粉紅喜蔭花 Pink Episcia 種植心得分享

作者: GOODluck20x 发表于 2012-9-17 15:03:13
42543 235
GOODluck20x 發表於 2013-1-10 20:24:18 |顯示全部樓層

Episcia Pink Dream

purplestar  嘩!鬼火咁靚呀!  發表於 29 分鐘前
可惜Pink Episcia吾係你杯茶

無法啦!屋企無位呀!我又未到家,唔敢沾手咁高難度的植物呀!  發表於 2013-1-11 23:10
嘩!鬼火咁靚呀!  發表於 2013-1-11 10:44

評分

查看全部評分

LEUK9884 發表於 2013-1-11 08:50:38 |顯示全部樓層
其實粉紅喜蔭好粗生 , 唔使太緊張  , 我種係室內燈照 ,  空氣濕度50 左右!
冬天唔理佢 , 枯晒d葉得番支棍 , 進入休眠狀態 , 春天到就會醒架啦 !
(個人經驗 , 唔岩睇唔好打頭 ! )

e道全部思文人 , 吾會打頭 的! haha  發表於 2013-1-11 09:49
GOODluck20x 發表於 2013-1-11 09:48:13 |顯示全部樓層
LEUK9884 發表於 2013-1-11 08:50
其實粉紅喜蔭好粗生 , 唔使太緊張  , 我種係室內燈照 ,  空氣濕度50 左右!
冬天唔理佢 , 枯晒d葉得番支棍 ...

係呀~ 我都有盆放窗台 , 可以話又乾又凍.
有爛葉, 但整体尚算健康
當回春時自然又會回復漂亮.
土豆貓 發表於 2013-3-26 14:31:48 |顯示全部樓層

鴨兄, 你囡囡幾好嗎? 我既妖后生左兩個花冧出黎呀, 我係咪應該摘走佢等佢生得壯d呀?

P1090245 (Small).JPG
GOODluck20x 發表於 2013-3-26 21:40:30 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2013-3-26 14:31
鴨兄, 你囡囡幾好嗎? 我既妖后生左兩個花冧出黎呀, 我係咪應該摘走佢等佢生得壯d呀?

...

豆豆,

種得几好Y!只要有定期施,花冧糸不甪摘走的.  放心!沒問題的,由她開吧!

現在只是有点咳.有心了!謝謝!  

錦就好啦, 佢好快會完全康復!!! 多謝指教!!  發表於 2013-3-27 09:31
george 發表於 2013-4-17 13:41:53 |顯示全部樓層
鴨哥哥,這就是whatsapp所講的兩株粉紅喜蔭...不知有甚麼分別

GOODluck20x 發表於 2013-4-18 09:52:06 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-4-17 13:41
鴨哥哥,這就是whatsapp所講的兩株粉紅喜蔭...不知有甚麼分別

Ching

以我 2 盆為例 , 圖中右面是  E.pink brocade  , 左面是E. pink shimmer valley .
2 盆購入的時間距離不遠, 单看圖顏色是差不多 , 個人感覺 pink brocade  的成速快一點 .
葉的比例濶一點 , 而實物顏色亦深一點 .

单看 Ching 圖片, 頗難推測品種名稱 ,  如同期開始種植可以用以上特徵作參考.
有令一個見議, 我给你 E.pink brocade  &  E. pink shimmer valley 的小苗作實驗用途 ,
用相同環境相同處理方法 . 若干時侯作出结論後再对比本身的2 盆是否有相同特徵再作定論.

點分呀!  發表於 2013-4-18 20:04
saolan 發表於 2013-4-18 10:03:08 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 09:52
Ching

以我 2 盆為例 , 圖中右面是  E.pink brocade  , 左面是E. pink shimmer valley .

真的好相似, 它们的花有冇分别 ?
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 12:26:09 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2013-4-18 10:03
真的好相似, 它们的花有冇分别 ?

美女,

之前曾經開過花, 冇記錯同Episcia Moonlight Valley 一樣都係橙色小花.

