Emerald City自己授粉後結果

作者: tata 發表于 2007-8-9 15:19:23
3410 16
Emerald City自己授粉後結果, 不過有高人話自己授粉後嘅種子種出嚟唔靚, anyway, 如果真係有種子我都會試,吓種~

自己授粉

自己授粉

果實好大粒

果實好大粒
Joyce 發表於 2007-8-9 15:28:18 |顯示全部樓層

自己情不自禁就...授粉起來...不需人手
回復

cross 發表於 2007-8-10 00:01:05 |顯示全部樓層
各花入各眼
自己授又有何不可
回復

Fonica 發表於 2007-8-10 00:10:12 |顯示全部樓層
靚吾靚都好.....都係佢地自己既愛情結晶品呀.....妳唔養就比我幫妳養啦 ~我屋企大把位
回復

charles604498 發表於 2007-8-10 11:02:25 |顯示全部樓層
其實Emerald City同Emerald Love Sport點分??因為佢地實在太似樣!
回復

Tony 發表於 2007-8-10 11:39:01 |顯示全部樓層
Emerald City----------------->綠色中條白色邊條
Emerald Love Sport-------->綠色中條白色邊條

回復

花花公子 發表於 2007-8-10 16:12:20 |顯示全部樓層
Krista
妳盆Emerald City係咪不停開花好耐?d葉片有少少變弱。
回復

tata 發表於 2007-8-10 17:23:14 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-8-10 16:12 發表
Krista
妳盆Emerald City係咪不停開花好耐?d葉片有少少變弱。

係呀~其實佢啲葉好多同期變得好深色, 我上個星期剪咗一圈葉, 放番啲無咁光嘅位, 因為之前個位好光, 唔知關唔關事變到啲葉咁?
回復

feufeu 發表於 2007-8-10 17:24:38 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-8-10 11:39 發表
Emerald City----------------->綠色中條白色邊條
Emerald Love Sport-------->綠色中條紫白色邊條

不是掉轉嗎?

Emerald City
8237,7/28/95,S. Sorano. Single chimera pale lavender sticktite pansy/green stripe. Medium green, plain. Standard
回復

tata 發表於 2007-8-10 17:29:42 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2007-8-10 17:24 發表

不是掉轉嗎?

Emerald City
8237,7/28/95,S. Sorano. Single chimera pale lavender sticktite pansy/green stripe. Medium green, plain. Standard

係呀~我記得我喺KENNY度買嗰時佢話我呢隻有啲紫色所以買咗呢隻, 不過我開朵就無, 記憶之中好似有開過紫紫哋~
feufeu, 你俾我個白天鵝好似有花呀, 返公司先post上嚟俾你睇呀~咁細都有花呀, yeah~
回復

feufeu 發表於 2007-8-10 17:33:02 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-10 17:29 發表

係呀~我記得我喺KENNY度買嗰時佢話我呢隻有啲紫色所以買咗呢隻, 不過我開朵就無, 記憶之中好似有開過紫紫哋~
feufeu, 你俾我個白天鵝好似有花呀, 返公司先post上嚟俾你睇呀~咁細都有花呀, yeah~ ...

嘩, 咁細都有花, 你好叻呀! 等我比d多花我個b食先...
回復

tata 發表於 2007-8-10 17:37:47 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2007-8-10 17:33 發表

嘩, 咁細都有花, 你好叻呀! 等我比d多花我個b食先...

哎呀~我無俾多花佢呀~ 我見佢唔大就搬咗佢返屋, 點知佢有花喎~都可能係你養得好, 打好咗個底先呀, 呵呵~
回復

feufeu 發表於 2007-8-10 18:01:19 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-10 17:37 發表

哎呀~我無俾多花佢呀~ 我見佢唔大就搬咗佢返屋, 點知佢有花喎~都可能係你養得好, 打好咗個底先呀, 呵呵~

... 我 d 花花最近唔係幾掂, 有些有透明葉 (但公司有24-7冷氣, 無理由熱親...).. 自己又好忙, 攪到有d魚骨苗掛了..
回復

tata 發表於 2007-8-10 18:03:38 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2007-8-10 18:01 發表

... 我 d 花花最近唔係幾掂, 有些有透明葉 (但公司有24-7冷氣, 無理由熱親...).. 自己又好忙, 攪到有d魚骨苗掛了..

哎呀~我有啲插葉都透明呀~ 你啲魚骨苗都好大架喎, 都掛?
回復

feufeu 發表於 2007-8-10 18:16:23 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-10 18:03 發表

哎呀~我有啲插葉都透明呀~ 你啲魚骨苗都好大架喎, 都掛?

啲魚骨苗係五月尾尾播種的, 本來好好地.. 但六月底時見佢地好似好迫, 所以 repot... 之後就唔多生長... then掛了一些. 現在還很細, 不過剩餘的都回復綠色 (之前變黃了!! )
回復

charles604498 發表於 2007-8-10 18:29:25 |顯示全部樓層
原來係咁分辦,多謝各位!
回復

Tony 發表於 2007-8-10 23:40:40 |顯示全部樓層
sorry~~~~打得too fast ~~~~~請原諒
回復