粉紅喜蔭花 Pink Episcia 種植心得分享

作者: GOODluck20x 發表于 2012-9-17 15:03:13
42662 235
GOODluck20x 發表於 2013-4-23 15:02:20 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2013-4-22 12:46
粉紅博士…… 求救!
這兩姊妹同在去年入冬前開始種,曾有爛葉
Pink Dream 很快就ok,但 Pink Smoke 就 ...

粉紅博士 ... 尖姐系钟意捉我黎大大力咁撚化...
我推算係光線及温度不足 , 濕度倘ok , 否則應該只剩下花盆同植料 ....
#154帖有提及約半年可换介質 . 相信會有好轉.
尖姐, 你的种植環境是怎樣的呢?   圖片可以貼上來 或 whatsapp 我也可以.
回復

george 發表於 2013-4-23 16:32:08 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-23 15:02
我推算係光線及温度不足 , 濕度倘ok , 否則 ...

粉紅博士!新尊號!
回復

Dreamer 發表於 2013-4-23 17:53:16 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-23 15:02
我推算係光線及温度不足 , 濕度倘ok , 否則 ...

Dr Pink

兩姊妹的原居地(米光管),各分天下,一左一右

整個冬天全部都好 happy,只有呢兩位有爛葉的情況
現在兩姊妹已搬離老宅,組新天地(白光管,加長時間)

如換介質,需留泥膽嗎

Dreamer
小一丙班上
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-24 11:49:10 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2013-4-23 17:53
Dr Pink

兩姊妹的原居地(米光管),各分天下,一左一右

尖姐 ,

如你系的設備是花架+T5管 , 與我所提供的條件差不多 .
理論上應該生到好大盆 ,何以停頓下來 ...
1) 先建議換盆 , 泥胆處理:
可用慢水沖去鬆脫的介質 , 剩下沖不走的介質, 則可留下 . 新的介質照蓋上便可.

2) 建議开多個温箱,  盆與盆的距離遠一點 .  因很容易導致迫爛葉 .

3) 定期驅蟲系有必要, 可以考慮坊間成效最高的殺草劑 .

P.s.... Dr Pink ......好似d 頭條..變態色魔..或..同性變者......叫番鴨仔可以o麻.. =.. =
回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-3 10:34:27 |顯示全部樓層
Episcia Cleopatra

Episcia Peppermint Brocade

Episcia Pink Dream

RIO
異變個隻Episcia Peppermint Brocade真係好靚啊, 哥, 你好勁呀~  發表於 2013-5-3 10:43

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-9 15:49:55 |顯示全部樓層

粉紅喜蔭花 Pink Episcia 膠箱篇

準備物品
膠箱   12*8*8''   ( Size 隨意  )
格仔網
植料
小石粒/蘭石

今次準備了一個膠箱 , Size : 12*8*8'' . 首先於底部開一個 1'' 大洞以便去水 .  在洞上放上格仔網防止植料大量漏走 . 先放一層小石粒/蘭石約 1''  , 然後再加上植料 1.5-2'' .填上足夠植料後按喜好在植入的位置先插鬆泥土,然後輕輕壤入走莖 .  

今次選擇品種是 Episcia Pink Smoke  , 先選擇健康的走莖或頂芽 , 今次的走莖較細. 最理想葉子最好有一元或以上大的size .  處理走莖請參考此帖 #71 粉紅喜蔭花 Pink Episcia 走莖篇 . 當完成整個植株過程後 , 務必淋透整箱植株. 然後盍上蓋子或拉上保鮮纸.  正常會一星期左右便適應新的環境 .

Set 玻璃缸效果相信會更透徹 , 不過底部打洞會較麻煩 , 需用特製的玻璃鑽咀 , 鑽的過程不能用死力 . 柔力慢推 , 當穿時要立即 hold 住電並慢慢提起 , 如死力強推會很易鑽裂或撞破玻璃缸 . 鑽缸必需小心或請教有經驗人仕代為處理.  如有机會我會再作示範 .

植株曰期 27/4/2013

8/5/2013 已適應新的環境並成長了一點 .

好明顯生機勃勃~  發表於 2013-5-14 21:06
生得好快喎  發表於 2013-5-13 14:52
多謝ching賜教, 獲益良多!  發表於 2013-5-9 16:33
植株曰期 27/5/2013 是不是 27/4/2013?  發表於 2013-5-9 16:31
膠箱篇〜期待左好耐啦!  發表於 2013-5-9 16:27

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-9 16:09:45 |顯示全部樓層

粉紅喜蔭的成速也頗快 , 以下是 Episcia Cleopatra 十六天內的成長過程

24/4/2013 植株

30/4/2013 成長了一點 .

1/5/2013 顿覺有點兒单調, 倒不如多植一株进去 .

8/5/2013 已摟在一起 , 相信不出兩個月便要換缸了 . ^__.  ^

saolan  哈哈,真系好靓,好靓呀!  發表於 24 分鐘前

靚靚喜歡就ok la~

RIO  2棵一齊熱鬧好多, 無咁單調~  發表於 6 天前

有利有幣啦~ 外觀係丰富o左, 不过就好快換盆 .

哈哈,真系好靓,好靓呀!  發表於 2013-5-15 14:48
RIO
2棵一齊熱鬧好多, 無咁單調~  發表於 2013-5-9 16:12
回復

RIO 發表於 2013-5-13 12:44:53 |顯示全部樓層
經過漫長既冬季以後, 我d厠紙睇黎要重新開始,
我屋企近海, 冬天特別凍, 又潮濕,
試過入溫箱密封, d厠紙都發毛
好在終於回暖了

最艷麗既妖后

嬌嫩既pink dream

瘦了身既大隻仔Episcia Peppermint Brocade

淡色了的Episcia Moonlight Valley

剩返1大1小既pink satin

嬌滴滴既unpredictable helen

回復

claudiatang 發表於 2013-5-13 12:51:12 |顯示全部樓層
我想送我盆病美人去你家診所急救。請問收不收新症?