後面4個青色既生果幾時有得食!?~~~  發表於 2013-4-18 14:05
好多走茎,西利阿!  發表於 2013-4-18 13:58

評分

查看全部評分

小野貓 發表於 2013-4-18 12:36:13 |顯示全部樓層
嘩~~~一地燈籠~~~

嘩~~~ Thx!!! 貓姐 >0< ~~~  發表於 2013-4-18 12:45
freda 發表於 2013-4-18 12:52:01 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2013-4-18 12:36
嘩~~~一地燈籠~~~

N 個like~~~
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 14:54:25 |顯示全部樓層
多月前曾送出Episcia pink smoke 插葉板 .
網友非常有心 , 今天 whatsapp 相片给我 .
金啡與翠綠襯托出獨有的高雅  ,
健康而強壯的走莖散發著凌亂美 .

相片提供雨林

個色好靚  發表於 2013-4-18 18:31
金啡+翠綠, 好特别呀  發表於 2013-4-18 16:09
隻色好有秋天感覺  發表於 2013-4-18 15:29
RIO
好靚丫, 個色好Grand~  發表於 2013-4-18 15:01
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 15:27:41 |顯示全部樓層

小野貓  後面4個青色既生果幾時有得食!?~~~  發表於 1 小時前
得番 3 隻乍, 有隻送o左比 frd . 布纹球吾知有冇毒wo >.0<

saolan  好多走茎,西利阿!  發表於 1 小時前
美女, 妳盆妖后遲D一樣可以咁西利阿!

RIO  好靚丫, 個色好Grand~  發表於 18 分鐘前
妹, 今日咁好口o既 , 妳吾係話好似一種林林地o既色o羊?

RIO
今日係special day, 只要哥你開心就ok:)  發表於 2013-4-18 16:36
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 15:44:24 |顯示全部樓層
淺粉紅的葉子  ,  淺黃色的花兒
淺粉紅的花裙 ,   少女清雅的微笑

太可愛啊!她媽媽是.......?  發表於 2013-4-18 19:59
!  發表於 2013-4-18 17:03
RIO
秀秀, 佢係異變出來架, 真係好靚, 又特別~  發表於 2013-4-18 16:37
黄色的花,好靓好靓 (咁细都有花,哈哈)  發表於 2013-4-18 16:11

評分

查看全部評分

GOODluck20x 發表於 2013-4-18 17:30:42 |顯示全部樓層

近曰有網友問為何家中的粉紅喜蔭花大得好慢, 有爛葉情況, 夏天時好好的, 入秋還可以, 冬天开始不停爛葉 , 到春天已俺俺一息 .何解呢? 是否有出錯的地方 ?

以我常接觸的花友為例 , 她/他們提供的環境條件如下 :
1)人工花架 T5 管
2)放窗台自然光
3)花園玻璃温室房

如放窗台的花友可留意以下文字.

光線
我個人傾向用自然光這理念去種植粉紅喜蔭花 , 之前曾經講過放窗台後出的原色更明顯 .但自然光也有缺點 , 如下雨季節不是整天灰喑,而是整個月也灰喑 . 植株在下雨季節而沒補光的情況下可說一個沖激 , 如果是爛葉中的小苗以這陰暗的光線下, 停頓下來已算是好事,速步向死亡也是意料中事.因為運送養份的葉片不断損耗 , 而新葉生長不及爛葉速度 .如有花友遇以上情況 , 應盡快補光 ,把爛葉的部分剪去, 然後塗上 Hifresh 切記在小苗階段不要放棄只是爛了一點的葉片 .  當植株正常復原後 ,  爛葉速度亦相对減慢 .何不剪去整塊爛葉不是更好看嗎? 对! 没爛葉確實好看! 但小苗只有5塊葉 , 4塊也爛了 再剪下去誰運送養份呢? 再剪下去誰運送養份呢? 所以要保留餘下的部份只需要把爛了的地方剪去 .正如早前提及的方法 .

