我也來湊熱鬧

作者: Audrey 發表于 2007-6-19 02:57:49
7103 45
Amber 發表於 2007-6-19 23:16:47 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2007-6-19 22:55 發表

唔係卦...攪個茶茶道版(唔好攪錯查查盜版呀,比人拉左唔關pp事ga),大家水鬥水冇咬嘈...唔係仲開心咩....pp係肥茶煲...只識吹吹水談談笑......茶葉有幾餅..A定B都唔知...飲唔死PP就算ga啦.......道人哥哥太謙啦...^^: ...

我有5茼(1茼有7餅)茶餅 ... 最耐的2茼好似係97前買落,其餘的3茼買了over7年
回復

Amber 發表於 2007-6-19 23:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2007-6-19 23:08 發表
鐵餅你夠有囉.....pp嗰d都唔知堅 定流...道人哥哥d鐵餅有'高人佳'(hehe)指點..一定係A仔啦

而家平左喎,掃返d貨啦
回復

ppchu 發表於 2007-6-19 23:22:36 |顯示全部樓層
原帖由 Amber 於 2007-6-19 23:16 發表

我有5茼(1茼有7餅)茶餅 ... 最耐的2茼好似係97前買落,其餘的3茼買了over7年

嘩嘩嘩....amber哥哥...你有冇發覺自己身家高左好多呀.....請d 比pp飲好喎.....10茶啦...如果係熟餅就正囉....幾時幾時...茶茶道幾時出版呢....hehe....又做壺又做盤...仲有幾茼....原來真正唔聲唔聲..先至係 ber ber 哥哥...仲有 佳哥哥呢.....快d呀.... pp要各位哥哥請飲茶......哈哈哈哈
回復

空手道道人 發表於 2007-6-19 23:24:28 |顯示全部樓層
原帖由 Amber 於 2007-6-19 23:16 發表

嘩,果然真人不露相
回復

Amber 發表於 2007-6-19 23:31:38 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2007-6-19 23:22 發表

嘩嘩嘩....amber哥哥...你有冇發覺自己身家高左好多呀.....請d 比pp飲好喎.....10茶啦...如果係熟餅就正囉....幾時幾時...茶茶道幾時出版呢....hehe....又做壺又做盤...仲有幾茼....原來真正唔聲唔聲..先至係 ber  ber 哥哥...仲有 佳哥哥呢.....快d呀.... pp要各位哥哥請飲茶......哈哈哈哈
...

我諗住50大壽,先開第一筒餅餅
到時預埋PP姐姐
回復

ppchu 發表於 2007-6-19 23:38:25 |顯示全部樓層
嘩....咁到時咪變左長頸p囉.......熟餅10年好好飲ga啦.....拆來試下正唔正先啦....^^ pp一定來幫口......哈哈
回復

Amber 發表於 2007-6-19 23:42:34 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2007-6-19 23:24 發表

嘩,果然真人不露相

我仲有一個大茶餅,唔記得係10"定12"
2000年時北京成功申辦奧運,我幫親開的茶葉店,訂制一批記念版大茶餅
當年我仲話過埋08年都唔飲

回復

Amber 發表於 2007-6-19 23:44:55 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2007-6-19 23:38 發表
嘩....咁到時咪變左長頸p囉.......熟餅10年好好飲ga啦.....拆來試下正唔正先啦....^^ pp一定來幫口......哈哈

放耐d,好飲d
回復

空手道道人 發表於 2007-6-19 23:48:19 |顯示全部樓層
原帖由 Amber 於 2007-6-19 23:42 發表

我仲有一個大茶餅,唔記得係10"定12"
2000年時北京成功申辦奧運,我幫親開的茶葉店,訂制一批記念版大茶餅
當年我仲話過埋08年都唔飲

...

引或人啦,你後生可以等,我就年紀大啦
又無錢,想飲好茶就難的
回復

ppchu 發表於 2007-6-19 23:49:01 |顯示全部樓層
茶茶都有 expired date  ga...唔好騙pp啦....hehe 唔好咁孤寒啦
回復

Amber 發表於 2007-6-19 23:57:43 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2007-6-19 23:48 發表

引或人啦,你後生可以等,我就年紀大啦
又無錢,想飲好茶就難的

我都無錢,呢年半冇去過茶葉店
回復

空手道道人 發表於 2007-6-19 23:59:23 |顯示全部樓層
原帖由 Amber 於 2007-6-19 23:57 發表

我都無錢,呢年半冇去過茶葉店

係唔係去左相機鋪呢?
回復

Amber 發表於 2007-6-19 23:59:36 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2007-6-19 23:49 發表
茶茶都有 expired date  ga...唔好騙pp啦....hehe 唔好咁孤寒啦

我有d小龍珠,存放左3年以上 ... 你咁唔咁飲呀
回復

ppchu 發表於 2007-6-20 00:07:20 |顯示全部樓層
原帖由 Amber 於 2007-6-19 23:59 發表

我有d小龍珠,存放左3年以上 ... 你咁唔咁飲呀

ber ber d錢錢比晒相機機, 道人哥哥d錢錢比晒走路人.....咁都話冇錢....
3年的小龍珠....多謝啦.....pp唔係 悟空....唔好 龍珠ga.....^^ 鐵觀音 or 老水仙 呀....唔該...hehe
回復

方人也 發表於 2007-6-20 01:46:16 |顯示全部樓層
哦~你地都離哂題啦~哈哈
Audrey 你第二張相個名係 Epidendrum pseudepidendrum,我都有隻紅唇個體

回復

方人也 發表於 2007-6-20 02:12:42 |顯示全部樓層
好似唔多似交配過,呢隻花本身正常色係橙唇, 黃唇好似係唔同個體而己,花型也蠻相同的
回復

方人也 發表於 2007-6-20 02:36:10 |顯示全部樓層
就係有懷疑先至要討論~呵呵
係我個人觀點je~你呢幾張圖又真係幾似wo
睇黎朵花上半部花型係遺傳最強嘅地方,下半part花型就各有千秋了
睇完呢幾朵,我更加傾向Audrey果棵係原種,而且係好好嘅個體添..點解?你睇下佢嘅Lip,係咪好平呢?我果棵就差d了
有錯請指正
回復

Exodus 發表於 2007-6-20 03:19:26 |顯示全部樓層
睇下花數咪知囉
回復

Exodus 發表於 2007-6-20 03:43:03 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-20 03:34 發表

多定少係原種先, 壯株弱株又有差, 難搞噃 ...

我未見過原種會5, 6朵花一齊開咁熱鬧
又或者可能係我好似人地口中話齋~我見識少
回復

Exodus 發表於 2007-6-20 04:42:38 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-20 04:03 發表

我最多果次見 3,4 朵, 一次開哂 ~

你係咪咁串
回復