠尾草可以可以浸熱水做果凍架?
可唔可以分享下係點整架, 分量又係點呢??
回復

12下一頁