諗住今日上去看看~ 找到相關資料供大家分享.

深圳花卉世界
在深圳算是最出名的花市
地址: 紅荔路, 近華強路

前往方法:
1.皇崗打的,大約廿多元就到.
2.羅湖火車站出,乘地鉄,到 会展中心站 或 华強路站(3元) 下車,轉乘 的士(約13元),車程15分鐘。
3.在羅湖火車站出关,走和平路方向,去火車西站的 公車总站 乘228號巴士(2-3元)或25,75號巴士,花卉世界下車。車程約 45分鐘;或
4.皇崗搭335號巴士

深圳巴士URL http://www.sznews.com/guide/content/2007-01/31/content_829822.htm

查看全部評分

影多D相睇吓呀
原帖由 ayclui 於 2008-5-11 12:29 發表
影多D相睇吓呀

午後才過去,希望仲有野睇啦.
(其實我想去行佢地個魚街多d~ )
Tks for your infomation.
原帖由 kim 於 2008-5-11 12:37 發表

午後才過去,希望仲有野睇啦.
(其實我想去行佢地個魚街多d~ )

我被流放到深圳2年,仍未去过
请提供开放时间
哈哈~我嚮果邊住左几年都未去過~ 3[1].gif (好近我深圳既屋企~)而家好後悔~ 10[1].gif
你地去左未呀?
有咩情報?
因為我過兩日都打算上去!
早前我去過,,,,多是盆景及罐木,,,,,,,喜歡時花及球根既我,,就驚喜不太

但喜歡寵物及水族的朋友,,,記得係正門入去,,,

因為有二十多間這類的店舖,,,,,見不是香港人買魚,,,,如一些白化或巨大的琵琶魚

及水族用品,,,,,,

未去過都可以係一次見識,
無錯, 總算是一次見識~~~

開放時間, 早上至 8pm 左右.
但那兒沒有街燈照明, 很多店舖的照明也很不足, 所以強烈建議不要在傍晚時間去.

那兒所售的大多是中至大型花草樹木, 感覺比香港花墟的種目少很多. 蘭花店賣的都是大路的蝴蝶和惠蘭, 賣av的... 不值一提.

水族方面, 都以金魚羅漢錦鯉水草等淡水動植物為主, 海魚的... 不值一提. 珊瑚... 只有一兩間店有售, 售價跟香港的差不多價錢, 品種也很少, 感覺上洪湖那邊的水族店較專業.

如果想大量買植料和種植用品如盆, 石, 圍欄, wood deck... 就很好了, 多選擇也很便宜.
oh... 無驚喜,
不過唔緊要啦,
反正都係想上去買盆,
同埋其他園藝用品...
請問多唔多園藝用品店呀?
我上次去得好匆忙,只係行o左兩間園藝用品店就走,過幾日可能會再去,想買盆同圍欄~
上次去o個兩間唔係太多圍欄~
有冇人可以答我呀?唔該晒~
原帖由 Christsui 於 2008-5-13 18:44 發表
請問多唔多園藝用品店呀?
我上次去得好匆忙,只係行o左兩間園藝用品店就走,過幾日可能會再去,想買盆同圍欄~
上次去o個兩間唔係太多圍欄~
有冇人可以答我呀?唔該晒~ ...

要行到好入,有些店只賣園藝用品,如各式花盆和圍欄,有膠有木製的,還有木地板,當然這些東西絶對比Mega box的 B&Q平一點.
有一些相,旁晚時用手機偷偷的影,請將就看.
唔該晒kim~
最後張相o個間好似幾多o野睇喎~
原來要行得好入o架,我只係行落車附近幾間~
前個星期日去o左,結果都係幫襯番上次o個間~
請問花卉世界有沒有膠圍欄賣?木圍欄會否送貨到香港?謝謝!
我上星期看了你個share, 都去左呀. 果日天氣熱到死左...  但都加難找, 我都係打的去.
原來真係好大. 大到行吳到. 見d人大多係揸車去. 而且係買大野呀. 如果好以花墟既就得十間到.
吳係太平, 都係花墟多d. 價方面就一dd. 吳係真係好平.  不過,佢既花盆就平好多. 種子都平.
我買左3包種子, 都係3蚊一包. 花盆都係10蚊8蚊個.   但大家最好就係有車仔帶出. 同帶傘子, 一定要.
吳係就loan 哂......