乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 发表于 2008-5-7 10:37:29
2181765 19822
豬骨煲 發表於 2008-5-7 22:41:15 |顯示全部樓層
好想咬啖蕃茄添........一定好好味啫
花園仔 發表於 2008-5-8 08:12:15 |顯示全部樓層
maymay靚, gtrnismo, 豬骨煲

大家好! 在地上及花槽各種咗两棵小青瓜, 食得囉!

小朋友手指尾禁細笠袋

小朋友手指尾禁細笠袋

隔一日之馬3吋長囉

隔一日之馬3吋長囉

吹水都冇禁快10吋長嗱!

吹水都冇禁快10吋長嗱!
花園仔 發表於 2008-5-8 08:24:41 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-7 18:44 發表
你落肥都好到位wor

你種既農產品非常靚, 難得一見

用黎用去都係用花生麩或骨粉之馬!

為咗環保我自己挖咗個魚池仔, 利用池水黎淋野順便種吓水生植物 -- 不過唔系幾成功囉!

正式魚池仔

正式魚池仔
花園仔 發表於 2008-5-8 08:57:02 |顯示全部樓層
好逼夾呀!

整大D個池好唔好!

整大D個池好唔好!

點都好過以前卦!!

點都好過以前卦!!
catpcpooh 發表於 2008-5-8 09:31:07 |顯示全部樓層
你種咩都咁得O既!~~ 連魚池都好好呀 (個人比較喜歡舊有的魚池)
arp 發表於 2008-5-8 10:57:55 |顯示全部樓層
有甘大個花園同果園, 水池.........真係碧貴園既生活呵
heiheimama 發表於 2008-5-8 12:21:48 |顯示全部樓層
咁你都仲話細花園,豪宅呀!~
maymay靚 發表於 2008-5-8 18:33:10 |顯示全部樓層
花園仔, 你改錯名呀!!!  你一次次咁比我地驚喜........ 我又暈啦
花園仔 發表於 2008-5-9 09:14:59 |顯示全部樓層
原帖由 catpcpooh 於 2008-5-8 09:31 發表
你種咩都咁得O既!~~ 連魚池都好好呀 (個人比較喜歡舊有的魚池)

catpcpooh, arp, heiheimama希希媽媽及maymay靚

大家好! 個魚池仔係用装修剩低D磁磚再買咗幾包英坭自己砌下砌下敢整出黎嘅, 好肉酸架!

原本係睇花墟度買咗兩個德國及泰國出嘅陶缸黎種睡蓮及荷花嘅, 但又怕有蚊, 所以睇魚檔買咗幾包5蚊嘅金魚仔落去啦, 點知越養越大又好生養唔挖個池都唔得啦!

今朝終於忍唔住摘咗個青瓜仔落黎下午整沙律食咗佢
花園仔 發表於 2008-5-9 09:21:29 |顯示全部樓層
輕鬆吓睇吓我嘅孤挺花啦!

花開花謝平常事

花開花謝平常事

熱鬧

熱鬧

爭豔

爭豔
花園仔 發表於 2008-5-9 09:28:40 |顯示全部樓層
我喜歡種呢種細香蔥(蝦夷蔥), 越食越旺!

俾雨打到頭耷耷

俾雨打到頭耷耷

頭岳岳時都幾好睇架

頭岳岳時都幾好睇架
lammadick 發表於 2008-5-9 09:39:12 |顯示全部樓層
咁多地方要打理...真係小點心機都唔得
個魚池好靚吖...最利害係在室外都冇乜青苔嘛
maymay靚 發表於 2008-5-9 14:46:18 |顯示全部樓層
真羨慕你既生活, 經常食自己種既成果. (自給自足)
我一早就擒擒青返工, 放工已天黑, , 睇又睇唔真 相都影唔到.......
花園仔 發表於 2008-5-10 14:02:13 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-9 09:39 發表
咁多地方要打理...真係小點心機都唔得
個魚池好靚吖...最利害係在室外都冇乜青苔嘛

擦吓就得喇, 不過而家又換咗沙磚咯, 冇禁滑丫馬!

一枝公

一枝公
花園仔 發表於 2008-5-10 14:06:20 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-9 14:46 發表
真羨慕你既生活, 經常食自己種既成果. (自給自足)
我一早就擒擒青返工, 放工已天黑, , 睇又睇唔真 相都影唔到.......

無所謂嘅! 咪得閒至影囉.....

今朝影嘅蘭花, 背景係太陽花(馬齒莧)
爬牆虎 發表於 2008-5-10 22:48:11 |顯示全部樓層
簡直大開眼畀,感謝分享!
連魚池水都用埋黎淋花,真係環保,自給自足

花園仔 發表於 2008-5-11 09:39:58 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-5-10 22:48 發表
簡直大開眼畀,感謝分享!
連魚池水都用埋黎淋花,真係環保,自給自足

都幾環保架, 自給自足就講唔上嘞, 幫補吓敢啦!

好似擒日整沙律就用咗自家嘅番茄仔, 小青瓜及木瓜嘞!

提起木瓜舊年共種咗三種 - 夏威夷木瓜, 矮種木瓜及馬來亞木瓜.

夏威夷木瓜好鬼死甜架, 矮種木瓜最好笑樹仔細細嗰條主幹都無手骨禁粗,

但掛果累累最大個成3-4磅重一樣甜到漏, 可惜同夏威夷木瓜一樣敵不過漫長嘅嚴冬....

現在剩低馬來亞木瓜給我滋潤咋, 呢棵嘢已食咗廿幾個囉, 重有好多呀雖然細少少,

前排以維會凍死, 點知睇清楚個蕊又開始爆花及有木瓜仔, 睇黎又試有排食咯!

睇黎又試有排食咯!

睇黎又試有排食咯!

請教木瓜幾耐淋一次水  發表於 2014-1-14 23:51
花園仔 發表於 2008-5-11 09:49:54 |顯示全部樓層
矮種木瓜最好笑樹仔細細嗰條主幹都無手骨禁粗,

但掛果累累最大個成3-4磅重!

矮種木瓜種睇花池都好掂

矮種木瓜種睇花池都好掂

種睇龍缸試吓

種睇龍缸試吓

去邊度買矮種木瓜?  發表於 2011-11-10 11:13
maymay靚 發表於 2008-5-11 22:10:41 |顯示全部樓層
  好大既木瓜, 我 paul 就 奀之之.........

木瓜 001X.JPG
花園仔 發表於 2008-5-12 09:24:08 |顯示全部樓層
回#39 靚靚

唔使担心噃! 木瓜好中意嗰D環境架 -- 空爽光猛, 泥土質無所謂最緊要疏水力强....

加多D混合肥睇主幹半徑5/6吋位附近, 挖開表皮D泥2吋倒放完肥料再用泥冚翻就OK啦! (儲备基肥)

平時也要注意加肥架(水肥即食), 唔怕烏蠅嬲嘅話干脆將花生麩放體樹下淋上水就可以囉!(慢少少啦)