我的多肉寳寳 P.7 #123 new up date

作者: N-Blythe 发表于 2012-9-18 14:59:13
19876 234
Audrey 發表於 2014-6-26 14:55:34 |顯示全部樓層
多謝上相。
隻拼盤種成點呀?

謝謝版主及花友餽贈,大部份葉插已長小葉子及生長中,希望過渡夏天,稍後再出貼 ^^  發表於 2014-6-27 14:56
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:08:03 |顯示全部樓層
迎接621版聚的禮物(餈飯)
首次親自動手由一根鑼絲釘人手鐅吼,約15分鐘成功開了吼,今天手指頭仍有小小痛喲,但又開心啊!

20140624_082043.jpg 20140624_081903.jpg

N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:13:16 |顯示全部樓層
夏日寳寳近況

20140622_095027.jpg 20140622_095244.jpg

開花已近尾聲了
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:17:23 |顯示全部樓層
王妃雷神
20140622_093348.jpg 20140622_094723.jpg

看似塔的...
20140622_092904.jpg 20140622_092918.jpg
JoanneBB 發表於 2014-6-27 15:23:46 |顯示全部樓層

呢隻寶寶可以開咁耐花,抵讚
賞花又可以賞耐啲,心情都愉快啲

由4月尾開花到現在啦!真的開心啊!  發表於 2014-6-27 15:37
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:34:13 |顯示全部樓層

熊寳寳脫手迎夏日,接著拯救的白熊倒下,黄熊已支持不了,也倒下來 _1135.gif

20140510_185945.jpg 20140527_075917.jpg
powergun 發表於 2014-6-27 15:36:41 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:34
熊寳寳脫手迎夏日,接著拯救的白熊倒下,黄熊已支持不了,也倒下來[attachimg]453317[/attachimg]

我的熊熊暫時重OK的

恭喜你護熊成功啊!  發表於 2014-6-27 15:41
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:46:14 |顯示全部樓層
另一寶寶, 紅花多艷麗

20140602_113308.jpg 20140602_113220.jpg

orik 發表於 2014-6-27 17:36:03 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:34
熊寳寳脫手迎夏日,接著拯救的白熊倒下,黄熊已支持不了,也倒下來

好似太濕喇…我成日淋水前都捉實自己另一隻手制止自己,冬型種渡夏期間,水少最多弱d,但水多就會甩葉爛根

謝謝 orik 光臨, 這是剛制水後剛淋水後拍的  發表於 2014-6-28 00:42
almond17 發表於 2014-6-27 18:32:28 |顯示全部樓層

粒花花原來可以開咁耐,又靚又耐看,真抵讚!

Hi, almond, 每朵花只能維持3-4天,它是由5月尾一路不停開花, 相信這是今季的最後一朵花了 ^^  發表於 2014-6-28 00:47
cyamy 發表於 2014-6-27 19:38:49 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2014-6-27 15:08
迎接621版聚的禮物(餈飯)
首次親自動手由一根鑼絲釘人手鐅吼,約15分鐘成功開了吼,今天手指頭仍有小小痛喲 ...

打得好靓啊!師姐原来唔只種花叻,手藝都叻啊!

cyamy, 太過獎了,只是初作嘗試, 真的很有滿足感啊 ^^  發表於 2014-6-28 00:51
N-Blythe 發表於 2014-7-23 12:30:43 |顯示全部樓層

7月添加寶寶生力軍

20140709_084340.jpg 20140709_084418.jpg

20140709_084541.jpg 20140709_084556.jpg

N-Blythe 發表於 2014-7-23 12:35:59 |顯示全部樓層
酷夏中, 換盆了

20140711_201026.jpg 20140711_201222.jpg

20140711_201605.jpg 20140711_201726.jpg

評分

查看全部評分

ai_amoeba 發表於 2014-7-23 12:53:54 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2014-7-23 12:30
7月添加寶寶生力軍

呢個好特別哦~
佢係開緊花, 定係果d係佢既爪r?

今天細看,不是花芽 ^^  發表於 2014-7-25 09:15
Melb 發表於 2014-7-23 13:59:39 |顯示全部樓層
我見到有布紋球呀~!!!!!!!!!

它的布紋很細緻 ^^  發表於 2014-7-25 09:16
Audrey 發表於 2014-7-23 14:07:41 |顯示全部樓層

入好多喎!
謝謝上相。

謝謝版主到訪 ^^  發表於 2014-7-25 09:17
Henry麒麟 發表於 2014-7-23 15:51:21 |顯示全部樓層

好精神的多肉植物,啲相影得更pro.

謝謝Henry到訪, 請多來 ^^  發表於 2014-7-25 09:18
cwk7399 發表於 2014-7-23 21:03:57 |顯示全部樓層
很精美.......

謝謝 cwk7399到訪,請多來 ^^  發表於 2014-7-25 09:20
Melb 發表於 2014-9-13 21:32:09 |顯示全部樓層

最後宣傳:

有興趣參加比賽的花友, 明早開始可以上相去"2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽" (至2014年9月16日晚上9時正完結)

• 記得花友在上圖前先留3個帖, 再上相 (一帖10張相, 合共30張相; 不是肉質植物的/只留帖的會被取消資格)

• 在2014年9月16日晚上9時正鎖帖前, 花友可以自由更換自己栽種的多肉植物相片

• "2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽"開放時, 只限各花友點評回覆/ 對參賽者賞分, 違規回覆帖者會刪帖處理, 及作出警告. 故意屢犯及挑釁者會被禁言一星期.

• "2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽"完結後, 各參加花友會分階段獲+1獎賞分

• 投票活動會在"2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽"完結後, 安排妥當後開始~ (最多投票者, 可+1威望獎分及銀冠玉BB 一小盆以作獎勵)

2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 8&fromuid=83822
(出處: 香港園藝館)

在此預祝比賽順利, 反應熱烈, 望各花友踴躍參加,謝謝

如有任何爭議, 本人保留最終一切決定權 (包括比賽資格/取消比賽, 獎賞決定, 刪帖, 禁言等等), 敬請留意

Melb 發表於 2014-9-16 21:59:37 |顯示全部樓層

"2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽"已完滿結束

現在歡迎所有香港園藝館的花友到:
(投票站) "2014多肉花友貼圖大匯集比賽" (投票站)
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 2&fromuid=83822
(出處: 香港園藝館)

選出自己心中認為最好的8位參賽者

詳細參賽者資料及相片, 可到"2014多肉花友限時貼圖大匯集比賽"參考

希望大家多多支持, 你們的一票是對參賽者的一份動力, 讚賞,鼓勵和支持