行山賞花

作者: yhlaw 發表于 2012-9-6 23:56:44
5860 11

這是去年10月尾行山影的相, 等遲啲涼啲又可以去行山賞花喇 !

2.jpg 1.jpg
373788_10150444204114124_1286009526_n.jpg 389093_10150444204914124_886024156_n.jpg
386443_10150444213819124_794121406_n.jpg 385883_10150444209989124_1808852669_n.jpg
384281_10150444210494124_1167470518_n.jpg 390660_10150444213289124_831244730_n.jpg
313659_10150444215109124_734855965_n.jpg 378061_10150444216024124_755822294_n.jpg
381455_10150444208329124_506756750_n.jpg 386107_10150444206434124_1995570910_n.jpg

評分

查看全部評分

tomtomtom 發表於 2012-9-7 06:28:57 |顯示全部樓層
是同一次行山影的嗎?什麼路線?
回復

yhlaw 發表於 2012-9-7 07:41:09 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-7 06:28
是同一次行山影的嗎?什麼路線?

是同一次影的...
行的是元荃古道, 由油柑頭行至深井路段.
呢段路好好行, 行完仲可以去食下燒鵝.

這段路,行了兩次都只見紫色的睡蓮開花,你很好運氣呀 ^^仲影得好靚呀.....  發表於 2012-9-7 18:48
回復

神農侍 發表於 2012-9-7 23:19:54 |顯示全部樓層
yhlaw 發表於 2012-9-7 07:41
是同一次影的...
行的是元荃古道, 由油柑頭行至深井路段.
呢段路好好行, 行完仲可以去食下燒鵝. ...

元荃古道我都行過一次﹐由荃灣起點行到元朗終點﹐再行返荃灣﹐難度同景色都係一般(花 0左五個鐘左右)。
平時我都有影 0下野花﹐同大家分享下:

purplestar  應該唔係呢個季節影的,對嗎?  荃灣至元朗來回喎, 五個鐘?你影左咁多靚花喎,咁都話一般﹗?
呢 0的花並 0吾係 0係元荃古道影  0既﹐而係平時行山時覺得靚而影 0既(由不同季節、不同路線組成﹐由於 0吾係刻意影﹐所以品種並 0吾算多)!荃灣至元朗來回﹐我睇返舊帖原來要六個鐘左右﹐但係如果撇除摸索路線同影相 0既時間﹐應該相差無幾!
如果想重溫我 0既旅程﹐請點擊呢度

斷腸草

斷腸草

禾雀花

禾雀花

小仙茅

小仙茅

鳳凰木(落花不是無情物)

鳳凰木(落花不是無情物)

密花石豆蘭

密花石豆蘭

五節芒(0吾係花﹐不過幾靚)

五節芒(0吾係花﹐不過幾靚)

水團花

水團花

野菊花

野菊花

金銀花

金銀花

白蝶蘭

白蝶蘭

吊鐘花

吊鐘花

好靚; 重有埋花名, 真係見識廣博.  發表於 2012-9-16 13:59
荃灣至元朗來回喎, 五個鐘?你影左咁多靚花喎,咁都話一般﹗?  發表於 2012-9-13 22:24
應該唔係呢個季節影的,對嗎?  發表於 2012-9-13 17:44
好多唔同種類同埋都好靚呀!  發表於 2012-9-9 21:40
like!  發表於 2012-9-9 08:57

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-9-8 09:09:14 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2012-9-7 23:19
元荃古道我都行過一次﹐由荃灣起點行到元朗終點﹐再行返荃灣﹐難度同景色都係一般(花 0左五個鐘左右)。
...

白蝶蘭好靚!
回復

taboocat 發表於 2012-9-11 23:13:53 |顯示全部樓層
相片很漂亮唷,我在初春時也行過元荃古道,暫時它是我最喜歡的行山路徑。
回復

yhlaw 發表於 2012-9-12 00:01:26 |顯示全部樓層
taboocat 發表於 2012-9-11 23:13
相片很漂亮唷,我在初春時也行過元荃古道,暫時它是我最喜歡的行山路徑。  ...

tabocat 多謝賞分^_^

這也是我喜歡的其中一段行山路。等遲啲冇咁熱都會再行,希望都可以見到好多花花草草!
回復

土豆貓 發表於 2012-9-13 12:17:54 |顯示全部樓層

好靚丫, 仲以為10月已經無蓮花睇添.....上網搵下路線先...多謝你既介紹丫....請問由荃灣行去深井要幾耐丫, 同埋如果吳想太晒既, 上午定下午去行好D呢???

這個是上年11月26日拍的,所以,都沒有理是上午或下午行(我是在早上10點多開始行的)。行了大概3-4個小時。(行完剛好去食燒鵝當午飯)  發表於 2012-9-13 21:00
回復

qqwq 發表於 2012-9-14 01:05:44 |顯示全部樓層
原來深井果段有咁多靚花
我行過一次係元朗去荃灣
冇咁多靚花
不過有靚海景同夜景
回復

yukyo 發表於 2012-9-14 13:47:05 |顯示全部樓層
我都係淨係行過一次由元朗去荃灣,掛住睇D橋同海。睇到咁多靚花好想個天快D涼,又可以行山。

其實行深井段都會行到石龍拱可遠眺條橋, 不過, 就冇咗啲水澗, 睇唔到啲魚仔蝦仔.  發表於 2012-9-14 19:30
回復

jose666 發表於 2012-9-14 13:50:56 |顯示全部樓層
D花好靚~

多謝 ^^  發表於 2012-9-14 19:31
回復

purplestar 發表於 2012-9-17 15:52:10 |顯示全部樓層
你d相好靚呀!蓮花個小澗喺邊個位?

其實嗰度有2個地方有蓮花,一個係未到個士多前,一個係喺士多附近。  發表於 2012-9-17 22:04
回復