如有需要妳可以 pm 我丫 ^___ .^  發表於 2013-5-13 14:23
回復

lillian02 發表於 2013-5-13 13:26:23 |顯示全部樓層
鴨兄, 我跟住你個帖整左個膠箱

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-13 14:27:58 |顯示全部樓層
lillian02 發表於 2013-5-13 13:26
鴨兄, 我跟住你個帖整左個膠箱

整得几好呀!! 見你好有心机开边位哂洞
有冇上蓋或拉上保鮮纸保濕呀 ???
重點一定要夠光呀就生得好快!  

有塊膠片做蓋 夠光,上午對面樓白色外牆反光,下午西斜入屋  發表於 2013-5-13 14:39
回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-13 14:38:34 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2013-5-13 12:44
經過漫長既冬季以後, 我d厠紙睇黎要重新開始,
我屋企近海, 冬天特別凍, 又潮濕,
試過入溫箱密封, d厠紙都 ...

妹,

有进步呀! 比當年妖后個態好好多 !!  
要改善只有湿度 , 葉係偏乾吾夠弹性 .
但我相信妳找吾到咁大個温室罩住晒佢地.
倒不如全推去東位曬太陽 , 但一定要每天觀察 ,
定時淋水 . Add oil 呀!!!!

RIO
好的, 我會跟從你指導去做:)  發表於 2013-5-13 14:58
回復

sandylam 發表於 2013-5-14 00:01:49 |顯示全部樓層
博士,

我想問下喜蔭殺蟲用洗潔精火酒水可以嗎?
我打算今個星期做殺蟲。
回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-14 15:24:30 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2013-5-14 00:01
博士,

我想問下喜蔭殺蟲用洗潔精火酒水可以嗎?

Hi Sandy  

洗潔精 , 火酒都可以 .  個人偏好用殺蟲劑多一點 .
由於個別品種長期放於温室 ,所以每3-4個月做一次殺蟲是必要的 .

下次吾洗叫博士......叫肥鴨就可以..
回復

Sergio 發表於 2013-5-14 20:10:11 |顯示全部樓層

經過一個冬天之後係時候交下功課比ching了.   
首先要多謝ching係花朋貓友中送贈o既 E. Pink Smoke 插葉版, 今天已開花了不過葉色跟一般喜蔭無異.  

E. Pink Smoke 插葉版今天的花容

E. Pink Smoke 插葉版回家時的容貌

同場加影113花朋貓友聚會中ching送贈的妖后.  多謝ching!  
希望ching收貨.  

saolan  好有趣呀!D色都好靓,只系唔一样 !
Workingbee  PINK SMOKE 咁似PINK ANTHPER 既

好似workingbee所講又真係幾似PINK PANTHER

好有趣呀!D色都好靓,只系唔一样 !  發表於 2013-5-15 14:47
PINK SMOKE 咁似PINK PANTHER 既  發表於 2013-5-14 23:35
回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-15 10:55:32 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2013-5-14 20:10
經過一個冬天之後係時候交下功課比ching了.   
首先要多謝ching係花朋貓友中送贈o既 E. Pink Smoke 插葉版, ...

C姐 ,

E. Pink Smoke 插葉版又真係好多變化 , 妳盆偏綠 , 我盆偏啡黃 !

雨林 Ching 盆系金黃

妖后種得好令讶!!! 自然光出D 顏色系靚 D ,  記住定期換種料!!! 加油呀!!  

我想問, 換植料點換, 是洗根還是去根?  發表於 2013-5-15 11:32
真係千變萬化, 老師我會努力加油!  發表於 2013-5-15 11:15
多彩多姿,變化無窮。  發表於 2013-5-15 11:05
回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-15 12:37:48 |顯示全部樓層
Juna  我想問, 換植料點換, 是洗根還是去根?  發表於 半小時前

我做法系將泥胆拎去瓷盤慢水沖洗 , 舊植料沖到所剩無几後 , 過長o既根可以修剪一吓 . 之後準備大dd o既盆 , 連少許舊植料入植去就可以.植株法同細盆差不多 .

Sergio  真係千變萬化, 老師我會努力加油!  發表於 半小時前
claudiatang  多彩多姿,變化無窮。  發表於 1 小時前

妳地加油!  

明白  發表於 2013-5-15 22:22
ching, 請問夏天&冬天做法有沒有分別呢?  發表於 2013-5-15 12:39
回復

GOODluck20x 發表於 2013-5-15 15:38:00 |顯示全部樓層
Sergio  ching, 請問夏天&冬天做法有沒有分別呢?  發表於 2 小時前   

如果妳有灯架温箱, 其實一年四季都可以換植料 .  至於冬天季節而系放露台就吾建議換植料住, 等春天暖番D 先好換.  

明白. 多謝ching!  發表於 2013-5-15 16:37
回復

c.heather 發表於 2013-5-15 17:11:25 |顯示全部樓層
很喜歡Pink Dream粉紅葉配粉紅花的組合,
見到鴨大的這個帖,心癢癢也想養一株

Ep. Pink Dream 系好令 ! ^__. ^  發表於 2013-5-16 09:54
回復

lemon12 發表於 2013-5-15 23:44:41 |顯示全部樓層

大大,呢缸係我喺414聚會抽中kelly送出既獎品~
而家已經生到貼缸邊,請問需唔需要換盆?我怕唔夠空間俾佢會爛葉

哇....無見一個月, 可以變得咁大, 勁 :)  發表於 2013-5-16 17:06
回復