生長良好既沉香苗

作者: blueboy2004 發表于 2012-10-15 18:24:37
5687 47
corina 發表於 2012-10-19 15:34:12 |顯示全部樓層
金剛  你帶我去睇,牙香樹有兩大特徵,逃唔過我法眼~~
我諗d沉香賊都好識貨,佢地好多時嚟偷沉香

我有棵仲慘,俾除草的人除咗佢上半身~~唉!.....  發表於 2012-10-19 15:48
回復

金剛 發表於 2012-10-19 15:59:56 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 15:34
金剛  你帶我去睇,牙香樹有兩大特徵,逃唔過我法眼~~
我諗d沉香賊都好識貨,佢地好多時嚟偷沉香 ...

喺邊個鋸樹? 鋸了都要等幾年才有沉香收喎~~
回復

corina 發表於 2012-10-19 18:45:12 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-10-19 15:59
喺邊個鋸樹? 鋸了都要等幾年才有沉香收喎~~

當然係沉香賊,鋸樹既係専業內地沉香賊,不過帶路既係香港人
香港沉香樹木質絶大部份木質疏散,只可做香薰料,通常佢地鋸樹後三個月左右,樹身結咗薄薄既沉香就嚟偷香,不過有例外,觀音寺門前二百年既沉香樹就係佢地鋸下即時偷走
以前既香農好愛惜沉香樹,只會在樹皮上破開少少,結香未夠厚會再蓋上,一棵沉香樹可以長期採香,不過現時沉香賊係成棵樹由根部鋸斷,棵樹實死,而且連小樹都唔放過,直徑10cm都鋸斷,咁細棵,樹都未能生油,邊可以結到沉香.......

有報導過啦~~我依度一樣有偷,不過一兩年前俾警察做咗個賦啦  發表於 2012-10-19 18:52
回復

corina 發表於 2012-10-19 18:47:46 |顯示全部樓層
金剛  我有棵仲慘,俾除草的人除咗佢上半身~~唉!.....  
嘩,好心通,小心d,或者插大塊版在旁邊

插唔到版咖,剛種在農場邊的斜坡上~~  發表於 2012-10-19 18:50
回復

corina 發表於 2012-10-19 18:53:34 |顯示全部樓層
金剛  插唔到版咖,剛種在農場邊的斜坡上~~
咁平日自己密d幫沉香樹附近除草,唔使其他人走嚟

喺食環署d人除,山坡剛在農場旁邊上  發表於 2012-10-19 19:02
回復

corina 發表於 2012-10-19 18:55:09 |顯示全部樓層
金剛  有報導過啦~~我依度一樣有偷,不過一兩年前俾警察做咗個賦啦
我度最少有三幫賦,上星期才見其中一幫行過

有無打999~~你自己都小心d  發表於 2012-10-19 19:04
回復

corina 發表於 2012-10-19 19:11:28 |顯示全部樓層
金剛  有無打999~~你自己都小心d  
以前問過警察,佢地話冇辦法,因為佢地係內地専業沉香賊,好快手,又係山上,警察嚟到乜都走囇
沉香賊好憎我地,就算棵沉香樹喺我地塊田,佢地都覺得係佢地既,總之成個山既沉香樹都係佢地,我地喺度落田阻住佢地發達

有無拍照....  發表於 2012-10-19 19:44
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 19:18:31 |顯示全部樓層
棋楠吾係指香味,係指個種木質,幾萬蚊一克係因為好香難結,而且野生沉香已瀕臨絕種,你講個d我都知道問題所在。不過我買個時賣家係報稱佢個d係奇楠沉,我只係如實報道姐~~而且我種樹只係覺得佢易打理又吾駛照顧又綠油油一片。

沉香樹,不論係邊一個品種,都已經係真稀樹木呀。大家一齊保謢呢種給予呢個城市名字既樹啦

我又唔覺得佢稀有,佢每年都結很多子,真係跌到邊種到邊...  發表於 2012-10-19 19:42
我又唔覺得佢稀有,佢每年都結很多子,真係跌到邊種到邊...  發表於 2012-10-19 19:42
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 19:21:33 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 15:04
見樓主話佢d係棋楠,忍唔住多講下,見過直徑50cm粗沉香樹都結唔到好沉香唔好話棋楠了  ...

結香呢d其實都好睇彩數,因爲係非人力可控制
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 19:24:11 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 19:11
金剛  有無打999~~你自己都小心d  
以前問過警察,佢地話冇辦法,因為佢地係內地専業沉香賊,好快手,又係山上, ...

d大陸人真係道德無下限!好多老年中年本地土沉已比佢地砍哂了sad
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 19:37:27 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 18:45
當然係沉香賊,鋸樹既係専業內地沉香賊,不過帶路既係香港人
香港沉香樹木質絶大部份木質疏散,只可 ...

