請教這是那個品種的拖鞋蘭. 謝謝

作者: patrickn 發表于 2008-5-17 15:29:50
2724 14
這是我上年買的拖鞋, 一直都唔知佢係那個品種. 唔知有無人認得出, 可話俾我知?

另外, 上年買回來後, 到現在都未再開花 (買回來時, 開緊花的), 請指教一下, 應如何種植才好.
謝謝.

遠睇

遠睇

近睇

近睇
Tobias 發表於 2008-5-17 15:56:59 |顯示全部樓層
這棵會是Paph. concolor嗎?
是這個花嗎?

還是這個樣子?
bellatulum

回復

patrickn 發表於 2008-5-17 16:25:11 |顯示全部樓層
我剛剛找到去年開時花的相.

Tobias, 你很厲害, 一睇就知. 請問點先種得好呀?? 謝謝.
回復

patrickn 發表於 2008-5-17 16:26:38 |顯示全部樓層
顏色似上邊個棵, 花紋就似下邊個棵. 咁即係點呀?
回復

Tobias 發表於 2008-5-17 16:41:06 |顯示全部樓層
咁應該係Paph. conco-bellatulum,即是以上兩隻的交配種
回復

Tobias 發表於 2008-5-17 16:52:10 |顯示全部樓層
其實我都唔係太識種拖鞋,種極都唔開花,我都想請教下d高手點先種得好。

我有好多盆拖鞋蘭的葉子都越種越細,我甚至有一棵越南美人(Paph. delenatii)種了四年,長了五、六個新株,不過母株的葉子就長得又細又短又樣衰,咁多年都冇開過花。唔知有冇人可以教教我點做呢?謝謝
回復

patrickn 發表於 2008-5-17 20:53:51 |顯示全部樓層
在等高人教路的同時, 我看了一篇有關 Paph. 的文章 (http://ladyslipper.com/1stpaph.htm), 你有看過嗎?

文章提到, 較易種植的拖鞋的種法. 當中提到 "Paphs only produce one inflorescence per growth" 是不是指 "每棵拖鞋只有開一次花, 要再開花就要有新芽出, 再待新芽長大到開花的大小"??
回復

Tobias 發表於 2008-5-17 21:34:34 |顯示全部樓層
沒錯,拖鞋蘭不像一般蘭花一樣可在同一株不斷開花.
母株開過花就不會再長新葉,只有等新芽長出來,等牠長大至成株,才能有機會開花.
回復

patrickn 發表於 2008-5-17 22:38:57 |顯示全部樓層
oh.. ic. Thanks
好彩上似開花後, 都有兩三個新芽長出來.

希望佢地快高長大. BTW, 新芽要長多耐才可開花呢?
回復

Exodus 發表於 2008-5-17 23:54:38 |顯示全部樓層
原帖由 patrickn 於 2008-5-17 16:25 發表
我剛剛找到去年開時花的相.

Tobias, 你很厲害, 一睇就知. 請問點先種得好呀?? 謝謝.

呢棵岩岩係中間果隻XD
回復

Tobias 發表於 2008-5-18 13:56:12 |顯示全部樓層
行叔,要解釋就唔好講得咁隱晦啦
Paph. wenshanense係bellatulum同concolor的天然雜交種
Paph. Conco-bellatulum係bellatulum同concolor的人工交配種
但係依家D人都唔一定會區分。有D人甚至寫"Paph. conco-bellatulum",寫細階當原種睇就算數。
蘭花專家,請問我有冇講錯呀?咁依你o既專業意見以上果隻係wenshanense定Conco-bellatulum呀?唔該晒!!
回復

patrickn 發表於 2008-5-18 15:07:27 |顯示全部樓層
人工雜交定係自然雜交都睇得出??!! 專家真係專家.
回復

Exodus 發表於 2008-5-18 16:24:20 |顯示全部樓層
原帖由 Tobias 於 2008-5-18 13:56 發表
行叔,要解釋就唔好講得咁隱晦啦
Paph. wenshanense係bellatulum同concolor的天然雜交種
Paph. Conco-bellatulum係bellatulum同concolor的人工交配種
但係依家D人都唔一定會區分。有D人甚至寫"Paph. conco-bellatulum" ...

友壇某post, avery曾經描述過不過好耐以前
回復

sammy 發表於 2008-5-18 17:28:58 |顯示全部樓層
回復

sammy 發表於 2008-5-18 17:44:03 |顯示全部樓層
然則3樓和5樓都應是Paph. wenshanense了,即以前所謂的conco-bellatulum

不過既然wenshanense也有細斑,怎樣和細碎斑點的人工bellatulum x concolor區別出來呢?
回復