美葉球蘭

作者: soy 发表于 2008-5-6 14:20:34
4188 19
種了大約一年,沒開過花,本來都生長良好,但近日發現葉子巢晒,死死吓...
請教各大大怎麼辦?
Exodus 發表於 2008-5-6 14:41:06 |顯示全部樓層
1. 美葉毬蘭係Hoya carnosa, 呢種叫Hoya bella
2. 毬蘭唔係蘭科植物, 請轉去雨林板
3. bella要冷涼氣候加高濕度至會生長良好
4. 生得咁短, 唔似種左一年咁多
八王爺 發表於 2008-5-6 14:46:12 |顯示全部樓層
唔晒得,唔乾得,唔冷得。
Tony 發表於 2008-5-6 17:36:48 |顯示全部樓層
咁....姐係冷唔冷得呀?
soy 發表於 2008-5-6 23:19:54 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-6 14:41 發表
1. 美葉毬蘭係Hoya carnosa, 呢種叫Hoya bella
2. 毬蘭唔係蘭科植物, 請轉去雨林板
3. bella要冷涼氣候加高濕度至會生長良好
4. 生得咁短, 唔似種左一年咁多

多謝回應!
可能我養得不好所以咁短,但比起我買回已長了很多
我不懂轉板啊!SORRY!
Exodus 發表於 2008-5-7 00:20:47 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-6 17:36 發表
咁....姐係冷唔冷得呀?

唔冷得? 你可以試下將佢擺係30度十日睇下架
唔好信我囉, 橫掂我都係pat佢係水牆邊無理過佢亂生
原產地係印度東部至中國西南等中南半島北部地區
計下呢d 地方elevation幾高喇
Tony 發表於 2008-5-7 16:14:14 |顯示全部樓層
我見王爺話唔冷得麻 ........咁我比佢涼吓冷氣啦
八王爺 發表於 2008-5-7 16:16:55 |顯示全部樓層
又係度 胡言,bella 係泰国出產呀!
amzer 發表於 2008-5-7 23:59:13 |顯示全部樓層
真係唔好太熱囉...
25度到啦
佢地好似鍾意比較鬆既水苔
唔好用個D cheap水苔...雜質多...又勁實

我個棵就快開花 >v<
加油ㄚ~
soy 發表於 2008-5-8 00:28:15 |顯示全部樓層
唔通因為我換左D cheap 水苔...
之前我見水苔起毛就諗住換左佢好D
而家勁落葉,係咪換過D水苔好D呢?
THANKS!
semi-alba 發表於 2008-5-8 00:43:42 |顯示全部樓層
泰北都有1000-3000公尺
所以泰國有出產唔出奇
amzer 發表於 2008-5-8 00:45:31 |顯示全部樓層
落葉-口-
棵野有冇分支?
Exodus 發表於 2008-5-8 00:53:28 |顯示全部樓層
邊個話佢淨係產泰國架?
又有無geo常識架?
知唔知中南半島係邊呀?
知唔知成個泰國都係中南半島入面呀?
知唔知泰國唔係得曼谷一個地方呀?
知唔知泰北有幾高呀?
知唔知泰國長頸族住果度elevation有幾高呀?
果度叫中溫區呀
果度出d 薑同秋海棠要中溫架
熱帶地方都有高地架
金馬崙高原唔涼點種茶呀?
神山豬又點解又要涼呀?

Don 發表於 2008-5-8 12:20:15 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2008-5-6 23:19 發表

多謝回應!
可能我養得不好所以咁短,但比起我買回已長了很多
我不懂轉板啊!SORRY!

為何say sorry, 一般member沒法做轉移架. Orchid版主又被罷免了, 其他又掛住跟阿針過招, 我都是路過來學習學習咋
小白 發表於 2008-5-8 23:22:08 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-8 00:53 發表
邊個話佢淨係產泰國架?
又有無geo常識架?
知唔知中南半島係邊呀?
知唔知成個泰國都係中南半島入面呀?
知唔知泰國唔係得曼谷一個地方呀?
知唔知泰北有幾高呀?
知唔知泰國長頸族住果度elevation有幾高呀?
果度叫中溫 ...

連株爆發, 勁
soy 發表於 2008-5-15 01:14:33 |顯示全部樓層
原帖由 amzer 於 2008-5-8 00:45 發表
落葉-口-
棵野有冇分支?

有呀,有分枝呀
而家D葉落得7788 ,我放左係陰涼通風地方,救唔救到呀?
Don 發表於 2008-5-15 18:51:44 |顯示全部樓層
昨天有前輩教我
1.瓦盆新水苔, 放陰涼
2.每天早晚噴噴霧在葉面
3.水苔保持濕潤, 咪用水浸住呀, 死得更快
4.最好keep住有通氣, 直至重新振作
5.切記暫不要掛高, 空氣濕度低ma
Good Luck
空手道道人 發表於 2008-5-20 00:17:08 |顯示全部樓層
原來我都有一盆,
我吊左佢係盆?果樹度,向西,一日晒到黑,
好鬼多花開
IMG_0352.jpg IMG_0353.jpg IMG_0354.jpg IMG_0355.jpg
Exodus 發表於 2008-5-20 06:51:39 |顯示全部樓層
From one of my reference book collections of flora,

"Thomas Lobb, a professional plant collector, originally discovered Hoya bella for Veitch & Sons nurseries of Exiter, England. He collected it in the Taung Kolo Mountains of Moulmein, Burma (now Myanmar). This is in a coastal range of mountains extending southward down the southwestern coast of the country, close to Western Thailand. As a mountain species, it prefers cooler conditions. Since it was not a vigorous fast growing plant, it was one of the first hoyas to be grafted to a more vigarous species, usually to Hoya carnosa."

Dale Kloppenburg with Ann Wayman(1999, 05, 07), Hoya bella, The World Of Hoyas - A Book Of Pictures, Oregon, Orca Publishing Company

hope u dudes will know what is this passage talking about, and i must say,
a small microclimate can be created with numerous plants processing transperation,
this could help plants which need to live under harsh climate that we can't provide to adapt the environment.

南瓜妹 發表於 2008-5-20 07:27:35 |顯示全部樓層
我前几天拿出几棵 bella在踏花论坛赈灾义卖,个人认为 bella是很有观赏性的球兰