天台實驗場 ~ 球根篇 ~ 03052018

作者: xx_Luca 發表于 2012-9-16 11:11:46
13319 119
xx_Luca 發表於 2014-4-20 01:02:41 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2014-4-19 03:54
自交种子,有時會有好多驚喜,睇我D诱惑就知啦

可以有咁多唔同面貌,好有趣 ~
請問係咪同一造種子 ?

我感覺即使同一棵,都唔係次次開花同一個樣,又可能和球既狀態有關,92兄有咩睇法可以分享嗎 ?

回復

ae92 發表於 2014-4-20 01:53:50 來自手機 |顯示全部樓層

佢地係自交种子,都唔記得有幾個果夾,,最簡单天氣都有影響,今年d花開得比较細,花季又遲左成個月,唔止我係咁,d色又冇咁靚
回復

xx_Luca 發表於 2014-4-20 11:37:34 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2014-4-20 01:53
佢地係自交种子,都唔記得有幾個果夾,,最簡单天氣都有影響,今年d花開得比较細,花季又遲左成個月,唔止 ...

欣賞完92兄既誘惑,忽然有些疑問:
如果種子繁殖存在不穩定性,咁農場繁殖出售既朱, 全部都係側球 ?
每年生產到既側球始終有限,點都唔及用種子出得多喎 ???
定抑或,用更高技術--- 切球 ?????
請指教

回復

xx_Luca 發表於 2014-4-20 11:40:23 |顯示全部樓層
的確唔係次次既花都同一個樣。
今年的 christmas gift,由純白色變左有一抺紅影...

回復

ae92 發表於 2014-4-20 17:55:48 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-4-20 11:37
欣賞完92兄既誘惑,忽然有些疑問:
如果種子繁殖存在不穩定性,咁農場繁殖出售既朱, 全部都係側球 ?
每年 ...

繁殖要同母球冇分別既切球係其中一個方法,如果母球都唔穩定,切出來的子球都係一樣,如果係雜交品種最好睇多兩三年先,你都唔想出左一堆年年開花都唔同樣既朱朱

哈哈, 咁咪好有抽獎feel !? 謝謝回覆 ~  發表於 2014-4-20 22:54
回復

梅谷花子 發表於 2014-4-24 09:28:37 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2014-4-20 17:55
繁殖要同母球冇分別既切球係其中一個方法,如果母球都唔穩定,切出來的子球都係一樣,如果係雜交品種最好睇 ...

雜交自育新品種,真是好有趣,同一個種夾出來的種子開的花竟然都有不同,是趣味! 也是驚喜! 如果開出的花,是你喜愛的,真的是很有中獎 feel !
回復

xx_Luca 發表於 2014-8-7 18:15:44 |顯示全部樓層

屈晌後排的種子球鬼鼠開花,俾蝸牛咬到爛哂 ><

記錄 2013年7月播的美人魚、焦點等,太遲換盆,沒有長很快。

回復

xx_Luca 發表於 2014-12-26 13:58:54 |顯示全部樓層

樓上那盆種子球,唔對比都唔留意,已經大左好多 ...

半月前花墟買左兩盆小東西,已經抽花喇 ~

慳返雪球、等發芽既功夫,最重要係一d 都唔貴。
年年都好似咁就好喇 ~

反而自己發既鬱金香,由9月買返來攪,到而家先係咁樣 ...

回復

xx_Luca 發表於 2015-1-8 15:45:51 |顯示全部樓層

早幾日 ...

今日 ...

香香的啊 ~

回復

Melb 發表於 2015-1-9 21:02:31 |顯示全部樓層
請問是葡萄風信子嗎?

係啊,係葡萄風信子。  發表於 2015-1-10 00:12
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-18 13:15:34 |顯示全部樓層
補返 Iris 既相 ~

回復

joeychan 發表於 2015-1-18 21:20:30 |顯示全部樓層

xx_Luca,你棵鬱金香而家點呀!有冇相睇呀! 我六棵中有2棵係Flaming Parrot,雪咗6weeks 落盆種咗足足65日而家先見開花,朵花重係綠色未轉黃紅色,呢隻花係咪叫鸚鵡群 - (網上資料寫 : 花瓣扭曲見不規則鋸齒花邊,晚春開花),我見資料寫鬱金香有早,中,同晚春開花,相信晚春的品種係要60幾日先開花啦! 真係等到頸都長,相問你舊年種係咪都要咁多日先開架?
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-18 23:32:06 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-18 21:20
xx_Luca,你棵鬱金香而家點呀!有冇相睇呀! 我六棵中有2棵係Flaming Parrot,雪咗6weeks 落盆種咗足足65日 ...

