知光線是否足夠?

作者: u915 发表于 2008-5-15 20:51:09
3590 6
我的窗枱是向東南,窗邊放了AV,知光線是否足夠 ?
cck07123 發表於 2008-5-15 21:03:33 |顯示全部樓層
生得好靚呀
花都出埋
lala 發表於 2008-5-15 22:44:14 |顯示全部樓層
夠唔夠光,唔一定單純可以用向咩方向唻定斷。如果完全係座向嘅問題,種花之前咪要睇風水?? 依上圖所示,啲花花呢盆遮住嗰盆,向邊面都好,咪一樣有可能唔夠光?? 依我愚見,重點係唔好有陽光直哂到。至於哂唔到之後究竟夠唔夠光,啲花花自己會話你知 —— 舉哂手,生到手長腳長咪唔夠光囉。仲有,我最近發現,而家入夏,日照時間長咗,亦即係啲花花每日受光嘅時間喺不知不覺間長咗,連啲葉都密咗、大塊咗同變咗深綠咗。會唔會因受光過度而有啲乜嘢不良影響,有待考察。

多口加一句:請各位花友繼續捐款支援地震受災人仕,少少無拘,功德無量。多謝。

u915 發表於 2008-5-15 22:53:46 |顯示全部樓層
多謝指教 我會觀察一段時間先。過,我都發覺靠窗邊的花有些擋往後面的,所以今日已買了另一花架。希望AV可从徤康生長 Thx!!
agnespoon 發表於 2008-5-15 23:35:08 |顯示全部樓層
我想問如果D葉冇舉手, 而唔係手長腳長, 但D葉既顏色開始變青左, 咁係咩原因呀?
heiheimama 發表於 2008-5-15 23:37:19 |顯示全部樓層
記住隔兩日就係轉下個盆,唔係花花追光會生到咩埋一邊好肉酸.~
chris 發表於 2008-5-16 09:34:43 |顯示全部樓層
離窗邊較遠果幾盆就實唔夠光, 比兩個架遮住, 無乜光