又有蟲害

作者: xchoix 发表于 2007-8-4 13:39:34
4305 10
控制左d紅蜘蛛後, 又發現泥裡面有好多2mm長灰白色的昆蟲, 爬得超快. 淨係係泥入面...好核突
因為行得太快又太細, 影唔到相
EddieOR 發表於 2007-8-4 17:45:21 |顯示全部樓層
唔一定係害蟲黎,如果係室外種植一定會有蟲的
羊咩咩 發表於 2007-8-4 20:08:29 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-4 05:45 PM 發表
唔一定係害蟲黎,如果係室外種植一定會有蟲的

如果唔知佢地個名,咁點知佢地有冇害?
dryfish 發表於 2007-8-4 22:24:37 |顯示全部樓層
佢食你d植物咪係害蟲囉.
茶花 發表於 2007-8-4 22:58:30 |顯示全部樓層
我d 植物都有,我聽人講好像係"烏鷹"既幼蟲
佢地會食d植物既根部..
EddieOR 發表於 2007-8-4 23:23:57 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-4 20:08 發表

如果唔知佢地個名,咁點知佢地有冇害?

有些昆蟲會生活係泥土內面
如果我話泥土入面有條蚯蚓,你都唔會話佢係害蟲,因為你知係對植物有益的
有些昆蟲可能會吃樹葉,但是又會幫你的植物傳播花粉
舉個例,蝴蝶幼蟲會吃少部份的葉,之後變成蝴蝶後會幫你的植物傳播花粉,咁樣就唔可以話一定係害蟲
xchoix 發表於 2007-8-5 00:14:47 |顯示全部樓層
事實上我都唔知係唔係害蟲, 因為d紅蜘蛛都已經搞到棵野死死地
等我觀察多幾日...
羊咩咩 發表於 2007-8-5 00:16:07 |顯示全部樓層
原帖由 xchoix 於 2007-8-5 12:14 AM 發表
事實上我都唔知係唔係害蟲, 因為d紅蜘蛛都已經搞到棵野死死地
等我觀察多幾日...

死死地都唔係害蟲?
羊咩咩 發表於 2007-8-5 00:19:47 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-4 11:23 PM 發表

有些昆蟲會生活係泥土內面
如果我話泥土入面有條蚯蚓,你都唔會話佢係害蟲,因為你知係對植物有益的
有些昆蟲可能會吃樹葉,但是又會幫你的植物傳播花粉
舉個例,蝴蝶幼蟲會吃少部份的葉,之後變成蝴蝶後會幫你的植物傳播花 ...

你講的我當然知啦,我係話見到佢又唔知係咩,點至可以0係唔駛見到有野發生之後,至知佢係咪有害!?如有冇方法可以防止害蟲0係土中等等問題.......
EddieOR 發表於 2007-8-5 18:33:17 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-5 00:19 發表

你講的我當然知啦,我係話見到佢又唔知係咩,點至可以0係唔駛見到有野發生之後,至知佢係咪有害!?如有冇方法可以防止害蟲0係土中等等問題.......

咁真係要憑經驗

我見D農夫的分享都是說要靠經驗的(以前在中國)

因為泥土中有幾十種甚至百幾種的昆蟲,

如果你成日都見到而且對你的植物冇害多數係好的。

如果真係想滅蟲,你可以到下面網址有些天然的方法去教你

http://www.producegreen.org.hk/agronomy_14.htm#topic7
羊咩咩 發表於 2007-8-6 11:20:48 |顯示全部樓層
唔好意思,我冇咩種天然食品,草花我係用農藥