請問臭草可在哪裡買到?

作者: 小草子 发表于 2012-9-25 13:56:24
22991 34
大家好, 我是植物新手,

本來打算買些臭草來煮綠豆糖水, 但在許多街市的菜檔、花店、雜貨店都找不到。請問哪裡可以買到?

另外在網上尋求的時候發現原來可以自己種的, 聽說也不太難種。但我家沒有天台、花園或是窗台, 沒有太多空間有直接的陽光, 請問我也可以種嗎? 可以的話, 應該怎樣種? 在哪裡買種子呢?

謝謝各位!!!

小草子
Christopher 發表於 2012-9-25 14:26:02 |顯示全部樓層

太子花墟有得賣, 園圃道有一間有, 我E幾個星期落去都見到佢賣緊

花墟賣 0既話晒都係園藝用途﹐0吾知會 0吾會有殘餘農藥!都係去街市 0既生草藥舖買穩陣 0的!  發表於 2012-9-25 16:20
malike 發表於 2012-9-25 17:05:41 |顯示全部樓層
星期六的愛心城市種植活動有免費臭草苗派發。
金剛 發表於 2012-9-25 17:24:03 |顯示全部樓層

臭草Ruta graveolens L. ,中文學名: 芸香,栽種位置要日照充足及通風良好,插枝比種子播種快些大,但需要選擇新鮮枝條第一時間插沙泥,這樣較易發根
Christopher 發表於 2012-9-25 17:42:00 |顯示全部樓層

"神農侍  花墟賣 0既話晒都係園藝用途﹐0吾知會 0吾會有殘餘農藥!都係去街市 0既生草藥舖買穩陣 0的!"

我可以肯定話比你聽 "冇"

因為我上2次都買左花墟D香草, 一棵我放系屋企, 冇幾耐就整左隻 "夜盜虫" 咬我棵野, 嚇到我即刻浸左D蒜泥指天椒水, 仲日噴夜噴噴足5日!

一棵我放系公司, 買返來時就發現有2~3塊葉有 "潛葉虫", 我剪左佢噴左D蒜泥指天椒水(因為當時冇柑橘皮水, 所以頂住先), 點知禮拜一返來又多左6~7塊葉有, 仲嚴重好多! 嚇到我即刻清理D問題葉, 又噴蒜泥指天椒水, 又即刻去買個橙浸柑橘皮水! E 家先好D! 真系平野都系好麻煩!

仲有, 街市果D先最多農藥! 街市果D明系做生意一出一入要快靚正! 如果D野有虫咬一定冇人要, 花墟成盆都話可以有玻璃紙遮住, 街市果D冇野遮! 果D小販鬼識咩有機唔有機, 仲同你噴有機防虫劑咩? 佢令願入D有農藥, 反正唔系佢食佢點會理? 仲有系街市買既菜, 邊樹有有機既菜? 佢收你10~20一斤菜, 有時臨收工賣唔完 10元3斤佢都肯! 仲點同你有機冇農藥? 你幾時系街市果D UP UP DOU DOU 既店到買到有機菜?

天殺! 未夠一小時前先噴左柑橘皮水, 剛剛先回左E個POST, E棵系花墟買既香草又發現有虫!

真係出乎意料!-_-"  發表於 2012-9-26 18:10
小草子 發表於 2012-9-25 22:49:32 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-9-25 17:05
星期六的愛心城市種植活動有免費臭草苗派發。

真的?哪裡?

請留意 http://hkplants.com/thread-98018-1-1.html  發表於 2012-9-26 00:45
小草子 發表於 2012-9-25 22:54:51 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-25 17:42
"神農侍  花墟賣 0既話晒都係園藝用途﹐0吾知會 0吾會有殘餘農藥!都係去街市 0既生草藥舖買穩陣 0的!"

...

我正想放一盆在公司!請問我應該怎麼做?有甚麼要注意的?
Christopher 發表於 2012-9-25 23:21:30 |顯示全部樓層
小草子 發表於 2012-9-25 22:54
我正想放一盆在公司!請問我應該怎麼做?有甚麼要注意的?

1) 佢地為左做生意, 一定用D好鬼死細既盆, 感睇落好睇但對植物生長非常不利, 所以買左之後一定要換大盆

2) 佢地好鍾意用玻璃紙 "遮百醜", 所以買返來一定要好好檢查, 買時通常你睇唔到 (因為玻璃紙包住只見到個頂), 個底D葉成日比水浸爛, 棵野好大可能有虫, 而且系 "潛葉虫" 機會率好大, 所以D有問題既葉就算只系葉既一部份都唔可以留!

3) 有虫時一定要清淨, 唔可以留, 所以 蒜頭辣椒水, 柑橘皮水果D最好有存貨, 萬一有虫就一噴要噴 5日!

