乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 发表于 2008-5-7 10:37:29
2181928 19822
花園仔 發表於 2008-5-16 11:42:25 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-5-16 11:20 發表
好多豆角呀 , 好靚呀 !

都好多架!
muitau 發表於 2008-5-16 11:46:05 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-16 11:28 發表
舊年種嘅茄子, 唔好食嘅! 唔夠軟滑....

肥嘟嘟好可愛呀,自家種就算唔夠滑都好心足架喇.
你仲有豆角添....引死人!

有個問題想問下你呀,你種過青瓜未?
muitau 發表於 2008-5-16 11:49:26 |顯示全部樓層
又蛋又矮瓜又豆角, 仲要咁肥美........

晒野!
離晒大譜!!!
妒忌中!!!!!!!!!!

花園仔 發表於 2008-5-16 11:55:20 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-16 11:42 發表

唔明,西洋菜個盆係泥來,點流動點比氧氣?
不過啲菜好嫩.

嗰個盆係膠盆黎架, 用氣泵俾氣, 一條喉强D一條弱D做成流水迴旋敢啦!

疑似生水哦!

靚花欣賞時間

好望角苦苣

好望角苦苣
花園仔 發表於 2008-5-16 12:00:10 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-16 11:46 發表

肥嘟嘟好可愛呀,自家種就算唔夠滑都好心足架喇.
你仲有豆角添....引死人!

有個問題想問下你呀,你種過青瓜未?

日日都有青瓜食呀!

啱啱是倒隻蜂蜂授緊粉呢!
muitau 發表於 2008-5-16 12:25:44 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-16 12:00 發表
日日都有青瓜食呀!
啱啱是倒隻蜂蜂授緊粉呢!

係喎,咁都比你僕到!

點解我咁問呢,我見呢到有啲花友種的青瓜因為生長時底部惦到地下/花盆/其他硬物 而變得彎曲,
咁係咪有辦法令植株本體長得高啲架,如果生得高啲咁氣青瓜咪可以又長又直囉?!
maymay靚 發表於 2008-5-16 13:13:10 |顯示全部樓層
花園仔...  服左你﹏﹏   即刻影D食材 POST 出黎..  搞到我好 肚餓 ar..
食 lunch 先. bye!!
花園仔 發表於 2008-5-17 14:12:01 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-16 12:25 發表

係喎,咁都比你僕到!

點解我咁問呢,我見呢到有啲花友種的青瓜因為生長時底部惦到地下/花盆/其他硬物 而變得彎曲,
咁係咪有辦法令植株本體長得高啲架,如果生得高啲咁氣青瓜咪可以又長又直囉?! ...

青瓜嘅彎曲係唔關瓜與地下距離嘅! 植株高低與生長條件有關....

我喜歡盡早搭好棚架令植株努力向上爬, 生得高又生得多!

盡早搭好棚架

盡早搭好棚架

生得高

生得高

又生得多

又生得多
花園仔 發表於 2008-5-17 14:17:32 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-16 13:13 發表
花園仔...  服左你﹏﹏   即刻影D食材 POST 出黎..  搞到我好 肚餓 ar..
食 lunch 先. bye!!

我 lunch 一般都係食自己種嘅嘢!

琴日

琴日

今日

今日
花園仔 發表於 2008-5-17 14:25:20 |顯示全部樓層
筆宜睇吓我D花花丫!

白蘭成日都有

白蘭成日都有

絲絨玫瑰間中啦

絲絨玫瑰間中啦

火球花一年一次乍(敬請耐心等候)

火球花一年一次乍(敬請耐心等候)
muitau 發表於 2008-5-17 17:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-17 14:12 發表
青瓜嘅彎曲係唔關瓜與地下距離嘅! 植株高低與生長條件有關....
我喜歡盡早搭好棚架令植株努力向上爬, 生得高又生得多!

知道!
多謝你經驗分享,你個青瓜棚好壯觀呀,嘩喲葉又大塊又健康,好羨慕.
而家至見到你都係用長形既花盤,唔落地都居然生得咁好.....
即係越早搭棚對青瓜越好啦.仲有乜生長條件對佢地好架?

我天台半日照同都算通風,不過好多好多唔同害虫
丫,點解你跱啲植物咁健美既? 是否經常性除虫殺虫架?

muitau 發表於 2008-5-17 17:14:57 |顯示全部樓層
第一張係白蘭,第二張玫瑰,第三張...???
花園仔 發表於 2008-5-17 21:06:24 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-17 17:13 發表

知道!
多謝你經驗分享,你個青瓜棚好壯觀呀,嘩喲葉又大塊又健康,好羨慕.
而家至見到你都係用長形既花盤,唔落地都居然生得咁好.....
即係越早搭棚對青瓜越好啦.仲有乜生長條件對佢地好架?

我天台半日照同 ...

半日照已經係算好架嘞, 我嘅植物都會受到蟲蟲侵害架, 我唔用殺蟲水嘅,

只採用防蟲網或捉蟲而已....

好健康嘅葉子

好健康嘅葉子

係邊個做既

係邊個做既

就係呢個壞蛋

就係呢個壞蛋
花園仔 發表於 2008-5-17 21:32:12 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-17 17:14 發表
第一張係白蘭,第二張玫瑰,第三張...???

每張相都有說明嘅 -- 火球花嘅花冧呀!

今晚挖咗幾棵簕莧菜頭加上黃豆眉豆果皮及豬展煲湯!

白豆角曬乾留種子

白豆角曬乾留種子
花園仔 發表於 2008-5-19 10:05:45 |顯示全部樓層
我嘅茄子開花囉!
花園仔 發表於 2008-5-19 10:09:38 |顯示全部樓層
琴晚落大雨豆角及青瓜大得好快, 食都食唔切呀!
arp 發表於 2008-5-19 10:13:53 |顯示全部樓層
白蘭花好香架, 請問大唔大棵架,
盤種有冇問題架 ?  係邊鼠買架.....
如果盤種可以既, 我都種下先....

花園仔種d花果蔬菜真係靚到冇晒朋友.......
花園仔 發表於 2008-5-19 10:46:30 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-5-19 10:13 發表
白蘭花好香架, 請問大唔大棵架,
盤種有冇問題架 ?  係邊鼠買架.....
如果盤種可以既, 我都種下先....

花園仔種d花果蔬菜真係靚到冇晒朋友....... ...

D花多到摘唔曬呀! 又清香, 唔係好大棵啫 -- 其實大細棵都係控制體你把花剪度嘅!

我起初都係盆種而家有地吾係種落缸度囉! 邊鼠買都一樣啫....

朋友真係冇哂咯! 好朋友就好多!

出去影張相比你睇吓先啦....
花園仔 發表於 2008-5-19 11:18:07 |顯示全部樓層
其實大細棵都係控制體你把花剪度嘅!
Mini 發表於 2008-5-19 13:28:48 |顯示全部樓層
你好勁呀,個花園可以種咁多野,係咪全部都係你一個人打理呀?食唔晒不如分D比好朋友啦