請問!

作者: Regis 發表于 2012-9-30 13:02:35
1409 9
想找鸚鵡咀海棠,那裡有售?
小孩子 發表於 2012-9-30 20:28:36 |顯示全部樓層
係咪Impatiens niamniamensis?如果係既,我琴日係花墟繽X見到有。
回復

Regis 發表於 2012-10-4 17:10:45 來自手機 |顯示全部樓層
我唔知英文名,佢D花係紅色、好似 鸚鵡的咀!
回復

Christopher 發表於 2012-10-4 22:36:30 |顯示全部樓層
Regis 發表於 2012-10-4 17:10
我唔知英文名,佢D花係紅色、好似 鸚鵡的咀!

相呢? 冇相好難估架!

Impatiens niamniamensis

好吸引  發表於 2012-10-10 20:01
回復

Regis 發表於 2012-10-9 23:42:52 來自手機 |顯示全部樓層
呵!是這個!我都有試去繽紛找,但已找不到,多謝幫忙!都想問多句、這應點種?
回復

小女子 發表於 2012-10-10 19:23:10 來自手機 |顯示全部樓層
發叔可能有。試下問問!
回復

LAILAI 發表於 2012-10-10 20:00:14 |顯示全部樓層
上月尾我去發叔花場度都見到有~
不過,唔知佢賣唔賣同賣幾多錢~
你打個電話去問下~
回復

Christopher 發表於 2012-10-10 21:46:05 |顯示全部樓層
Regis 發表於 2012-10-9 23:42
呵!是這個!我都有試去繽紛找,但已找不到,多謝幫忙!都想問多句、這應點種? ...

剛果鳳仙(Impatiens niamniamensis)

http://speciosa.blogspot.hk/2010/12/impatiens-niamniamensis.html

剛果鳳仙(Impatiens niamniamensis) 是一個原產於非洲的原種,其原產地相當遼闊,由東非的坦桑尼亞,經過中非至西臨大西洋的喀麥隆整個熱帶非洲雨林都有發現,甚至在大西洋的小島都有呢。本種為多年生性的附生型鳳仙花,附生於河岸的樹上,長年濕潤,在穩地的環境下可以全年開花。

本鳳仙由於具有一定的附生性,因此介質方面應該以高透氣性及保濕作前提。繁殖卻很容易,只要將具有幾個節位的老莖扦插即可發根成新株。剛果鳳仙與很多肉質性的鳳仙一樣,維持修剪可以令其莖部持續膨大木質化,成為富饒有趣的多肉植物。
回復

Regis 發表於 2012-10-11 18:05:28 來自手機 |顯示全部樓層
多謝咁多位賜教及幫忙!想問發叔的地址及電話!先謝!
回復

Regis 發表於 2012-10-12 19:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
己找到發叔的電話!多謝咁多位!
回復