4) 如果OFFICE 長期有冷氣, 水份流失比較多, 日日CHECK下夠唔夠水, 好似金不換就要日日淋, 迷迭香就見乾先淋

5) 溫度要注意.  迷迭香不受熱, 甜羅勒不受寒

6) OFFICE 最好唔好太暗, 好多香草喜歡光仲會追光, 所以唔好放系D暗位

7) 金不換 出名粗生, 又香又大棵, 如果你想盆野大D好睇D又好照顧, 金不換幾好架, 不過佢冇水就即 DOU 頭... 如果你公司D冷氣成日好凍, 你又唔系成日記得淋水, 迷迭香就OK啦, 迷迭香耐旱怕濕, 耐寒怕熱, 所以又涼又爽既地方就最適合
金剛 發表於 2012-9-26 15:11:27 |顯示全部樓層

補充一點: 臭草有驅蟲的作用,另外如果樓主到花店買臭草,需要注意一點: 因你是選擇食用,但你買番嚟的植物大多數會採用化肥,所以建議你種植一段時間,才好用來食用~~

===================================

回覆點評 :

xx_Luca  神農侍 但係都有蟲 0吾怕佢﹐例如粉蚧.... << 係呀, 幾乎年年中粉蚧, 係今年冇, 可能今年夏天比較乾燥...  

我種咁耐,暫未見有蟲害^^可能我間種,種咗好多香草類植物

神農侍  但係都有蟲 0吾怕佢﹐例如粉蚧

是的!驅蟲植物唔代表無蟲患

神農侍 但係都有蟲 0吾怕佢﹐例如粉蚧.... << 係呀, 幾乎年年中粉蚧, 係今年冇, 可能今年夏天比較乾燥...  發表於 2012-9-26 23:49
但係都有蟲 0吾怕佢﹐例如粉蚧....  發表於 2012-9-26 18:13
Christopher 發表於 2012-9-26 16:15:11 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-25 17:42

...

天剎 2 號! 可惡既潛葉虫! ( E 間店系花墟道 BUN BUN 隔離, 只系$10 但好多手尾跟! )
小草子 發表於 2012-9-26 21:52:07 |顯示全部樓層
多謝各位!!

我想種芸香,食用的,請問可以在太子哪間花店買?

回來後要怎樣處理?

芸香(即臭草) 園圃道有一間有  發表於 2012-9-26 23:47
請看#9  發表於 2012-9-26 22:05
Christopher 發表於 2012-9-26 22:26:20 |顯示全部樓層
小草子 發表於 2012-9-26 21:52
多謝各位!!

我想種芸香,食用的,請問可以在太子哪間花店買?

芸香草

生物學特性宜生長在較溫暖的氣候環境中,以排水良好的坡地為佳。栽培技術用種子或分株繁殖。但在較大面積生產時,用種子直播較好。

於3月至4月播種。在整好的地上,開1.3m寬的高畦,按行、株距各約33cm開穴,深7-10cm。

把種子和草木灰用少一人畜糞水充分拌勻,便成種子灰,每1hm2用種子15-22.5kg,施人畜糞水後,把種子灰撒到穴裡,覆土。田間管理播種後,要中耕除草3-4次。第1次在苗高4-6cm時;第2次在苗高13-17cm時,結合除草進行勻苗、補苗;第3次在9月收穫後;第4次在11月左右。以後每年都要耕除草3-4次。在每次除草後追肥1次,一般以人畜糞水為主,也可在春、夏兩季使用氮素化肥。
winninepooh 發表於 2012-9-27 01:19:29 |顯示全部樓層
你住哪地區 ?
沙咀釣友 發表於 2012-9-27 21:48:31 |顯示全部樓層

太子道西同園藝街交界有個檔口賣煮食用既芸香, 即係一札冇根得枝莖果D, 幾銀野一札, 買返去一枝一盆, 包你種得到!
小草子 發表於 2012-9-29 08:42:39 |顯示全部樓層
winninepooh 發表於 2012-9-27 01:19
你住哪地區 ?

我住將軍澳區。。
小草子 發表於 2012-9-29 08:43:42 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-9-27 21:48
太子道西同園藝街交界有個檔口賣煮食用既芸香, 即係一札冇根得枝莖果D, 幾銀野一札, 買返去一枝一盆, 包你 ...

請問確實的位置。。。。?
小草子 發表於 2012-9-29 08:44:45 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-26 22:26
芸香草

生物學特性宜生長在較溫暖的氣候環境中,以排水良好的坡地為佳。栽培技術用種子或分株繁殖。但 ...

多謝!很詳盡!

YW  發表於 2012-9-29 08:56
沙咀釣友 發表於 2012-9-29 15:22:32 |顯示全部樓層
小草子 發表於 2012-9-29 08:43
請問確實的位置。。。。?

駿發貿易, 賣花果檔, 交界位向新世紀, 果次行過見到佢有札芸香, 問佢種唔種得, 佢話煮綠豆沙就得, 早知果次就買一札返來好過買棵流o野~~~
malike 發表於 2012-9-29 19:52:02 |顯示全部樓層
今日無黎929的活動取嗎?
Christopher 發表於 2012-9-29 20:03:28 |顯示全部樓層

今日花墟見到超多香草! 終於連 ROSEMARY 都有了! (之前只見團圃道有一間有)

*** PS, 臭草都有好多
12下一頁