保護瓜果嘅不織布袋

作者: 花園仔 发表于 2008-5-5 15:33:48
128191 469
muitau 發表於 2008-5-22 12:16:30 |顯示全部樓層
啲青瓜彎彎地好似識笑咁.
chuping 發表於 2008-5-28 16:10:01 |顯示全部樓層
不織布可以係布行買的嗎?
唔知膠袋封口機係邊到買, 貴嗎?
ethel 發表於 2008-5-28 22:53:22 |顯示全部樓層

回復 82# chuping 的帖子

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=11114&page=1

實惠有得賣,約$30(冇記錯的話)
花園仔 發表於 2008-5-28 23:05:33 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-5-28 16:10 發表

不織布體深水埗石硤尾街D布行買嘅!

膠袋封口機體比較大嘅五金舖買嘅, 唔係好貴啫!
花園仔 發表於 2008-5-28 23:11:42 |顯示全部樓層
原帖由 ethel 於 2008-5-28 22:53 發表
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=11114&page=1

實惠有得賣,約$30(冇記錯的話)

唔係馬! 禁平? 機噃?

嗱, 布都有厚薄啦, 好似吉吉D袋袋禁薄果蠅照樣拮拮呀!
花園仔 發表於 2008-5-28 23:16:30 |顯示全部樓層
吉吉D袋雖然薄咗D, 不過夠濶落用黎笠住成喳蕃茄仔係唔錯嘅!
singsingtree 發表於 2008-5-29 19:47:22 |顯示全部樓層
請問呢兩種?
阿山 發表於 2008-5-30 21:01:31 |顯示全部樓層
花園仔大大

剛才看了您的果園,真的讓人羨慕!
花園仔 發表於 2008-5-31 17:37:51 |顯示全部樓層
原帖由 singsingtree 於 2008-5-29 19:47 發表
請問呢兩種?

呢两種未用過, 應該可以嘅! 尺寸問題啫, 用咗就放心D囉!
花園仔 發表於 2008-5-31 17:42:31 |顯示全部樓層
原帖由 阿山 於 2008-5-30 21:01 發表
花園仔大大

剛才看了您的果園,真的讓人羨慕!

阿山大大, 謝謝你!

我的小小花園怎稱得上果園呢! 大大的果園令人艷羨才是呢!
花園仔 發表於 2008-6-2 20:54:30 |顯示全部樓層
.......

第一年種時好乾淨無果蠅架,點知第二年就有好多果蠅來針到啲果花斑斑,最初都唔

知系乜東東嚟嘅,後來查查吓先知係果蠅,咁咪打電話向漁農署問囉,果個主任好

好人,即刻就同我聯絡並寄來兩種不同厚薄及尺寸嘅不織布保護袋給我試用,並介

紹我購買不織布自行製作.......

香港真好!
花園仔 發表於 2008-6-2 21:01:30 |顯示全部樓層
咪以為落雨D果蠅就唔會黎噃!
笠個袋穩陣D嘅, 否則就唔會<摘到唔停得手, 食到唔停得口>嘞!

早上.....
小芳 發表於 2008-6-2 22:25:07 |顯示全部樓層
不織布袋台灣有賣嗎?
花園仔 發表於 2008-6-10 21:48:41 |顯示全部樓層
朋友們注意囉!   

青瓜筆直直係正常嘅! 即係好健康囉!

粗幼由頭到尾都一樣但瓜身有少少灣都算OK啦! 健康有少少問題囉, 唔關你事嘅!

頭幼尾粗(最多), 頭粗尾幼及兩頭粗中間幼都有, 呢D都係中咗招嘅現像, 即係比果蠅拮過嘞!

食唔食得睇吓肉酸程度囉! 因為有两種情况:
(一)比果蠅乸拮咗產咗卵體入邊, 嗰D蟲卵係未受精嘅, 唔會變成蟲蛆, 只係破壞咗瓜瓜健全生長唧!
(二)比果蠅乸拮咗產咗卵體入邊, 嗰D蟲卵係已受精嘅, 會變成蟲蛆架, 唔單止破壞咗瓜瓜健全生長, 而且切開個瓜分分鐘見到D蟲蛆湧湧下好核突架, 就算見唔到都係時候未到嘅啫, 都係米制嘞!!

咁有乜辦法預防果蠅入侵呢? 除咗要笠保護袋外重要其他黎配合至得架!

用誘捕果蠅器囉! 一定要用嗰D幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑, 滴入樽內, 將D咸濕佬引曬入樽內.
等D果蠅乸拮咗都冇用, 何况D瓜瓜隨時笠好袋做咗防禦工事架啦!

如果用嗰D乜嘢南瓜汁等等利用氣味黎引果蠅家族嘅DIY捕殺果蠅器睇吓就幾過引嘅, 嗰D果蠅精過鬼, 有現成嘅使乜靠聞聞吓去做盲頭果蠅丫, 而且精嗰D雙雙對對後先去拮瓜瓜呀!

樣衰嗰D梗係吾妥架罅, 唔信睇吓!
muitau 發表於 2008-6-11 17:26:51 |顯示全部樓層
花園仔,你
真有心專登post過黎比大家知瓜蠅之害.

我發覺用左不織布既青瓜好似無咁快大,係唔係呢?
花園仔 發表於 2008-6-12 13:48:43 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-6-11 17:26 發表
花園仔,你
真有心專登post過黎比大家知瓜蠅之害.

我發覺用左不織布既青瓜好似無咁快大,係唔係呢?

個瓜長得快慢與笠袋無關嘅, 主要係棵嘢本身提供養份比瓜瓜仔係唔係足夠, 或者個瓜瓜仔授粉係唔係完美無瑕都有關系架!
花園仔 發表於 2008-6-17 21:27:52 |顯示全部樓層
提子快熟嘞, 用吉吉買嘅網袋黎試吓黃蜂可唔可以為所欲為!
fatinhk782827 發表於 2008-6-18 08:59:25 |顯示全部樓層
香港種提子,收成時,會吾會好酸架.....
我家鄰居的提子種了廿幾卅年都是一個字....酸
細個時就會嚐下,,,家陣,,無 lu...
因為實在   太酸 la....
花園仔 發表於 2008-6-18 12:15:06 |顯示全部樓層
原帖由 fatinhk782827 於 2008-6-18 08:59 發表
香港種提子,收成時,會吾會好酸架.....
我家鄰居的提子種了廿幾卅年都是一個字....酸
細個時就會嚐下,,,家陣,,無 lu...
因為實在   太酸 la.... ...

肥仔B, D提子酸或甜好易分嘅啫!

未熟前乜嘢都唔曾吼嘅,
熟咗嘞D雀仔黎啄呢表示提子酸酸甜甜,
見睹黃蜂咬食即表示D提子甜絲絲啦!
小寶 發表於 2008-6-18 12:21:50 |顯示全部樓層
哦..你話:
用吉吉買嘅網袋黎試吓黃蜂可唔可以為所欲為

咁即係: 甜CC啦