舊網花友分享種子Sinningia SP Rio das Pedras

作者: tata 發表于 2007-8-9 14:59:33
7199 70
舊網花友(好似叫chris)分享種子Sinningia SP Rio das Pedras, 發芽後都好大棵呀, 搬咗佢地入vip房
sallyn_n 發表於 2007-8-9 15:29:42 |顯示全部樓層
妳昵個溫室好正呀~
回復

Apple 發表於 2007-8-9 15:58:00 |顯示全部樓層
个VIP Room 好靓啊~~~

D种子系未要好长时间先发芽?我D种子入佐土10几日啦,么动静都无
回復

八王爺 發表於 2007-8-9 15:58:06 |顯示全部樓層
美麗的花房。

我也要把那些死淨种迷岩放入去。
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-9 16:01:27 |顯示全部樓層
女孩的擺設真別緻....
相比我的膠兜.........

http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=3    <---帖 56

同妳換隻蘋果o丫..
回復

tata 發表於 2007-8-9 16:42:32 |顯示全部樓層
原帖由 Apple 於 2007-8-9 15:58 發表
个VIP Room 好靓啊~~~

D种子系未要好长时间先发芽?我D种子入佐土10几日啦,么动静都无

我記得都要兩星期先發芽, 初時仲以為唔得, 發芽就好開心呀~記得加蓋保濕會好啲架~
回復

Apple 發表於 2007-8-9 16:49:00 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-9 16:42 發表

我記得都要兩星期先發芽, 初時仲以為唔得, 發芽就好開心呀~記得加蓋保濕會好啲架~

多谢Krista,加佐蓋保紧濕啦,之前有个姐姐话10日就出苗,我个10几日无动静,有D担心
再耐心等等咯
回復

soniamok 發表於 2007-8-9 17:09:06 |顯示全部樓層
等我都貼下圖先,我呢 d 係 kong 大大係 6月時俾的。噚日先岩岩轉咗去圖中既玻璃器皿度。
回復

八王爺 發表於 2007-8-9 17:23:17 |顯示全部樓層
好嘢丫!

我的「魚骨」都係 kong姐送的。
好彩冇全部热死晒。不过,依家住緊「膠箱」,深切治療中!
回復

tata 發表於 2007-8-9 17:34:49 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-8-9 17:09 發表
等我都貼下圖先,我呢 d 係 kong 大大係 6月時俾的。噚日先岩岩轉咗去圖中既玻璃器皿度。

你啲大過我啲好多呀~但係左邊嗰盆都好大喎
回復

soniamok 發表於 2007-8-9 17:38:30 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-8-9 17:23 發表
好嘢丫!

我的「魚骨」都係 kong姐送的。
好彩冇全部热死晒。不过,依家住緊「膠箱」,深切治療中!

我 d 「魚骨」有好多好多都健康成長中,如果你有需要(萬一深切治療中的撐不住),我可以俾幾株你啦
回復

soniamok 發表於 2007-8-9 21:04:06 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-9 17:34 發表

你啲大過我啲好多呀~但係左邊嗰盆都好大喎

左邊那盆是 AV - Chantaspring 來的,正準備要開花了
右邊那個小杯內的是 Sinn."HCY Blue Ice"
回復

cross 發表於 2007-8-9 23:59:38 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-8-9 17:38 發表

我 d 「魚骨」有好多好多都健康成長中,如果你有需要(萬一深切治療中的撐不住),我可以俾幾株你啦

種田=.=
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-10 22:12:31 |顯示全部樓層
我d 魚骨都係kong姐的仔女...佢地無你地個d咁好褔氣,有個咁鬼靚既缸養住.我只係用個粟米杯養.
回復

kong 發表於 2007-8-10 22:52:12 |顯示全部樓層
我 d都住係粟米杯, 汗顏!
最近太熱, 唔多長大, 有 d 重枯死. 不過地下的塊莖好大粒, 只要唔爛, 佢又會長新芽!
回復

kong 發表於 2007-8-10 23:11:04 |顯示全部樓層
塊莖已落泥. 剛拍的.
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-10 23:19:53 |顯示全部樓層
kong你也未睡啊~
這是你的骨仔,也是Rio das Pedras??
自行授粉,圈內的就是種子包?
回復

kong 發表於 2007-8-10 23:49:26 |顯示全部樓層
kim 有收成 lu ! 遲下又一大堆添.

有幾隻我都放左入酒杯, 唔錯架!
回復

ayclui 發表於 2007-8-11 00:04:08 |顯示全部樓層
請問kong姐魚骨頭放入酒杯種, 使唔使用保鮮紙包住杯口?
d 泥要唔要好濕 (見你果杯好似唔係太多水) ?
唔好意思咁多問題, 因為朋友送過比我種到枯死. 得番粒塊莖...宜家埋咗入泥度
回復

kong 發表於 2007-8-11 09:14:19 |顯示全部樓層

回復 #19 ayclui 的帖子

ayclui, 唔使唔好意思, 大家傾下計先熱鬧嘛, 魚骨頭放入杯或容器中加保鮮紙提高濕度當然好,但在炎炎夏日就太熱啦, 若你放公司有空調是可以的.

我唔會澆太多水, 因容器沒去水洞,容易浸爛根, 且在杯底放了大珠石, 澆水時水太多會浸住大珠石, 上層嘅介質仍會保特疏通.

唔使擔心, 粒薯仔好快會生小苗,保持介質濕潤就得, 唔使水浸咁, 不必埋得太深,可以快d 睇到佢出芽嘛!
回復

1234下一頁