有位臺灣教授黎香港觀察土沉,he said 死淨個d弱不襟風的,一大片一個人都合抱吾到既土沉斬到光禿禿,大陸人只係會破壞所有既野。我仲睇過另一篇係大陸人寫,香港土沉香味上品,結果某效野公園在一年內全部比佢地斬哂d土沉。
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 20:00:02 |顯示全部樓層
金剛 : 佢係結得子多,不過野生自然發芽力弱。而且沉香不能留種,種子愈早種愈易發芽,遲過四五星期先種已經吾生了。呢個先係佢問題所在。因為野生難發芽,生得慢,又比人破壞性摧毀,已經變成受保護植物。

野生土沉早就係大陸絕種了,香港個d都就快。其他地方既沉香一樣命運。

野生的土沉香的種子,發芽率並不弱,只要不是被大風吹提早跌落,而是成熟的種子,發芽率很高的  發表於 2012-10-20 13:47
回復

corina 發表於 2012-10-19 22:49:35 |顯示全部樓層
blueboy2004 發表於 2012-10-19 19:24
d大陸人真係道德無下限!好多老年中年本地土沉已比佢地砍哂了sad

其實香港人都係幫凶,因為係香港人先探路,佢地會扮成行山人士,不過身上有利刀同小爷頭,揾到沉香樹會先影相,做詳細紀錄,地點特徵等等,然後內地人嚟鋸開,幾個月後再回來偷走,基本上甲賊鋸過棵樹,乙賊唔會搬
回復

corina 發表於 2012-10-19 22:59:02 |顯示全部樓層
blueboy2004 發表於 2012-10-19 19:18
棋楠吾係指香味,係指個種木質,幾萬蚊一克係因為好香難結,而且野生沉香已瀕臨絕種,你講個d我都知道問題 ...

佢話你聽係棋楠沉,係想賣貴d,因為棋楠係頂級沉香,不過據我所知棋楠唔係指沉香樹木質..........
回復

corina 發表於 2012-10-19 23:00:45 |顯示全部樓層
blueboy2004 發表於 2012-10-19 20:00
金剛 : 佢係結得子多,不過野生自然發芽力弱。而且沉香不能留種,種子愈早種愈易發芽,遲過四五星期先種已 ...

我地度最少比佢地鋸咗幾百棵樹,初初會入後山,而家路邊沉香樹都唔放過
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 23:04:07 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 22:49
其實香港人都係幫凶,因為係香港人先探路,佢地會扮成行山人士,不過身上有利刀同小爷頭,揾到沉香樹會先影相 ...

海南百年古沉香树<------呢棵大陸老沉香樹比新聞報道過,過左幾日就比人砍左d分枝

d人好過分,完全吾了解沉香結香過程就亂砍!個d帶路港人好可恨

回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 23:14:35 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 22:59
佢話你聽係棋楠沉,係想賣貴d,因為棋楠係頂級沉香,不過據我所知棋楠唔係指沉香樹木質..........  ...

sorry that is my wrong ,棋楠係特等沉香既專有名詞,

沉香质坚,雕剔之如刀刮竹,伽南质软,指刻之如锥画沙。味辣有脂,嚼之粘牙<------我將呢段古書上既形容誤會左

其實佢又無抬d咩價,我只係買d種子返黎種姐,種子吾貴的
回復

corina 發表於 2012-10-19 23:17:21 |顯示全部樓層
金剛  我又唔覺得佢稀有,佢每年都結很多子,真係跌到邊種到邊...
沉香樹係好普通,不過沉香先難得,棋楠香真係稀有咖

野生土沉香已是國家二級受保持植物,你話佢普通,但又價比黃金,你話佢稀有,但又賤木橫生。  發表於 2012-10-19 23:23
回復

blueboy2004 發表於 2012-10-19 23:19:43 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-10-19 23:00
我地度最少比佢地鋸咗幾百棵樹,初初會入後山,而家路邊沉香樹都唔放過  ...

唉,砍到出路邊即係深山老樹已滅絕了.....rip....呢種同香港色色相關嘅樹咁就要係香港滅絕,同呢個城市既命運差不多
回復

corina 發表於 2012-10-19 23:36:48 |顯示全部樓層
即係好似印度檀香咁, 聽聞以前香港好多檀香扇廠,造檀香扇既檀香樹齡一定要百多二百年,檀香生得慢,現在印度深山都冇二百年檀香,所以唔會再有印度檀香扇出產,現有既賣曬唔會再有,再加上檀香油係香水必備原料,外國著名香水品牌出高價買檀香油,所以細細棵檀香都一樣比人鋸
回復