保護瓜果嘅不織布袋

作者: 花園仔 发表于 2008-5-5 15:33:48
128194 469
花園仔 發表於 2009-5-24 17:17:56 |顯示全部樓層
159# oneonewe
請問幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑
係唔係種子肥料鋪都有得賣呢?
=============================

你好!
果蠅嘅賀爾蒙誘劑體一般種子肥料舖都有得賣嘅!
大概7-8蚊支.
oneonewe 發表於 2009-5-24 17:23:47 |顯示全部樓層
159# oneonewe
請問幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑
係唔係種子肥料鋪都有得賣呢?

你好!
果蠅嘅賀爾蒙誘劑體一般種子肥料舖都有得賣嘅!
大概7-8蚊支. ...
花園仔 發表於 2009-5-24 17:17

唔該哂老師!
jasoncat 發表於 2009-5-24 18:31:29 |顯示全部樓層
係呀....今日我去過衫兄度買左不織布袋
衫兄叫我話俾d網友知....仲有好多貨呀
oneonewe 發表於 2009-5-24 22:48:55 |顯示全部樓層
aala送o左 25g o既不織布俾我
唔使買住啦
多謝哂!
小寶 發表於 2009-5-25 12:08:51 |顯示全部樓層
係呀....今日我去過衫兄度買左不織布袋
衫兄叫我話俾d網友知....仲有好多貨呀
jasoncat 發表於 2009-5-24 06:31 PM

佢有冇話俾你聽, 唔洗再俾人鬧呀?
oneonewe 發表於 2009-5-25 18:44:41 |顯示全部樓層
155# 花園仔

唔知有冇花友近期會去開衫兄呢? 可否幫個忙呢?
Workingbee 發表於 2009-5-22 12:26

幫你買o左10米啦
花園仔 發表於 2009-6-12 11:30:03 |顯示全部樓層
大家好!

溫馨提示:
今早到元朗體吉吉十蚊店買咗 -- <彈性網袋>及<不織布網袋>
悠悠草 發表於 2009-6-12 23:33:13 |顯示全部樓層
多謝老師提供有用資料。

上個星出去深水埗買野順便去買不織布, 依老師前面的提示, 去到間叫信x的布行度, 見到有, 我就問個店主亞叔不織布點買呀, 佢就問我要幾多, 我又再問佢幾錢一碼呀, 佢就好晦氣咁話「你究竟要幾多呀?」
其實我係想知幾錢碼, 同時可因應價錢而買多少, 做生意不是明碼實價的嗎, 真係幾無奈, 我係咁易講話3-4碼喇, 佢先講個價我知, 都唔知佢有無賣貴比我, 最後就只要左3碼薄身果隻。   

薄身既要$6/碼, 厚身要$8/碼, 唔知老師買係咪呢個價?我有無比人呃呢?
花園仔 發表於 2009-6-13 00:39:17 |顯示全部樓層
167# 悠悠草
薄身既要$6/碼, 厚身要$8/碼, 唔知老師買係咪呢個價?我有無比人呃呢?
=======================================

你好!
差唔多啦! 請參考151#當勞帖子.
悠悠草 發表於 2009-6-14 21:31:40 |顯示全部樓層
唔該晒老師!
吉吉島不織布袋我都有買, 但係短身左d,
不過我將佢修一修改就變成幾種唔同size喇, 都幾好用。
花園仔 發表於 2009-7-12 01:08:01 |顯示全部樓層
169# 悠悠草
唔該晒老師!
吉吉島不織布袋我都有買, 但係短身左d,
不過我將佢修一修改就變成幾種唔同size喇, 都幾好用。
========================

你好醒啵!

但係幾十磅咁大嘅冬瓜就要車個大過枕頭袋嘅網袋嘞!
eric131hk 發表於 2009-7-12 16:53:01 |顯示全部樓層
有無人有剩可以讓D俾我啊A.A
jessicayip31 發表於 2009-7-12 22:04:37 |顯示全部樓層
170# 花園仔
哇~老師你個大東瓜種左幾耐先有甘大個啊?如果用盆種得唔得嫁?
花園仔 發表於 2009-7-26 16:54:23 |顯示全部樓層
172# jessicayip31
哇~老師你個大東瓜種左幾耐先有甘大個啊?如果用盆種得唔得嫁?
===========================
你好!
都幾耐架, 要翻過去睇吓先知嘞!
用盆種都得格 -- 大盆大個D, 細盆細個D啫! 細過頭就肯定唔得啦!

嗱, 同樣道理, 個瓜C形咪車個方形袋俾佢笠吓囉!
(用42G不織布車嘅袋袋)
花園仔 發表於 2009-7-26 17:06:41 |顯示全部樓層
觀察形袋袋可以體吉吉十蚊店買, 好細個架, 唔夠長咪駁囉!
(最實際都係衫兄嗰隻長短棍洛, 想幾長剪幾長!)

觀察形袋袋 -- 自己駁長架!
比比 發表於 2009-8-21 13:22:01 |顯示全部樓層
好好WO, 謝謝你, 係咪見果就笠住由佢大呢, 我而家有幾隻苦瓜BB
花園仔 發表於 2009-8-21 13:29:28 |顯示全部樓層

175# 比比
好好WO, 謝謝你, 係咪見果就笠住由佢大呢, 我而家有幾隻苦瓜BB

苦瓜吖馬, 最好你去<農業植物>嗰邊請教吓 -- 積媽, 花菲花, 斑比....

我嘅做法係咁嘅:
發現乸花即用觀察形袋袋笠住佢,
直至見到花開, 除下袋袋同佢做人工授粉,
人工授粉完成, 即用<衫兄>不織布防蟲袋笠翻佢.
(我係用<衫兄>不織布袋打孖笠嘅, 或用42g不織布袋笠架!)
vivi 發表於 2009-8-22 10:55:43 |顯示全部樓層
泥猛仔 發表於 2009-9-1 23:08:01 |顯示全部樓層
用搭棚起樓個D網黎做袋得唔得
花園仔 發表於 2009-9-5 14:28:58 |顯示全部樓層
嗱, 木瓜原本唔使笠袋架, 因為佢有自我保護本能, D害蟲好少拮佢嘅!
但當瓜瓜開始成熟保護本能逐漸消失, D害蟲就會入侵架罅.
所以....

所用防蟲網袋係<衫兄>嘅可剪裁14g不織布袋(打孖套上)