大左 d,見到花苞喇 ~
但種 8 粒只剩下 6 粒咋。
因為有兩粒零舍耐先肯出芽,出芽以後又唔肯長大,我挖出黎睇原來個球底生哂蟲

我記得舊年都要成個月先出芽,跟住又要等一個月左右先開花。
今年呢盆入泥計應該都差不多兩個月喇。
呢兩日有時間就幫佢地影相吧 ~  
回復

joeychan 發表於 2015-1-19 00:09:49 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-18 23:32
大左 d,見到花苞喇 ~  
但種 8 粒只剩下 6 粒咋。
因為有兩粒零舍耐先肯出芽,出芽以後又唔 ...

咁即係晚花品種---鸚鵡群(Parrot Tulips) ,係要兩個幾月先開啦! 我重以為佢哋有咩問題唔識開花,好彩最終都開到花
重有要讚下你啲朱朱種得好靚呀!
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-21 11:14:37 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-19 00:09
咁即係晚花品種---鸚鵡群(Parrot Tulips) ,係要兩個幾月先開啦! 我重以為佢哋有咩問題唔識開花,好彩最 ...

謝謝 ~ 我 d 朱種得好求其咋,剛剛又爛左隻新朱 ...

parrot mixed,8粒得返6粒,又有一粒發育不良俾我剪左頂 ...

側芽都想開花,但睇怕開唔到,唔夠壯 ...

另一盆 Quebec,聖誕入泥。旁邊一圈係舊年既 Rococo 死剩種。

諗住養下球,但佢又抽花,都係嘥氣

放埋友人送贈的番紅花,6粒得返 4粒,剛現花苞但細到影唔到

回復

joeychan 發表於 2015-1-22 01:03:05 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-21 11:14
謝謝 ~ 我 d 朱種得好求其咋,剛剛又爛左隻新朱 ...

啲Parrot 真係開得好鬼慢! 希望你呢6個開得靚啲啦! 我都係bun bun 特價$35時買咗包Quebec,3/1/15雪咗,想雪到4 weeks 31/1/15種,你相呢張種咗幾多日架? 生得係咪好慢?
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-22 11:55:01 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-22 01:03
啲Parrot 真係開得好鬼慢! 希望你呢6個開得靚啲啦! 我都係bun bun 特價$35時買咗包Quebec,3/1/15雪咗, ...

希望承你貴言啦﹗
其實今年都係好失敗,花桿咁短好難睇 ... 只望開到花,明年再改進吧。

你就好啦,買到特價貨 ~
Quebec 我係後來手痕買的,原本只計劃每年種一款,慢慢玩
呢張相入泥差不多一個月,出芽快但長得慢 ...
呢個只係我個人情況。例如今年我用既泥比較實,可能都有影響。

回復

joeychan 發表於 2015-1-22 20:45:06 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-1-22 11:55
希望承你貴言啦﹗
其實今年都係好失敗,花桿咁短好難睇 ... 只望開到花,明年再改進吧。

Parrot花枝短,你可以試下放置室內陰涼地方幾日,唔曬太陽,應該會長返啲,我之前第一棵pupple prince 都試過係咁,一星期已正常番,鬱金香bun bun 而家特價$25包,重平! 不過質數同款式已經麻麻,我買嗰包都有一個爛咗,希望雪完重有得種啦!
回復

xx_Luca 發表於 2015-1-23 11:55:32 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-22 20:45
Parrot花枝短,你可以試下放置室內陰涼地方幾日,唔曬太陽,應該會長返啲,我之前第一棵pupple prince 都 ...

e+ 已經轉放樹下遮蔭,睇下會唔會好 d ~
parrot 似乎特別麻煩啊,之前種其他款好簡單,唔洗點理 ...

$25 好平   ... 夠唔夠時間雪球呢 ...

回復

xx_Luca 發表於 2015-3-29 10:47:14 |顯示全部樓層

又到朱仔開花既時候 ~

鳳蝶去年消苞,今年終於順利開花。
等左足足兩年半,巧之動啊

回復