無良竉物善終

作者: mono 發表于 2012-9-26 21:55:05
1865 15
晚安!好唔開心。
大家有無睇今期 “一週行”?
個間咁嘅「再見X兒」竉物善終,將啲集體火化嘅竉物屍體,掉咗向食環署處理流浪貓狗嘅收集處就算。
個老細仲要唔認,話自已如果有咁對啲過世竉物,下世會做流浪貓狗。
呢位創辦人,你連下世做流浪貓狗都無資格!
prodorothyhkg 發表於 2012-9-27 12:02:53 |顯示全部樓層
今朝我都知呢單野,前十零日前朋友的金毛正是搵這間"集體處理",真係有點傷心,並不是為狗狗傷心,去左就是去左,不過主人心內總有點難過~

睇到總係覺得心傷。  發表於 2012-9-27 21:45
回復

claudiatang 發表於 2012-9-27 12:18:15 |顯示全部樓層
簡直是心痛死啦﹗換了我直情會踩上去罵他個天翻地覆呀。又不是沒付錢。收費也不便宜啊﹗正所謂收人錢財與人消災。在荃灣有一間也是沒愛心,將我隻金毛遺骸彎埋一堆放入冰箱。拿出來火化時我都不敢確那是我隻寶貝。又臭喎。不知搞乜鬼。我問怎麼會這樣,他們回答從獸醫診所接回來已是這樣。我就跑去獸醫度大罵個獸醫。一點愛都沒有。那時火遮眼又傷心都沒有拍下証據來。

已經好傷心仲要受氣!  發表於 2012-9-29 07:38
向最傷心嘅時候,仲要遇到啲咁嘅事。做主人真係好心痛。自已真係一心好好地送仔仔最後一程,但竟落得如此。  發表於 2012-9-27 21:48
回復

cloudchime 發表於 2012-9-27 12:19:37 |顯示全部樓層
個老細仲要唔認,話自已如果有咁對啲過世竉物,下世會做流浪貓狗
請佢唔好侮辱流浪貓狗

不知所謂的人!  發表於 2012-9-29 07:37
佢無資格!  發表於 2012-9-27 21:49
回復

Christopher 發表於 2012-9-27 12:19:42 |顯示全部樓層
佢下世會做流浪貓狗身上果隻 "蜱螨"

Agree  發表於 2012-9-29 07:37
回復

Christopher 發表於 2012-9-27 15:24:52 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-9-27 12:18
簡直是心痛死啦﹗換了我直情會踩上去罵他個天翻地覆呀。又不是沒付錢。收費也不便宜啊﹗正所謂收人錢財與人 ...

唔系有冇錢問題, "火化屍體" 要有個合格既爐, 仲要向政府申請牌照, 批左先做到, 肯定佢系咩都冇準備, 佢都冇個爐點同你火化?

e個都系明顯系搵快錢既 "禮義廉" 商人, 佢下世做硬 貓虱, 牛蜱 果d野囉

佢有爐,但接咁多單,佢24小時開都做唔晒。  發表於 2012-9-27 21:49
回復

claudiatang 發表於 2012-9-27 16:07:22 |顯示全部樓層
爐是有的。因為集體火化表示主人不會將骨灰取回。所以就當垃圾那樣處理。如果獨立火化就不敢這樣囉。該死的。集體火化便宜丫嘛。

都要 $800 大元,妳話平嗎?  發表於 2012-9-27 21:51
回復

mono 發表於 2012-9-27 17:53:51 |顯示全部樓層
我啲貓貓火化,我都跟住佢,無離開個,所以同竉物善終個老細傾過兩句。(其實喊到都唔係好記得佢講乜)
但佢講火化係要二至三小時,一個爐只可放中形犬兩隻或大形犬一隻。
一日可以做幾多單,大家計到。
做唔晒又無人認嘅,佢地咪咁樣搞掂,又有錢收。
回復

monsmw 發表於 2012-9-27 18:22:42 |顯示全部樓層
呢間嘢初開時我都有幫襯,但試過97時,我個環境好差,又有狗狗走咗,想同佢哋攞個折頭,點知個事頭婆係認錢唔認人,幫襯咗佢十幾隻狗,想話平d都無得傾,仲要半夜三更你自己搵車送去喎;咩24小時服務,為咗d貓狗好,都係搵笨架!
後來先知原來個事頭婆係我老公個舊同學,講返佢d嘢出嚟,原來係由細到大呢個女人都係一個百分百生意人,有錢先有心架;又話到自己向佛好好心,其實都係形象工程,真係要小心啲呀!
回復

siuhamster 發表於 2012-9-27 19:44:23 |顯示全部樓層
唉,睇到好心痛呀
D人咁無良都得既
比得錢想幫寶寶們搞好身後事,點知換黎曝屍垃圾站
鬼唔望個d人第時兩腳一伸同一命運

點解香港唔可以學外國咁有政府提供既動物火化服務呢

香港政府連人嘅骨灰位都搞唔掂。竉物,佢地點會理。  發表於 2012-9-27 21:53
回復

hugopoodle 發表於 2012-9-27 21:19:30 |顯示全部樓層
其實除咗拎狗狗去火化, 仲有冇其他辦法呀?

最好更係自已有個大花園。  發表於 2012-9-27 21:54
回復

mono 發表於 2012-9-27 21:43:54 |顯示全部樓層
每次仔仔過身後,我會自已幫仔仔清潔。就算是半夜,我都會倍佢地直至天光,等竉物善終嘅地方開門。
之後搭的士又好,揾朋友車又好。會親自帶住仔仔去竉物善終嘅地方。
我係會全程睇住,直至火爐開。火化完畢後,我會即時攞走骨灰。
係要搞成兩個鐘。但我會安心好多。
回復

Christopher 發表於 2012-9-27 21:52:50 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-9-27 21:19
其實除咗拎狗狗去火化, 仲有冇其他辦法呀?

火化已經系個比較好既方法, 動物屍體放得耐會有屍虫之類, 埋系泥都唔衛生

除非你幫佢地做金字塔, 用香料同布帶札到好似木乃衣感, 再同佢地成日抹香料換布帶攪足1年半載, 先至唔會有菌

又或者你用浸標本方法浸佢地
回復

mono 發表於 2012-9-27 21:55:58 |顯示全部樓層
有花園的話,埋向花園大約三呎深就可以。對泥土係有益㗎!

要挖到三呎深先埋, 做完系個人肯定起唔到身, 挖一呎都已經好系野啦 =.=!!!  發表於 2012-9-27 23:20
回復

claudiatang 發表於 2012-9-27 22:42:28 |顯示全部樓層
我就去開九龍灣那間。荃灣那間是個衰獸醫同他們有掛鈎。因為那次是幫狗狗安樂死,所以就交給獸醫處理。九龍灣那間就很有規模。最初他們的地方很細,後來有生意就擴充。但員工都親切。寶貝也照顧很好。很有尊嚴的樣子。

邊間?我想搵定資料!  發表於 2012-9-29 07:36
回復

claudiatang 發表於 2012-9-27 22:46:10 |顯示全部樓層
mono  都要 $800 大元,妳話平嗎?

是按體重計的。貓貓好以$800。中型狗就$1800.00左右。金毛那類起碼過2000.00。荃灣那家集體都要$1400.00(希望冇記錯)

係呀!係貓貓嘅價錢。中型同大型狂狗又唔同。但到得到咁嘅對代。唉!  發表於 2012-9-27 23:37
回復