紅蜘蛛

作者: george 發表于 2007-6-19 01:08:24
9598 14
原創者:noel

紅蜘蛛是家庭常見的害蟲之一,以11月至1月為高峰期(即秋冬季)。靠吸食葉片上的葉綠素和汁液為生,受害植株的葉片會出現白斑、黃斑或白色網紋,最後會因營養不良而變得枯黃、影響生長,甚至死亡。

牠們多匿伏於葉背和根部,體積細小故不易察覺,但因喜密集一起,如發覺葉背黏著的鐵鏽色粉末,只須用手一抹便會出現紅色液體,那便是紅蜘蛛的屍骸....

紅蜘蛛繁殖性強且快,稍一輕視可能染滿所有盆栽,故應該於發現病癥或蟲體時便要立即處理。

如植株已見蟲體,可用已稀釋的苦鍊油或以水洗法去撲殺,因蟲體本身極為脆弱,祇要以噴水壺噴洗每一塊葉的底面,用手輕輕搓揉便成,數天後再水洗一次。

最好在傍晚以後才沖洗,可避免氣溫偏差的問題。 如蟲害太深,便要視乎情形而再作打算。  其實紅蜘蛛討厭潮濕,只需定期噴濕枝葉亦可作防預。
dryfish 發表於 2007-6-19 22:49:54 |顯示全部樓層
我用苦鍊油都係唔可以全數清除,生得又快又多,好鬼煩!
回復

loklok 發表於 2007-7-19 22:50:34 |顯示全部樓層
苦鍊油是什麼來喔?
哪裡有得買?
回復

David 發表於 2007-7-20 16:43:54 |顯示全部樓層
苦鍊油 (neem oil) is an extract from 苦鍊 tree (neem tree).  It is 100% natural and bio-degradable, used for preventing insects and fungus infections.

There is a brand called " 農益 or 三益 " which contains 75% neem oil.  You can find in at the flower market
回復

loklok 發表於 2007-7-20 20:49:04 |顯示全部樓層
點解我用已稀釋的苦鍊油去噴植株
噴完後,d水乾左,d紅蜘蛛都繼續郁郁下
回復

beebee 發表於 2007-7-21 13:58:16 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2007-7-20 16:43 發表
苦鍊油 (neem oil) is an extract from 苦鍊 tree (neem tree).  It is 100% natural and bio-degradable, used for preventing insects and fungus infections.

There is a brand called " 農益 or 三益 " which c ...

可否介紹 shop No?  and  $ ??
thanks
回復

David 發表於 2007-7-21 19:47:01 |顯示全部樓層
" 農益 or 三益 " cost about $35 - $45
靜觀園 (opposite 7-eleven?) and other 蘭花 shops (next to Pizza hut take away shop?) has it
The shop opposite Mongkok train station also sells it at times   Good luck in finding it!

回復

beebee 發表於 2007-7-21 21:47:02 |顯示全部樓層
thanks David
回復

alansmith 發表於 2007-7-22 01:34:32 |顯示全部樓層
紅蜘蛛我試過好多種方法......苦鍊油算係最好架啦....我家用殺蟲水、辣椒水、消毒酒精都用齊哂....都唔及苦鍊油好........一次唔清,咪用幾次........用到清哂為止....(當然要視植物健康而決定噴唔噴)

不過盆栽用蟲藥之外,仲要轉轉環境......keep番高d濕度........空氣必需保持流通....最好換埋基質....同埋用漂白水清潔受感染附近既地方.........

紅蜘蛛鍾意生活係乾燥,空氣唔流通既地方................

回復

beebee 發表於 2007-7-23 12:47:01 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-22 13:23 發表
講真, 最好嘅方法係用殺紅蜘蛛專用農藥, 小心噴施應該都 OK

有冇好介紹?
唔該..
回復

南朵 發表於 2012-4-16 14:48:03 |顯示全部樓層
真讨厌红蜘蛛呀
回復

kennytaki 發表於 2012-4-16 16:01:06 |顯示全部樓層
有無相? 好可怕...
回復

saolan 發表於 2012-4-16 17:58:59 |顯示全部樓層
好可怕嘅红蜘蛛 :我好多年前见識過,但嗰時咩都吾識为有掉嗮D花。
回復

gigilau 發表於 2012-4-16 19:34:07 |顯示全部樓層
我棵A19都有啲紅色既昆蟲出現,唔知係唔係紅蜘蛛,請問有無紅蜘蛛既相呢?
回復

sandylam 發表於 2012-4-16 21:06:39 來自手機 |顯示全部樓層
紅蜘蛛好細架!好似一點紅點咁細。你試下用手指抹下佢,睇下係係唔係手指都有些紅色。如果係的話,應該係紅蜘蛛了。
回復