温/濕度
在冬天季節中 , 窗台的温度與濕度是極度低 . 温度不能長期陪迴於 12-15 度 . 因喜蔭花承受不了長時間低温 . 低温與低濕令葉片硬化 , 繼而整体爛葉 . 所以温度盡可能维持20度或以上 . 窗台使用温室是有一定的需要 , 尤其在小苗階段 . 營造濕度最理想的方法是把水粉噴於温室箱的頂部 , 盡可能不要令水份接觸葉面 . 在温度低與濕度高的情況下葉面有積水的話會導致快速爛葉 . 這與花架人工光線處理上有點差別. 因人工光線產生熱能, 水分得以蒸發, 故此花架濕度會比窗台低.  

介質
粉紅喜蔭花成長速度頗快 , 对介質所含的養份有一定需求 . 我會建議半年轉盆换一次介質 .好讓植株能攝取足夠養份健康地成長 .

结論
粉紅喜蔭糸需要投放一定資源先會生得漂亮動人 , 需要您去適心照料 . 當她安定後會漸漸成長 .假以時日將有成群結隊穿上粉红長裙的美女迎向您, 對您微笑 .

RIO  好文采, 勁啊^^  發表於 26 秒前
妹最乖! 快D錫啖! >.0<

陣容鼎盛 ^0^  發表於 2013-4-22 16:57
點只成群結隊!簡直係排山倒海^.^  發表於 2013-4-18 20:02
好美丽的粉红喜蔭 ! 靓到冇朋友!  發表於 2013-4-18 18:03
RIO
嘩,我驚你d妹排哂隊來索吻wor....haha...  發表於 2013-4-18 17:37
RIO
好文采, 勁啊^^  發表於 2013-4-18 17:34

評分

查看全部評分

george 發表於 2013-4-18 19:10:55 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 09:52
Ching

不用給我啦,家中的兩株已經很足夠,謝謝你
Dreamer 發表於 2013-4-18 20:01:14 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 14:54
多月前曾送出Episcia pink smoke 插葉板 .
網友非常有心 , 今天 whatsapp 相片给我 .
金啡與翠綠襯托出獨有 ...

Episcia pink smoke 插葉板

鴨哥哥,唔記得左添 我排到未呀
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 21:42:41 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2013-4-18 20:01
Episcia pink smoke 插葉板

鴨哥哥,唔記得左添 我排到未呀

喜歡就下次拎比你丫~

超喜歡!多謝鴨哥哥^^  發表於 2013-4-18 21:45
GOODluck20x 發表於 2013-4-18 21:59:08 |顯示全部樓層
Juna  個色好靚  發表於 3 小時前
多謝 Juna 姐 ^^

lillian02  隻色好有秋天感覺  發表於 6 小時前
糸呀!好特別!

Dreamer  點只成群結隊!簡直係排山倒海^.^  發表於 1 小時前
如果這箱是 Pink Dream 就更夢幻了

RIO  嘩,我驚你d妹排哂隊來索吻wor....haha...  發表於 3 小時前
妹,边有咁多艶福 ..haha

saolan  金啡+翠綠, 好特别呀  發表於 5 小時前
saolan  好美丽的粉红喜蔭 ! 靓到冇朋友!  發表於 3 小時前

美女, 插葉 Pink smoke 特別在過程顏色在不同季節會有輕微改變 !  努力丫! 妖后找到好主人, 相信會更開心!

如果這箱是 Pink Dream 就更夢幻了 <---- 直接留個地址,我要打劫<<<<<<  發表於 2013-4-19 01:07
Dreamer 發表於 2013-4-22 12:46:29 |顯示全部樓層

粉紅博士…… 求救!
這兩姊妹同在去年入冬前開始種,曾有爛葉
Pink Dream 很快就ok,但 Pink Smoke 就停唔到,仲唔多曉大,有咩建議呢?試換泥好嗎?

2013.02.16 / 2013.04.16 兩個月內的分別

Dreamer 姐,粉紅博士這個名稱很棒啊 ^^  發表於 2013-4-22 12:50