百里香一問

作者: mrbean40342 發表于 2008-5-13 13:26:44
3118 6
3月22日播種(牌子是紐西蘭Yates),三天後發芽。但如今都成50天了,仲係唔多大,幼咪咪,企唔倒。我在露台種,通風良好,每天早上都晒大陽,中午遮光,晚上打霧(自己都無咁嘆呀 )
請教高人指點!Thank you!

花園仔 發表於 2008-5-13 17:42:42 |顯示全部樓層
係敢架! 禁長咯應該好多根嘞!

摘心啦! 等佢生橫枝後主幹變粗就企得起身啦! -- 唔放心先摘兩條試吓!

繁植百里香最好用插枝方式, 用種子太慢囉!

我最初都係用種子架同牌子添!

两年前

两年前

舊年

舊年

剛剛

剛剛
回復

mrbean40342 發表於 2008-5-13 18:23:44 |顯示全部樓層
嘩!好勁呀! 這盆是用插枝方式定係用種子種嘅呢?要幾耐先有咁嘅盛况呀?
是否三張相都是同一盆百里香呢?如果用插枝方式,是否要買一盆現成的,我在又一城百佳見有外國進口百里香賣緊,唔知HK種唔種得成功呢?
太多問提了!因最近迷上了香草
多謝你指點,我即刻摘咗一半心了,希望成功,到時再比相你睇!
回復

花園仔 發表於 2008-5-13 18:57:08 |顯示全部樓層
三盆同源嘅, 第一盆種子, 第二,三盆係插枝.

香港都可以嘅, 難D啦 -  因為百里香又要充份陽光但又怕熱架!

泥土方便最好媾D粗沙 - 疏水好丫馬, 分多幾盆樣樣試吓啦!

實得嘅!
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-13 22:47:25 |顯示全部樓層

花園仔講得arm呀

佢種得好靚呀
"又要充份陽光但又怕熱" 是非常對的啊, 其實都幾麻煩架
不過佢地1兩年後就會好粗生喇

mr bean哥哥你要必定要加多D沙, 泥太濕了, 陽光不足
中午遮光我古要減少
回復

花園仔 發表於 2008-5-14 08:52:53 |顯示全部樓層
嗰陣種得好濃密諗住種多幾盆

剪咗幾條插枝

剪咗幾條插枝
回復

mrbean40342 發表於 2008-5-14 18:00:55 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-13 22:47 發表
佢種得好靚呀
"又要充份陽光但又怕熱" 是非常對的啊, 其實都幾麻煩架
不過佢地1兩年後就會好粗生喇

mr bean哥哥你要必定要加多D沙, 泥太濕了, 陽光不足
中午遮光我古要減少 ...

明白哂,多謝!
回復