凤梨团又來了! (取消)

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 發表于 2008-5-6 07:13:50
5305 38
去年的凤梨团非常成功,趁現在初夏的節,要預備一個新团。
人数有限,約30位,超過再考慮,所以先開過預備帖,睇吓有幾多人要訂。
預計本月底前落訂單,下個月初到貨。本預備帖於5月16日結束,或轉為訂貨帖。要看各位的 踴躍程度咯!

注意:團購有風險,請三思。

由於 花旗國未出新貨名單,現在只能訂舊貨,但係都有好多揀,
所以只限 2004年或之後的貨,而且只限以下品種:
1. Aechmea 美葉光萼荷
2. Billburgia 水塔花
3. Cryptanthus 地星
4. Dyckia 沙漠凤梨 (雀舌兰)
5. Guzmania (果子蔓)
6. Neoregelia 積水凤梨 [比較怕乾,訂購有风險]
7. Nidularium 雀巢凤梨
8. Tillandsia 空氣凤梨
9. Vriesea 鶯歌凤梨

其它品種請先詢問,因為太大不方便入口。

係下面揀貨:
http://tropiflora.com/creport/backissues.html入去之後揀個月份,再按 From The Loading Dock (所有凤梨品种係晒度); 或者 Beginner' Page (新手空凤)

另外想訂 積水凤梨原生種可以看這裏:
http://www.tropiflora.com/creport/cr14-1/p7.html
http://www.tropiflora.com/creport/cr14-2/p7.html

上次的運費以数量(個数)分,本人發現十分不公平,因為訂大或小,每個運費一樣,很多訂了空凤的其實貨本身不重,卻要付很貴的運費,但因為上次規則已定,不好隨便更改。今次以重量計運費,因為外國寄過來都是以重量計,個人認為這樣更公平。
所以運費以是次訂貨的總重量平分,花友訂的貨有幾重,就要付多少運費。運費收貨時計算。
由於網購是美元為單位,花友要先預計1美元=10港元;即看見貨品是us$12.50=hk$125.- 元 (預計)
這樣收貨時只要付運費差額。

如有任何疑問,可以跟帖發問。

xchoix 發表於 2008-5-6 09:12:47 |顯示全部樓層
好耐都未有新貨...
但都支持!
回復

八王爺 發表於 2008-5-6 11:03:34 |顯示全部樓層
咁你要揀 嘢至得!

齋講冇做,時光隧道
回復

ハマナス 發表於 2008-5-6 13:31:05 |顯示全部樓層
王爺, 換咗幅相唔認得你呀
不過哩個花花好靚呀!
係咩花?
回復

rlmbit 發表於 2008-5-6 14:11:17 |顯示全部樓層
看了Beginner's page 如果買齊10種空鳳,買一送一共20棵$29.95如果有人平分則每人約HKD150,有點心動

有花友有興趣嗎

八王爺可以告訴我最終價錢會比HKD300高多少嗎?
回復

八王爺 發表於 2008-5-6 14:13:01 |顯示全部樓層
原帖由 rlmbit 於 2008-5-6 07:11 發表
看了Beginner's page 如果買齊10種空鳳,買一送一共20棵$29.95如果有人平分則每人約HKD150,有點心動

有花友有興趣嗎

八王爺可以告訴我最終價錢會比HKD300高多少嗎? ...

运費一般 usd60元一大箱。要看多少人分,平均重量計,每人要付 usd10.-
空凤比較軽,你預計一下。
回復

sam 發表於 2008-5-6 14:13:53 |顯示全部樓層
王爺
.........花友要先預計1美元=10港元.......
至真呀!
回復

八王爺 發表於 2008-5-6 14:15:13 |顯示全部樓層
唔該你,我打錯一个 字,嚇瓜人!
回復

rlmbit 發表於 2008-5-6 14:42:14 |顯示全部樓層

有花友想和我一起購買嗎?

十個品種每種二棵,兩人合購,每人每種一棵。
總費用約40美元即每人約20美元
http://www.tropiflora.com/creport/cr17-2/p8.html

想合購的花友請來這裏!
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

回復

八王爺 發表於 2008-5-6 23:00:46 |顯示全部樓層
冇人 要添 .....
回復

山櫻子 發表於 2008-5-7 00:15:30 |顯示全部樓層
原帖由 rlmbit 於 2008-5-6 14:42 發表
十個品種每種二棵,兩人合購,每人每種一棵。
總費用約40美元即每人約20美元
http://www.tropiflora.com/creport/cr17-2/p8.html

我有興趣呀!!!
but可能要唔曬十個品種喎~
回復

seed 發表於 2008-5-7 00:22:05 |顯示全部樓層
八王爺
我來報到呀~~~
我會買地星, Dyckia & 空鳳呀
另外我有D朋友都買呀
過幾日我做埋D功課
至整個名單上來給你
Thank you
回復

rlmbit 發表於 2008-5-7 11:28:35 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

如果您可以要七八個那就最好了,價錢按比列算。郵費及雜費每個算二十分之一。
請告訴我您想要那幾個。

其他花友如有興趣請快報名。

http://www.hkplants.com/viewthre ... e%3D1&frombbs=1

回復

羊咩咩 發表於 2008-5-7 18:17:07 |顯示全部樓層
Dyckia 'Brittle Star' $15.00
Dyckia ‘Silver Spurs’ $15.00
Orthophytum gurkenii $5.00
Neoregelia ‘Tiger Cub’ $5.00
Cryptanthus 'Grace' $5.00
麻煩王爺計計數~

回復

山櫻子 發表於 2008-5-7 20:14:29 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

因為我想買其他既植物,唔係好夠錢~~
如果係我可以要以下呢幾個:
Tillandsia butzii                        US$0.90(呢個睇下有冇人要)
Tillandsia aff. capitata ‘Chiapas’         US$2.60
Tillandsia ‘Heather’s Blush’            US$2.60(呢個睇下有冇人要)
Tillandsia ‘Humbug’                         US$1.40
Tillandsia mitlaensis                        US$1.30
Tillandsia tricholepis                        US$1.40
Tillandsia variabilis                        US$1.40
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 21:22:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-7 11:17 發表
Dyckia 'Brittle Star' $15.00
Dyckia ‘Silver Spurs’ $15.00
Orthophytum gurkenii $5.00
Neoregelia ‘Tiger Cub’ $5.00
Cryptanthus 'Grace' $5.00
麻煩王爺計計數~

哩個你都敢入货? Orthophytum gurkenii $5.00

好難养喎。
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 21:24:15 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-5-7 13:14 發表
因為我想買其他既植物,唔係好夠錢~~
如果係我可以要以下呢幾個:
Tillandsia butzii                        US$0.90(呢個睇下有冇人要)
Tillandsia aff. capitata ‘Chiapas’         US$2.60
Tillandsia  ...

rlm 同 山櫻子,你地兩個自己夾好,唔使post 出黎,因为咁样 會令到真係 訂购时 好混亂。
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-7 21:25:38 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-7 09:22 PM 發表

哩個你都敢入货? Orthophytum gurkenii $5.00

好難养喎。

我............邊識喎~~~
之前揀左棵us$50架,鬼咁靚,但怕怕都係......
回復

harry692 發表於 2008-5-7 22:14:55 |顯示全部樓層

空凤

可否列明計算方法,我想訂购怎樣做
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 22:35:22 |顯示全部樓層
原帖由 harry692 於 2008-5-7 15:14 發表
可否列明計算方法,我想訂购怎樣做

請你先 列明想訂乜嘢。
之後我計好數,可以開團,你再考慮。
回復

12下一頁